Πρέβεζα: Αγκαλιά με τη θάλασσα
Πόλη όμορφη, περιτριγυρισμένη από θάλασσα και ελαιώνες, με κάστρα και προμαχώνες, ενετικούς πύργους, εκκλησίες και ιστορικό κέντρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ΠΡΕΒΕΖΑ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ενώνει τους γειτονικούς νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Αρτας με τον Ιόνιο νησιωτικό χώρο και τη νοτιότερη Ελλάδα.
Χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ξεχωρίζει με τον κεντρικό της παραλιακό δρόμο, την «Παραλία» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, εκεί, όπου μεταξύ άλλων, βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο κτίσμα του 19ου αιώνα, η Εθνική Τράπεζα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων, το Πνευματικό Κέντρο κ.ά. Στον παραλιακό δρόμο είναι και η πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου, κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, με το άγαλμα του καπετάνιου της Επανάστασης του 1821.
Το δε κάστρο του Αγίου Ανδρέα (Ιτς Καλέ), στα βόρεια της πόλης, κτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα και ανακαινίσθηκε από τους Βενετούς στα τέλη του. Μέχρι σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση και εντυπωσιάζει με τα επικλινή του τείχη και την έξοχη γεωμετρία των γωνιακών προμαχώνων.
Στην «Αγορά»
Παράλληλα του παραλιακού δρόμου, βρίσκεται ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της πόλης, η Εθνικής Αντίστασης, ή αλλιώς «Αγορά». Στενά δρομάκια, καφενεία και ταβέρνες, μαγαζάκια και μια γραφικότητα εκεί στην Παλιά πόλη, που θυμίζει άλλες εποχές!
Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, κτίσμα του 1752, με το περίφημο ηλιακό ρολόι, και δίπλα, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική, είναι στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης της Πρέβεζας. Στο ιστορικό κέντρο, στο Αρχοντικό Αθανασιάδη, στεγάζεται η Δημοτική πινακοθήκη «Ιωάννης Μόραλης».
Από τον Αγ. Χαράλαμπο ξεκινάει το φημισμένο Σεϊτάν Παζάρ (Παζάρι του Διαβόλου) – το πιο ενδιαφέρον σημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης-, με ιστορία, ουζερί, σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα. Εκεί, ήταν και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής σχολής του μεσοπολέμου. Η δε προτομή του είναι δίπλα στον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού.
Η βόλτα σας θα καταλήξει στον Αγ. Αθανάσιο, από τις παλαιότερες εκκλησίες της Πρέβεζας, όπου ξεχωρίζουν οι σπάνιες τοιχογραφίες του 1780.
Νικόπολη
Σε απόσταση 8 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, βρίσκεται η Νικόπολη – η πόλη της νίκης- η οποία ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ. Μια από τις κεντρικές πύλες των τειχών, η Αραπόπορτα, θα σας οδηγήσει στο ρωμαϊκό ωδείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Νικόπολης. Το Επισκοπικό Μέγαρο, η τρίκλιτη Βασιλική του Δουμετίου με τα ψηφιδωτά δάπεδα, η πεντάκλιτη Βασιλική του Αλκίσωνος, η Βασιλική Δ στη θέση Ανάληψη είναι επίσης μνημεία που μαρτυρούν την ακμή της Νικόπολης κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οσον αφορά το Μνημείο Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου βρίσκεται πάνω σε λόφο, ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον όπου ο Οκταβιανός είχε εγκαταστήσει τα στρατηγεία του πριν τη Ναυμαχία του Ακτίου.
Τα τείχη που προστάτευαν την αρχαία πόλη, σήμερα σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση με 35 τετράγωνους και ημικυκλικούς πύργους.
Info
- Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό για Πάτρα, διασχίζετε τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, και συνεχίζετε στην Ιονία Οδό με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Συνολικά θα διανύσετε 360 χλμ. Αλλη επιλογή, αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και οδικώς για Πρέβεζα (100 χλμ.). Είναι και το αεροδρόμιο του Ακτίου και στη συνέχεια για Πρέβεζα μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας (συνολικά 4 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 350 χλμ., ακολουθώντας την Εγνατία οδό, με το ταξίδι σας να διαρκεί περίπου τρεισήμισι ώρες.
Tips
-Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης: Βρίσκεται μεταξύ Πρέβεζας και Νικόπολης, και περιλαμβάνει αποκλειστικά, ευρήματα από τη Νικόπολη, παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή της πόλης καθώς και πτυχές από τον ιδιωτικό βίο των κατοίκων της Νικόπολης (τηλ. 26820 41336).
-Κάστρα/ Φρούρια: Το κάστρο του Αγ. Ανδρέα (Ιτς Καλέ), το κάστρο του Παντοκράτορα με τα περίφημα ηλιοβασιλέματα στην μπούκα του Αμβρακικού, του Αγ. Γεωργίου (Γενί Καλέ) στο νότιο άκρο της Παλιάς Πόλης, ο προμαχώνας της Βρυσούλας που κατασκεύασε το 1807 ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο προμαχώνας του Ακτίου στον Αμβρακικό κόλπο.
-Αρχαία Κασσώπη: Χτισμένη στις πλαγιές του Ζαλόγγου (28 χλμ. από Πρέβεζα) με σημαντικότερα μνημεία τη Βόρεια Στοά, το Πρυτανείο, το Καταγώγιο, το Σπίτι και το Ωδείο.
-Ζάλογγο: Σ' αυτό το χώρο, το 1803 όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στον Οθωμανό κατακτητή. Για να φτάσετε στο επιβλητικό μνημείο - σύμπλεγμα γυναικείων μορφών δημιουργία του γλύπτη Ι. Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Π. Καραντινού- θα πρέπει να ανεβείτε τα 410 σκαλοπάτια.
- Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρη), σαρδέλες Πρεβέζης (παπαλίνα), αυγοτάραχο από την Μπάφα (το θηλυκό ψάρι του κέφαλου), λάδι, κρασί, ούζο και τσίπουρο, σαβόρο (με ψάρι μενίδα από τον Αμβρακικό με σκόρδο, μαύρη σταφίδα, δάφνη, δεντρολίβανο), κέφαλος πετάλι (στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα), τσιπούρες με σέλινο, φαγκρί φούρνου με σκορδαλιά, πίτα μπλατσάρα με κρεμμυδόφυλλα και φέτα τριμμένη, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού και ταψιού, λικέρ, κρανάδα (αναψυκτικό από χυμό φρούτων της κρανιάς), εσπεριδοειδή.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr