5 γραφικά χωριά της Θεσσαλίας για χειμερινές αποδράσεις
Πανέμορφα ορεινά χωριά που αποτελούν ιδανικά χειμερινά καταφύγια και ορμητήρια για να ανακαλύψετε τους θησαυρούς της Θεσσαλίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το κρύο έρχεται και μαζί του φτάνει η ώρα να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας. Για εσάς που αναζητάτε προορισμούς για τις χειμερινές εκδρομές σας, αυτά τα γραφικά ορεινά χωριά στη Θεσσαλία θα σας δώσουν την ευκαιρία χαλάρωσης στη φύση και περιήγησης σε παραδοσιακούς οικισμούς που διατηρούν την αυθεντικότητα τους.
Βυζίτσα Μαγνησίας
Όπως γράφει το travelgo, από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά, η Βυζίτσα ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα αρχοντικά της - ίσως τα πιο πολυφωτογραφημένα του Πηλίου. Ολόκληρο το χωριό μοιάζει με υπαίθριο μουσείο πηλιορείτικης τέχνης. Σταθείτε μπροστά στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και προσέξτε τις λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΤ, τη δεκαετία του ’80, ξεκίνησε από εδώ το πρόγραμμα αποκατάστασης της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Πανέμορφη είναι και η μεγάλη πλατεία του χωριού με τα ψηλά πλατάνια και ιδιαίτερα σημαντικές οι εκκλησίες του (ξεχωρίζουν η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής). Ανάλογα με την εποχή, από τη Βυζίτσα μπορείτε να πεζοπορήσετε προς τις Μηλιές, αλλά και να φτάσετε μέχρι τη θάλασσα. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «Εσπερίδες» για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής.
Άγιος Λαυρέντιος Μαγνησίας
Μόλις 20 χλμ. μακριά από τον Βόλο, ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού των Κενταύρων, σε υψόμετρο 600 μ., αυτό το μικρό και γοητευτικό χωριό διατηρεί ανέπαφο το αγνό πηλιορείτικο χρώμα του με αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πολλές εκκλησίες, βρύσες και γραφικά καλντερίμια. Ολόκληρος ο οικισμός μοιάζει με ζωντανό μνημείο πηλιορείτικης τέχνης. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό (η θέα από εκεί είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να την επισκεφθείτε). Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη θαυμάσια κεντρική πλατεία του, που είναι μία από τις ωραιότερες του Πηλίου. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά μαγαζιά, καφενεδάκια και ταβέρνες με καλό παραδοσιακό φαγητό. Αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια του χωριού, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, για να θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά (του Γκλαβάνη, του Κανταρτζή, του Παπαθανασίου κ.ά.).
Καστράκι Τρικάλων
Το Καστράκι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της Καλαμπάκας, συνδυάζει αρμονικά την ηρεμία της ελληνικής υπαίθρου με το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων. Σφηνωμένο στα ριζά των πελώριων βράχων από ψαμμίτη που μοιάζουν να το προστατεύουν, προσφέρει μοναδική θέα του απόκοσμου τοπίου σε όσους το επιλέξουν ως βάση τους για εξορμήσεις στην περιοχή. Το Καστράκι, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Το χωριό διαθέτει κάμπινγκ, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και εργαστήρια αγιογραφίας. Αξίζει να περπατήσετε στον παλιό οικισμό, στις γειτονιές με τα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, να δείτε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, να διαβείτε τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους, να επισκεφτείτε τα μικρά ξωκλήσια και τα μοναστήρια και να γευτείτε τις παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες της περιοχής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ντόπιο τσίπουρο και κρασί με εκλεκτούς μεζέδες όπου κι αν καθίσετε στο χωριό.
Ελάτη Τρικάλων
Χτισμένη στις πλαγιές του Κόζιακα, του πανέμορφου βουνού στα νότια της Πίνδου, σε απόσταση 30 χλμ. μακριά από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 950 μ., η γραφική Ελάτη δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της αφού είναι κρυμμένη στο πράσινο των ελάτων. Το πλήθος των επιλογών για διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες στη φύση, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής, μπορούν να εγγυηθούν υπέροχες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι - το κατάλληλο μέρος για φωτογραφίες. Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος, από βατό μονοπάτι, σε 15 λεπτά και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική.
Μεταξοχώρι Λάρισας
Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι είναι η «ήρεμη δύναμη» του Κισσάβου. Αυτό το όμορφο χωριουδάκι διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την κρυμμένη ομορφιά της Θεσσαλίας. Η σημερινή του ονομασία του χωριού (παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη) προέρχεται από τη σχέση του με την παραγωγή μεταξιού. Όμορφα αρχοντικά (μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα), πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το γαλήνιο χωριό.
Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν στο Μεταξοχώρι το καταφύγιό τους - γι' αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τα σπίτια του σκιτσογράφου και θεατρικού συγγραφέα Μποστ, της Αλίκης Γεωργούλη, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά. Σε απόσταση αναπνοής, θα συναντήσετε την Αγιά, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία
Σπαραγμός μετά την τεράστια τραγωδία στη Νότια Κορέα: Ένα αγοράκι 3 ετών το μικρότερο θύμα - Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
Με αθόρυβα πυροτεχνήματα, για να μην τρομάξουν τα ζώα, η αλλαγή του χρόνου στο Σύνταγμα
Νάξος: Καπετάνιος έψαχνε με τον προβολέα τον κυματοθραύστη γιατί ο φάρος του ήταν σβηστός - Το βίντεο
Ο ένας φορτιστής για όλους... στρίμωξε την Apple: Ποια μοντέλα της αποσύρει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr