Πάσχα σε Αρχαία Κόρινθο, Μυστρά, Μονεμβασιά – Ραντεβού με την άνοιξη, την ομορφιά και τα μνημεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τα κορυφαίας σπουδαιότητας μνημεία της Πελοποννήσου από την άνοιξη και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να συνδυάσει την επίσκεψή του με πλούσιες, λαογραφικές παραδόσεις και γαστρονομικούς πειρασμούς από τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση και τη Λαμπρή.
Βόλτα στα πολύτιμα σπαράγματα του παρελθόντος με ιδανικό καιρό
Η Πελοπόννησος (όπως όλη η Ελλάδα, άλλωστε) είναι διάσπαρτη από σημαντικής σπουδαιότητας αρχαιολογικούς χώρους και μεσαιωνικά, βυζαντινά ή άλλα μνημεία. Χώροι μαγικοί, που ενώ μαγνητίζουν τους επισκέπτες του εξωτερικού, πολλές φορές προσπερνιούνται από τους Έλληνες ταξιδιώτες. Κι όμως, μια βόλτα σε τούτα τα πολύτιμα σπαράγματα του παρελθόντος, ως επί το πλείστον απλωμένα σε ένα πανέμορφο, μεσογειακό τοπίο, αποτελεί πηγή χαράς, απόλαυσης και στοχασμού (για όποιον θα τον ήθελε) -αν βέβαια δεν γίνεται ως συνήθως μέσα στην κάψα του Αυγούστου, που δυσχεραίνει κάθε βήμα... Τώρα τον Απρίλη, που η φύση είναι χαρά Θεού, η πολύχρωμη ανθοφορία χάρμα οφθαλμών και οι λιακάδες ευχάριστα δροσερές, μπορεί κανείς να βάλει κάτω το χάρτη και να διαλέξει πού θα περάσει το Πάσχα του επισκεπτόμενος παράλληλα και κάποιο επιβλητικό μνημείο.
Ακολουθούν τρεις από τους αγαπημένους μας τόπους -ένα ελάχιστο δείγμα από τον μνημειακό πλούτο της Πελοποννήσου- που εκτός από την ιστορική και πολιτισμική τους αξία και τη φυσική ομορφιά διαθέτουν ισχυρή λαογραφία και παράδοση, ωραίο φαγητό, ατμοσφαιρικό περιβάλλον και κατανυκτικό Πάσχα. Πάρτε μαζί σας αθλητικά παπούτσια και φύγαμε!
Αρχαία Κόρινθος και Ακροκόρινθος – Ανάσταση «στη σκιά» του κάστρου
Το κάστρο του Ακροκόρινθου, προσεγγίσιμο σε μόλις μια ώρα από την Αθήνα, είναι από τα πιο μεγάλα, αν όχι το μεγαλύτερο της Πελοποννήσου, ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό …απόρθητο από τους Έλληνες επισκέπτες. Υπήρξε η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου με χιλιάδων χρόνων συμπυκνωμένη ιστορία μέσα στα τείχη του. Κατακτήστε το σε μια αναζωογονητική περπατησιά -μπορεί να διαρκέσει και 3 ώρες, ανάλογα τα κέφια σας- που κρύβει στιγμές εκπληκτικής θέας σε όλη την κορινθιακή γη και θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο φιλόξενο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου μη χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό της χώρο και το μουσείο.
Βολτάρετε στο πλακόστρωτο δρόμο με τα καφέ και τα εστιατόρια και απολαύστε καλό φαγητό, νηστίσιμο ή λαμπριάτικο, και φημισμένο κρασί Νεμέας με φόντο τον επιβλητικό αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Στην Αρχαία Κόρινθο το Πάσχα κρατάει ζωντανά τα στοιχεία της ιεροτελεστίας του: η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις προετοιμασίες για τη γιορτή: το ζύμωμα των κουλουριών, το βάψιμο των αυγών, το ασβέστωμα των σπιτιών. Κατανυκτική η ατμόσφαιρα του Επιταφίου και μοναδική η εμπειρία της Ανάστασης. όταν δεκάδες λαμπερά βεγγαλικά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Ναό του Απόλλωνα.
Μυστράς – Μεγάλη Εβδομάδα στη γαλήνια ομορφιά «της νεκρής πολιτείας»
Μια πέτρινη πόλη στην πλαγιά του Μυστρά (ή Μυζηθρά) με 7 σημαντικές εκκλησίες, ένα παλάτι (κλειστό λόγω επισκευών) που θα δείτε απ' εξω, ένα μοναστήρι σε λειτουργία και ένα κάστρο σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη. Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» του Μυστρά αρχίζει στα μέσα του 13ου αιώνα με την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Παρέμεινε κατοικημένη ολόκληρη την οθωμανική περίοδο και μέχρι τη δεκαετία του 1830. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1989 ο συγκλονιστικός αυτός τόπος είναι κάτι που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε. Αν θέλετε να τον περπατήσετε ολόκληρο, σε μια ταυτόχρονη περιπλάνηση στο «χθες» και το ανθισμένο «σήμερα» της φύσης, τώρα είναι η στιγμή: θα σας πάρει δυόμισι-τρεις ώρες, αλλά θα το ευχαριστηθείτε.
Στο όμορφο χωρίο του νέου Μυστρά, στους πρόποδες της «πέτρινης πόλης», απλωμένο μέσα σε ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, βρίσκει κανείς αρκετές επιλογές διαμονής για όλα τα βαλάντια. Στην παραδοσιακή πλατειούλα με το βράχο του Μυστρά να δεσπόζει στο βάθος θα καθήσετε για φαγητό, καφέ και γλυκό. Εδώ θα πιείτε τα κρασάκια και τα τσιπουράκια σας τη Μεγάλη Εβδομάδα, εδώ θα γευτείτε και τον παραδοσιακό οβελία. Στα στενάκια του νχωριού θα παρακολουθήσετε άλλωστε τον Επιτάφιο και θα κάνετε Ανάσταση, καθώς στο χώρο του μνημείου δεν μπορεί να γίνει λειτουργεία βάσει της νομοθεσίας που το διέπει.
Στο Κάστρο της Μονεμβασιάς – Κατανυκτικός Επιτάφιος στα σοκάκια της καστροπολιτείας
Βράχος, θάλασσα και ένας μαγικός σε έκταση πέτρινος οικισμός-οχυρό με διάσπαρτα τα αγριολούλουδα εδώ κι εκεί, η Μονεμβασιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Χρειάζεται μια απόφαση να πας. Είναι η απόλυτη εγγύηση για ατόφια κατάνυξη, μιας και εδώ θα ζήσεις την ατμόσφαιρα της περιφοράς Επιταφίου και της Ανάστασης αλλιώς: απαλλαγμένη από την εικόνα και τον ήχο των αυτοκινήτων, αφού προφανώς και δεν κυκλοφορούν εντός του κάστρου.
Γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, η καστροπολιτεία είναι ο τόπος όπου ζωντανεύουν μεσαιωνικοί θρύλοι και ιστορίες με πειρατές,καθώς διαβαίνεις στα παραμυθένια δαιδαλώδη δρομάκια της, περνάς τις θολωτές καμάρες, τις εκκλησιές και τα πετρόχτιστα σπίτια μέσα στα τείχη του απότομου βράχου. Μπαίνοντας απ' τη γέφυρα της δυτικής πύλης στην Κάτω Πόλη, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, γνωστό παλιότερα ως Μέση Οδός, οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Ο δρόμος αυτός ήταν ανέκαθεν η εμπορική οδός -ακόμη και σήμερα εδώ θα βρεις τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ της πόλης. Περισσότερες πληρορφορίες για τον τόπο εδώ.
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr