Πάσχα στην αρχοντική Κέρκυρα: Tα έθιμα που πρέπει να ζήσεις έστω μία φορά στη ζωή σου
Στην Κέρκυρα θα ζήσεις ένα Πάσχα μοναδικό αλλά και… θορυβώδες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Όποιος είχε την τύχη να κάνει Πάσχα στην Κέρκυρα, έστω και για μια φορά στη ζωή του, τότε γνωρίζει πως μιλάμε για ένα Πάσχα μοναδικό αλλά και… θορυβώδες.
Συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για Πάσχα στην Κέρκυρα, στο νου όλων έρχεται το έθιμο των μπότηδων, που λαμβάνει χώρα κατά την πρώτη Ανάσταση, στις 11 το πρωί, στο κέντρο της Πόλης του νησιού αλλά δεν περιορίζεται εκεί αλλά εξαπλώνεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα σε ολόκληρη την Κέρκυρα.
Η εικόνα του σπασίματος των μπότηδων, συνδυασμένη με το πλούσιο πράσινο που η φύση έχει χαρίσει στο νησί, αλλά και οι ευωδιές της άνοιξης, συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο που δελεάζει μικρούς και μεγάλους να επιλέξουν την αρχόντισσα Κέρκυρα για τις διακοπές του Πάσχα.
Το Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 06:00 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, την εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.
Στις 09:00 το πρωί ξεκινά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα η λιτανεία του σκηνώματος που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.
Η περιφορά του επιταφίου το Μεγάλο Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη. Τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν την τιμητική τους και οι 18 φιλαρμονικές του νησιού, που συνοδεύουν την λιτανεία και κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές τη μέρα αυτή: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven και το Calde Lacrime του Michelli.
Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη φασαρία, καθώς κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν και όπου αλλού μπορεί για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες.
Οι μπότηδες
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11:00 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό -τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους.
Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο, καθώς οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι φέρνει καλή τύχη.
Η γιορτινή ατμόσφαιρα στο νησί δεν τελειώνει εδώ, όμως, καθώς οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας -αυτή τη φορά- χαρμόσυνη μουσική, με το εμβατήριο «Μη φοβάστε Γραικοί» κυριαρχεί στον αέρα.
Προτάσεις για να δείτε τους μπότηδες
Αν θέλετε να απολαύσετε το όμορφο Πάσχα στην Κέρκυρα και να δείτε την αναβίωση των εθίμων, το Σάββατο το πρωί πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς και να πιάσετε θέση στην πλατεία Σπιανάδα, η οποία μετά τις 08:00 το πρωί κατακλύζεται από κόσμο.
Επίσης, αν ξέρετε τους δρόμους της πόλης, μπορείτε να σταθείτε στην διασταύρωση των οδών Θεοτόκη και Παλαιολόγου, ή στην οδό Γκίλφορντ, για να βγάλετε και καλές φωτογραφίες…
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr