Curon: Το απόκοσμο σκηνικό που ξετυλίγεται στα βουνά των Άλπεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ακούν τις καμπάνες του να χτυπούν, παρά το γεγονός πως έχουν αφαιρεθεί εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια… Το απόκοσμο ρωμανικό καμπαναριό του 14ου αιώνα ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά της λίμνης Resia στο νότιο Τιρόλο, σαν μια άλλη Ατλαντίδα, προκαλώντας δέος σε όλους ανεξαιρέτως τους περαστικούς.
Το μεγάλο ύψος του στάθηκε η αφορμή για την τωρινή του πρωταγωνιστικότητα μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά της αλπικής λίμνης ενώ στέκει μόνο, αγέρωχο και περήφανο, ατενίζοντας τις κατάλευκες βουνοκορυφές των Άλπεων.
Ωστόσο η παραμυθένια εικόνα του, όσο όμορφη και αν είναι στα μάτια μας, έρχεται να μας θυμίσει μια ιστορία θλίψης και πόνου για χιλιάδες κόσμο σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη εποχή, όπως γράφει το travel inspiration.gr.
Το παράξενο, βυθισμένο χωριό Curon τοποθετείται στο νότιο Τιρόλο, σε μια ορεινή επαρχία των Άλπεων, στην κοιλάδα Val Venosta. Σύμφωνα πάντα με επίσημες αναφορές, το 1919, στο τέλος περίπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από την προσάρτηση του Νοτίου Τιρόλο στην Ιταλία από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η ιταλική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι αποφασίζει να υλοποιήσει ένα σχέδιο με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή ρεύματος σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελβετίας. Η ιδέα της κατασκευής ενός φράγματος με σκοπό την ένωση των δύο εκ των τριών φυσικών λεκανών στο πέρασμα Resia (της λίμνης Resia και της λίμνης Curon) είναι γεγονός.
Ωστόσο, οι εργασίες καθυστερούν αρκετά. Περίπου πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αξιωματούχοι, χωρίς καμία επιπλέον παράταση, καταλήγουν στην υλοποίηση ενός κοντινού υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Παρά τις τοπικές αντιδράσεις, το έργο προχωρά, ενώ οι πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μόλις πέντε μέτρα ύψους των νερών της λίμνης.
Το 1949, τα αναχώματα στήνονται και τα σπίτια στην άκρη του ανυψωτικού φράγματος κατεδαφίζονται. Όμως η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς. Το χωριό Curon εξαφανίζεται τελικά κάτω από τα αβοήθητα μάτια των κατοίκων και με την επακόλουθη αποζημίωση να θεωρείται από πολλούς ως χλευαστική. Σχεδόν 75 οικογένειες και περίπου 1000 άνθρωποι εκτοπίζονται από τις πλημμύρες, και χάνουν τα σπίτια τους σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον επίσημο τουριστικό ιστότοπο για το κοντινό πέρασμα Reschen. Το συνολικό ύψος της στάθμης του νερού της λίμνης ανέρχεται στα 22 μέτρα.
Περίπου 7 δεκαετίες μετά την ολοκληρωτική του εξαφάνιση το χωριό Curon θα αναδυθεί μέσα από τα νερά της λίμνης, έπειτα από την προσωρινή αποστράγγιση της για λόγους επισκευών, αποκαλύπτοντας τα ερείπια του χωριού που ήταν κάποτε. Αρχαία κελάρια, εγκαταλελειμμένες σκάλες και απομεινάρια ενός αλλοτινού χωριού κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από εικόνες και βίντεο ντόπιων και τουριστών, κάνοντας γνωστή την ιστορία της λίμνης.
Και το καμπαναριό εκεί από το 1357, ατρόμητο και γεμάτο θρύλους, με τις καμπάνες του να χτυπούν τουλάχιστον τις ημέρες με αέρα, παρά το γεγονός πως έχουν αφαιρεθεί από το 1950.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος της δημιουργίας μιας πρωτότυπης σειράς μυστηρίου που μεταδίδεται στις μέρες μας από το Netflix, με μια ιστορία τόσο ανατριχιαστική όπως άλλωστε είναι και το ίδιο το καμπαναριό, τις ώρες που το σκοτάδι καλύπτει τον μοναδικό σύντροφό του… τα νερά της λίμνης Resia, κάνοντάς τα αθέατα στα μάτια των περαστικών…
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr