Αίγυπτος: Γεύσεις, ιστορία και Νείλος σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ως χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής που βρέχεται και από τη Μεσόγειο στα βόρεια, και από την Ερυθρά Θάλασσα στα ανατολικά, η κουζίνα της Αιγύπτου συνδυάζει γεύσεις της Μέσης Ανατολής με μεσογειακές επιρροές. Σήμα κατατεθέν το φαλάφελ ή ταμέγια (κάτι σαν τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες), το κόσαρι (kushari) το λαϊκό αιγυπτιακό πιάτο που περιλαμβάνει κοφτό μακαρονάκι με ρύζι, φακές, ρεβύθια και το σαουέρμα, κάτι σαν το δικό μας γύρο κοτόπουλου. Στην Αίγυπτο ο μπουφές ενός πεντάστερου ξενοδοχείου με υπηρεσίες all inclusive περιλαμβάνει τεράστια ποικιλία αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και κυρίως χωρίς να κοστίσει και πολύ.
Βόλτα με καμήλα δίπλα στο Νείλο-Ασουάν
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στα νουβικα χωριά του Ασουάν είναι παραδοσιακά ιππεύοντας μία καμήλα. Μοναδική εμπειρία να βλέπεις την έρημο Σαχάρα να φτάνει μέχρι τις όχθες του Νείλου.
Basbusa, το αιγυπτιακό σάμαλι
Η αιγυπτιακή εκδοχή του δικού μας σιροπιαστού σάμαλι με τη διαφορά ότι το basbusa περιέχει γάλα ή γιαούρτι εκτός φυσικά από σιμιγδάλι, φρέσκο βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα. Ίσως, το ωραιότερο γλυκό της Αιγύπτου. To Travel Guide ανακάλυψε το πλέον παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Ασουάν.
Sharia el Souk - Το πιο ζωντανό παζάρι της Νότιας Αιγύπτου
Η Αίγυπτος είναι γεμάτη από παραδοσιακά παζάρια που λειτουργούνε μέρα και νύχτα. Στο Sharia el Souk στο Ασουάν θα διαπιστώσετε τη διακριτικότητα και την ευγένεια των μικροπωλητών που είναι πάντα ευδιάθετοι να σας εξυπηρετήσουν, χωρίς να σας πιέζουν να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας.
SOHO έχει και η Αίγυπτος
Είναι το new best thing της νυχτερινής διασκέδασης του Σάρμ Ελ Σέιχ του μεγάλου τουριστικού θέρετρου της Ερυθράς θάλασσας που μαζί με τη Naama bay υπερκαλύπτουν ό,τι ακριβώς θελήσετε για μία διαρκείας νυχτερινή διασκέδαση.
Μουσείο Τουτανγχαμών στο Σάρμ Ελ Σέιχ
Αφιερωμένο στον πιο διάσημο Φαραώ της Αιγύπτου τον Τουτανγχαμών. Αν και είναι αντίγραφα, όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ίδιου μεγέθους με τα αυθεντικά και πολύ μεγάλης χρηματικής αξίας. Ξεχωρίζει η χρυσή μάσκα, το νεκρικό προσωπείο του βασιλιά Τουτανγχαμών.
Ανοιχτό Μουσείο-Ναός του Λούξορ
Αφιερωμένος στη θηβαϊκή τριάδα Θεών, ο ναός του Λούξορ βρίσκεται άριστα διατηρημένος στο κέντρο της πόλης του Λούξορ και είναι ουσιαστικά ένα ανοιχτό μουσείο που ανήκει φυσικά στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO. Για εμάς τους Έλληνες ξεχωρίζουν επιπλέον και τα ιερογλυφικά αφιερωμένα στο Μέγα Αλέξανδρο.
Ναός του Καρνάκ στο Λούξορ
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ναών (πάνω από 30) που επεκτείνονταν για 1500 χρόνια, ώστε σήμερα ο ναός του Καρνάκ να θεωρείται ένας από τους δύο μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, αφιερωμένο στο θεό του ήλιου και της δημιουργίας Άμμων Ρα.
Ασουάν η πύλη της Αιγύπτου στην Αφρική
Στη δυτική όχθη του Νείλου και σε απόσταση μόλις 20 χλμ από τον τροπικό του καρκίνου αναπτύσσεται το Ασουάν στη λεγόμενη Άνω Αίγυπτο. Μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας που δεν την αγγίζει ο Χειμώνας. Από το Ασουάν ξεκινούν και οι περισσότερες 3ήμερες και 4ήερες Κρουαζιέρες με τελικό προορισμό το Λούξορ. Από το Ασουάν ξεκινούν και οι ημερήσιες εκδρομές για το Αμπού Σιμπέλ, ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο.
Βόλτα με άμαξα στο Λούξορ
Ο καλύτερος τρόπος για μία πρώτη γνωριμία με την παραποτάμια πόλη του Λούξορ είναι να κάνετε μία βολτα με άμαξα. Αν και είναι ένας τουριστικός τρόπος περιήγησης, ωστόσο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αληθινή ζωή του Λούξορ και το μεγαλειώδη ναό του Λούξορ δίπλα στην corniche στη λεγόμενη παραποτάμια λεωφόρο.
Ζαχαροκάλαμο αντί για οδοντικό νήμα!
Η πιο γλυκιά στιγμή του ταξιδιού σας στην Αίγυπτου είναι όταν θα δοκιμάσεις φυσικό φρεσκοστυμμένο χυμό ζαχαροκάλαμου. Αν θέλετε να έχετε την πλήρη εμπειρία ζητήστε να μασήσετε ένα καθαρισμένο ζαχαροκάλαμο που οι ίνες του καθαρίζουν ακόμη και τα δόντια σας!
Η κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο
Στη δυτική όχθη του Νείλου στο αρχαί βασίλειο των Θηβών της Άνω Αιγύπτου γνωστή σήμερα ως Λούξορ, αναπτύσσεται η άγονη κοιλάδα των Βασιλέων, ο τόπος ταφής των μεγάλων Φαραώ της Αιγύπτου. 64 τάφοι αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, με επισκέψιμους τους 10, όλοι όμως έχουν ένα μακρύ διάδρομο που οδηγεί στον κεντρικό νεκροθάλαμο. Έχετε ακούσει για την κατάρα των Φαραώ; Ο Θάνος Παπαδημητρίου μας ξεναγεί στα άδυτα της νεκρόπολης του Λούξορ.
Η Σαντορίνη της Αιγύπτου
Στο εξωτικό Σάρμ Ελ Σέιχ της και στην παραλία Hadaba ένας Αιγύπτιος φιλέλληνας δημιούργησε ένα εστιατόριο που εμπνεύστηκε από το νησί της Σαντορίνης.
Το ξενοδοχείο παλάτι Old Cataract στο Ασουάν της Αιγύπτου
Είναι το διασημότερο ξενοδοχείο της Αιγύπτου, παράδεισος χλιδής και τόπος διαμονής για δημοφιλείς σταρ και ηγέτες χωρών. Εδώ πιστεύεται ότι η Αγγλίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι έγραψε το διασημότερο αστυνομικό της μυθιστόρημα «Έγκλημα το Νείλο».
Η Σουίτα της Αγκάθα Κρίστι όπου έγραψε το «Έγκλημα στο Νείλο»
Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι ολοκληρώθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου Old Cataract στο Ασουάν της Αιγύπτου με ανεμπόδιστη θέα στο Νείλο ποταμό. Ο Θάνος Παπαδημητρίου μας ξεναγεί στο εσωτερικό της πολυτελούς σουίτας με κόστος διαμονής από 6000€ με 7000€ ανά διανυκτέρευση!
Κατάδυση στην Ερυθρά θάλασσα
Θεωρείται ο παράδεισος των καταδύσεων για το μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα που φιλοξενεί πολλά είδη κοραλλιών και πάνω από 1000 είδη ψαριών, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Το ιδανικό σημείο κατάδυσης είναι στο εθνικό πάρκο Ras Mohammad, μία από τις πλουσιότερες καταδυτικές τοποθεσίες παγκοσμίως.
Τα πολύχρωμα Νουβικά χωριά της Νότιας Αιγύπτου
Μακριά από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου (περίπου 870 χλμ), στην πόλη Ασουάν της νότιας Αιγύπτου υπάρχουν τα πιο πολύχρωμα χωριά της χώρας, τα Νουβικά χωριά με σπίτια βαμμένα σε εκτυφλωτικά χρώματα πολλά από τα οποία φιλοξενούν ως κατοικίδια ζωντανούς κροκόδειλους.
Κροκόδειλος για κατοικίδιο στη φυλή των Νούβιων
Κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν συναντάμε τη φυλή των Νούβιων με τα πολύχρωμα περιποιημένα σπίτια τους που σχεδόν όλα έχουν για κατοικίδιο κροκόδειλους, καθώς πιστεύεται Τους μεγαλώνουν από μωρά μέχρι την ηλικία 5 με 6 ετών και στη συνέχεια τους επιστρέφουν πίσω στη φύση.
Κρουαζιέρα στο Νείλο
Ιστορική κρουαζιέρα του Νείλου κατά βάση ξεκινά από το Ασουάν τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αιγύπτου και συνεχίζεται μέχρι το Λούξορ με ενδιάμεσες στάσεις σε ξεχωριστούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ όσο είστε εν πλω απολαμβάνετε τόσο τις υπηρεσίες των ποταμόπλοιων, όσο και την αληθινή ζωή των Αιγυπτίων στις όχθες του Νείλου. Η κρουαζιέρα στο Νείλο θεωρείται ιστορική γιατί ο Νείλος ήταν η σπουδαιότερη συγκοινωνιακή αρτηρία της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρεται στην Αίγυπτο ως το δώρο του Νείλου.
Μέσα στο υποβρύχιο της Ερυθράς θάλασσας
Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στην πρωτεύουσα της αιγυπτιακής Ριβιέρας στο Σαρμ Ελ Σέιχ είναι η εξερεύνηση του πλούσιου βυθού της Ερυθράς θάλασσας. Και μπαίνοντας σε ένα υποβρύχιο με γυάλινα παράθυρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εισέρχεσαι εντός του θαλάσσιου κόσμου χωρίς να βραχείς καθόλου. Γιατί είναι τόσο πλούσια σε πολύχρωμα ψάρια και κοράλλια η βορειότερη τροπική θάλασσα του κόσμου;
Χατσεψούτ η μοναδική γυναίκα Φαραώ
Πρόκειται για ένα ναό κόσμημα στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ αφιερωμένος στη βασίλισσα Χατσεψούτ που αυτοανακηρύχθηκε Φαραώ καταλαμβάνοντας παράνομα το θρόνο από το θετό της γιο! Μία Φαραώ σφετερίστρια που όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της η Αίγυπτος γνώρισε ευημερία.
Νύχτα στα ποταμόπλοια του Καϊρου
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να…«ζήσετε» το Κάιρο από το να συμμετάσχετε σε μία νυχτερινή 2 ωρη κρουαζιέρα με τα ποταμόπλοια του Νείλου που περιλαμβάνει δείπνο μετά μουσικής και παραδοσιακών χορών.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr