Τρεις μέρες στη βροχερή Κωνσταντινούπολη - Μια πόλη που νοιώθεις τη μαγεία της
Σε τρεις μέρες δεν προλαβαίνεις να επισκεφτείς όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πόλης, αλλά μπορείς να πάρεις μία «μυρωδιά» όλων αυτών που συγκροτούν τη μοναδικότητα της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋

Αν και βροχή ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της διαμονής μας στην Κωνσταντινούπολη, δεν κατάφερε ωστόσο να μας εμποδίσει να νιώσουμε τη μαγεία της. Μία πόλη διαφορετική από τις υπόλοιπες που έχω επισκεφτεί στο παρελθόν. Πυκνοκατοικημένη, με πολύ στενούς δρόμους, ατμοσφαιρικά καφέ και τις αμέτρητες ιστορικές γωνιές, έχει μία μυστηριώδη όψη που σε τραβά να την ανακαλύψεις. Πολύβουη, γεμάτη ταξιδιώτες, με το άρωμα του ζεστού τσαγιού από τις γωνιές των παραδοσιακών καφέ να αναμιγνύεται με τον ήχο της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα. Θα σας πάρω μαζί μου σε μια εναλλακτική περιήγηση στην Κωνσταντινούπολη, γυρίζοντας στα μνημεία και δοκιμάζοντας τις γεύσεις της Πόλης που σίγουρα με την καλή παρέα που είχα, την έκαναν ακόμα πιο απολαυστική.
Σε τρεις μέρες δεν προλαβαίνεις να επισκεφτείς όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πόλης, αλλά μπορείς να πάρεις μία «μυρωδιά» όλων αυτών που συγκροτούν τη μοναδικότητα της. Σίγουρα με έναν καλό προγραμματισμό, μπορείς να πάρεις μία ιδέα και παράλληλα να δοκιμάσεις και την κουζίνα της Πόλης που έχει απίστευτο ενδιαφέρον, καθιστώντας την έναν σοβαρό γαστρονομικό προορισμό.
Ημέρα 1
Εμείς μείναμε στην περιοχή Karakoy κι είχαμε την ευκαιρία, αφού αφήσαμε τα πράγματα μας, να περπατήσουμε μέχρι τον Πύργο του Γαλατά (Galata Tower). Ανεβείτε στον Πύργο για μια απίστευτη θέα της πόλης και του Βοσπόρου. Είναι ιδανικό για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης.
Από εκεί συνεχίσαμε τη βόλτα μας προς τον Βόσπορο, διασχίζοντας τη Γέφυρα του Γαλατά και φτάσαμε στο Αιγυπτιακό παζάρι (Misir Carsisi / Spice Market), που είναι πιο μικρό, εκεί θα πάρεις μπαχαρικά, τσάγια. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar). Μια βόλτα στη ζωντανή, χρωματιστή αγορά, γεμάτη από τοπικά προϊόντα, σουβενίρ και παραδοσιακές κατασκευές ήταν ό,τι χρειαζόμασταν για να προστατευτούμε και λίγο από την καταρρακτώδη βροχή.
Το βράδυ είχαμε κλείσει στο διάσημο εστιατόριο Gallada, που φιλοξενείτε στο ξενοδοχείο The Peninsula Istanbul . Εκεί, χάρη στον παγκοσμίου φήμης σεφ Fatih Tutak ζήσαμε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε μια μαγευτική τοποθεσία στον Βόσπορο. Το εξαιρετικό μενού ήταν εμπνευσμένο από τις σαγηνευτικές γεύσεις της αρχαίας κουζίνας του Δρόμου του Μεταξιού από την Τουρκία έως την Κίνα με μια ήρεμη ατμόσφαιρα που ταξίδεψε όλες μας τις αισθήσεις.
Ημέρα 2
Ξεκινήσαμε από το συγκλονιστικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που ήταν στα 5 λεπτά από το ξενοδοχείο μας. Το Istanbul Modern είναι πολύ ενδιαφέρον ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης της σύγχρονης τέχνης, όπως εγώ. Φιλοξενεί έργα Τούρκων και διεθνών καλλιτεχνών που θα σας κεντρίσουν την προσοχή και θα μπείτε στην διαδικασία να «παίξετε» και να θαυμάσετε μία άλλη μορφή έκφρασης.
Ήμασταν τυχεροί για είχαμε την ευκαιρία να δούμε και μια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από όλο τον κόσμο, που με έκανε να θέλω να εξερευνήσω ακόμα περισσότερα μέρη του πλανήτη μας.
Στη συνέχεια με ταξί, μεταφερθήκαμε στην Ιστορική Χερσόνησο, που είναι γεμάτη από τα πιο διάσημα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Εμείς επισκεφτήκαμε αρχικά την Αγία Σοφία (Hagia Sophia). Φτάνοντας εκεί νιώθεις παράλληλα θλίψη και δέος. Το απόλυτο σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, που έχει αναδειχθεί σε μουσειακό χώρο, συνδυάζει την ορθόδοξη χριστιανική και ισλαμική κληρονομιά. Θα εντυπωσιαστείς από την μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική και τα (ελάχιστα) εντυπωσιακά ψηφιδωτά που έχουν απομείνει. Ως τουρίστας μπορείς να μπεις μόνο στο χώρο του γυναικωνίτη. Ως γυναίκες, έπρεπε να καλύψουμε το κεφάλι μας και η παρουσία της ασφάλειας ήταν πολύ αισθητή σε όλους τους χώρους του ναού.
Δίπλα ακριβώς είναι το Παλάτι Τοπκαπί (Topkapi Palace). Εκεί ανακαλύψαμε την ιστορία των Οθωμανών αυτοκρατόρων, περιηγηθήκαμε στα ανάκτορα, στους κήπους και στα μουσεία που φιλοξενούν σπάνια εκθέματα, όπως τα κοσμήματα και τα αντικείμενα της αυτοκρατορίας. Και φυσικά στο τέλος μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στους κήπους του Παλατιού και να θαυμάσετε τη μοναδική θέα στο Βόσπορο.
Στην ίδια περιοχή είναι και το Σουλτανάτο Μπλε Τζαμί (Blue Mosque) που αξίζει να επισκεφτείτε. Θεωρείται το σύμβολο της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην Κωνσταντινούπολη, που εντυπωσιάζει με τα μπλε πλακίδια και την τεράστια αυλή.
Λόγω και καιρού κι άλλου προγράμματος δεν καταφέραμε να κάνουμε την ξακουστή Κρουαζιέρα στον Βόσπορο (Bosphorus Cruise). Εσείς ωστόσο, μπορείτε να κλείσετε τη μέρα με μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από τη θάλασσα και βλέποντας από κοντά τα επιβλητικά παλάτια και τις γέφυρες που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη.
Το βράδυ επιλέξαμε να βγούμε από το κέντρο της πόλης και με ταξί να πάμε στο βραβευμένο εστιατόριο Seraf Vadi. Πρόκειται για το εστιατόριο της διάσημης και βραβευμένης chef Sinem Ozler, η οποία μας υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και μας ξενάγησε στην κουζίνα αλλά και στον εντυπωσιακό χώρο του εστιατορίου. Το design, η εξυπηρέτηση και κυρίως χάρη στα πιάτα που δοκιμάσαμε, αισθανθήκαμε το μεγαλείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ανατολίας.
Ακολουθώντας τις «συστάσεις» του οδηγού Michelin, καθώς είναι μέσα στα προτεινόμενα του για την Κωνσταντινούπολη, ξεκινήσαμε το δείπνο μας με το icli kofte, μια σπιτική specialite που συνδυάζει μια κρεμώδη σάλτσα γιαουρτιού με ένα ψωμάκι στον ατμό γεμιστό με εξαιρετικά αρωματισμένο αρνί. Δοκιμάσαμε έναν ακόμα προτεινόμενο μεζέ, το imam bayildi: γεμιστή μελιτζάνα με διακριτική καπνιστή γεύση, καραμελωμένο κρεμμύδι και ζαχαρωμένη κόκκινη πιπεριά. Τα κυρίως πιάτα μας περιείχαν κυρίως κρεατικά to die for. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γεμιστά κρεμμύδια, το ιδιαίτερο λαχματζούν και τον πιο νόστιμο χαλβά που έχω φάει ποτέ.
Η τελευταία μας μέρα ήταν Κυριακή, οπότε το πρωί κατευθυνθήκαμε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είχε λειτουργία και παρίστατο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος. Το αίσθημα συγκίνησης είναι πολύ έντονο με το που μπαίνεις στο Ναό, και προσωπικά με τάραξε. Η ατμόσφαιρα βαριά, κάτι που αξίζει να ζήσεις. Μιας και ήμασταν στην περιοχή, περπατήσαμε κι είδαμε μία άλλη εικόνα της πόλης. Στη Φατίχ, ανακαλύψαμε έναν δρόμο με πολύχρωμα σπίτια που δίνουν μία πιο ζωντανή κι ευχάριστη νότα. Δοκιμάσαμε το παραδοσιακό κουλούρι κι εκεί είδαμε μικρά καφέ κι μαγαζιά με λουκούμια και παραδοσιακά προϊόντα να ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά.
Επιβάλλεται μία βόλτα στην ιστορική Πλατεία Ταξίμ (Taksim Square) στο σύγχρονο κέντρο της πόλης, και κάντε μια βόλτα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, γεμάτο καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Εδώ, στο Haci Bekir βρίσκεις τα κορυφαία λουκούμια της Πόλης.
Αν προλαβαίνετε, κι εφόσον το έχετε προγραμματίσει, επισκεφτείτε το Cragan Palace Kempinskiπου βρίσκεται στις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου, σε πολύ βολική τοποθεσία μεταξύ των περιοχών της Μπεσίκτας και του Ορτακίου και στεγάζεται σε ένα οθωμανικό παλάτι του 19ου αιώνα. Εκεί θα απολαύσετε την ιεροτελεστία του afternoon tea σε όλο του το μεγαλείο. Μία παράδοση που θα ζήσετε σε ένα υπέροχα διακοσμημένο χώτο τον χειμώνα, αλλά τους θερινούς μήνες μέσα στους ανθισμένους κήπους, Cay Bahcesi, θα απολαύσετε στο Gazebo, το 24ωρης λειτουργίας ανοιχτό «κιόσκι», ελαφριά σνακ και τουρκικό high tea, ή αφρώδη οίνο σε γυάλινα ποτηράκια, τσαγιέρες και παραδοσιακά γλυκά, με ένα ευρωπαϊκό twist.
Κι όμως, μπορεί εμείς να μην προλάβαμε να δούμε κάτι παραπάνω, αλλά η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά ακόμα να σας δείξει. Τι προτείνουμε ακόμα:
Μουσείο Πέρα (Pera Museum): Ένα εξαιρετικό μουσείο που φιλοξενεί έργα τέχνης από τον 19ο και 20ο αιώνα, ιδανικό για τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού.
Βόλτα στο Σταυροδρόμι των Πολιτισμών: Περπατήστε στην περιοχή του Εμίνονου, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τις παραδοσιακές αγορές και να δοκιμάσετε τη διάσημη Κωνσταντινουπολίτικη γεύση του μπακλαβά και του σιροπιαστού γλυκού “kunefe”.
Εστιατόριο με Θέα στον Βόσπορο: Τελειώστε τη μέρα με ένα δείπνο σε εστιατόριο με θέα στον Βόσπορο, απολαμβάνοντας την τουρκική κουζίνα με πιάτα όπως το κεμπάπ, η φρέσκια ψαριά και το παραδοσιακό τουρκικό τσάι.
Nisantasi: Θεωρείται κάτι σαν το Κολωνάκι της Πόλης. Είναι ωραία για βόλτα και έχει μπόλικα μαγαζιά για οτιδήποτε (καφέ, φαγητό, shοpping).
Το τζαμί του Ortakoy είναι από τα πιο γνωστά σημεία της Πόλης, με φόντο τη γέφυρα. Ακόμη πιο βόρεια, βρίσκεται η όμορφη παραθαλάσσια γειτονιά του Bebek, που αξίζει για βόλτα, αν έχετε χρόνο και έχετε δει όλα τα υπόλοιπα.
Για street food: Μπορείτε να φάτε σάντουιτς με ψάρι (Balik Ekmek) οπουδήποτε, είναι τίμιο. Σάντουιτς με κοκορέτσι στο Ozzie's 1968'Den Beri Kokorec, κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Μπακλαβάδες και παρεμφερή γλυκά στο Karakoy Gulluoglu στο Karakoy, στο Hafiz Mustafa (είναι αλυσίδα κι έχει σε διάφορα σημεία της Πόλης )και στο Faruk Gulluoglu (στην Ταξίμ).
Είναι μία πόλη με πολλά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια που ξεχωρίζουν στη γενικότερη αστική εικόνα. Θα δείτε πολλούς άνδρες που έρχονται για εμφύτευση μαλλιών και γυναίκες που αναρρώνουν από πλαστική μύτης. Οι ντόπιοι δεν διακρίνονται για την κομψότητά τους, αλλά είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, ειδικά αν καταλάβουν ότι έρχεστε από την Ελλάδα.
Σίγουρα την επόμενη φορά που θα την επισκεφτώ, θα φροντίσω να έχω επιλέξει άλλη εποχή, καθώς η βροχή δεν ταιριάζει στην Κωνσταντινούπολη!
Economist: Το καθεστώς Ερντογάν πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή - Τι κατέστησε τον Ιμάμογλου τόσο «επικίνδυνο»;
Πώς υπάλληλος κατάκλεβε τα ταμεία Περιφέρειας - Προκάλεσε «τρύπα» πάνω από 400.000 ευρώ
«Δεν έχω δει χειρότερο»: Οργισμένη αντίδραση Τραμπ για πορτρέτο του
Τηλεφωνήματα και «112» σε όσους χρωστάνε - Κλήσεις σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr