Τα μυστήρια της Όχης: Αιωνόβια δάση, φαράγγια και δρακόσπιτα
Στο όρος, που σύμφωνα με τη μυθολογία έσμιξαν ο θεός Δίας και η Ηρα, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το υπεραιωνόβιο καστανόδασος, τα εντυπωσιακά φαράγγια που καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες αλλά και τα μυστηριώδη δρακόσπιτα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
ΤΟ ΟΡΟΣ ΟΧΗ απλώνεται από την Κάρυστο έως το ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο), και η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.398 μ. Η περιοχή της Οχης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες, νότια και δυτικά είναι ο Ευβοϊκός κόλπος, μεγάλος προστατευμένος κόλπος με σχετικά ρηχά νερά, και βορειανατολικά βρίσκεται ο Κάβο Ντόρος του Αιγαίου, με ισχυρά ρεύματα και πολύ βαθιά νερά, ακόμα και δίπλα στην ακτή.
Η Οχη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις μυστηριώδεις αρχαίες μεγαλιθικές κατασκευές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Δρακόσπιτα. Και αν στην περιοχή την Νότιας Εύβοιας υπάρχουν 23 δρακόσπιτα που χρονολογούνται γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ., το πιο διάσημο -και καλύτερα σωζόμενο (όπως και το συγκρότημα Πάλλη – Λάκκα στα Στύρα)- βρίσκεται στην κορυφή της Οχης, στο οποίο φτάνει κανείς πεζοπορώντας.
Τι είναι όμως τα δρακόσπιτα; Πρόκειται για κτίσματα με συγγενή οικοδομικά στοιχεία (τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, μεγαλιθική τοιχοποιΐα η οποία ακολουθεί το ψευδοϊσόδομο σύστημα, εκφορική στέγαση, μονολιθικές παραστάδες, μονολιθικό ανώφλι εισόδου), τα οποία εντοπίζονται σε εποπτικές θέσεις με μεγάλο υψόμετρο. Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό. Συγκεκριμένα, το Δρακόσπιτο της Οχης έχει θεωρηθεί ιερό αφιερωμένο στο Δία και την Ηρα, καταφύγιο, φρυκτωρία, κατοικία ρωμαϊκού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία. Πλούσιο λαογραφικό υλικό, αποτελούν οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Οχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή. Τα υπόλοιπα δρακόσπιτα βρίσκονται στα Στύρα και στο Νημποριό.
Ο Καστανόλογγος
Στις πλαγιές της Οχης, περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, στα 1000 περίπου μέτρα, βρίσκεται ο εντυπωσιακός Καστανόλογγος, το δάσος με τις υπεραιωνόβιες άγριες καστανιές, ένα φυσικό μνημείο, με μεγάλη αξία ως οικοσύστημα, καθώς ελάχιστα καστανοδάση με τόσο μεγάλης ηλικίας δέντρα έχουν απομείνει στην χώρα μας.
Στον Καστανόλογγο, εκεί όπου κάθε αιωνόβιο δέντρο αποτελεί ζωντανό γλυπτό της φύσης, η εταιρεία ENEL GREEN POWER HELLAS AE (EGPH), με σκοπό την αναβάθμιση της εν λόγω υποβαθμισμένης περιοχής, πραγματοποιεί πολυετές έργο αναδάσωσης έχοντας στόχο την αναγέννηση του γερασμένου καστανοδάσους, υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας, μετά την έγκριση μελετών που συντάχθηκαν από την εταιρία EGPH, και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Η έκταση που υλοποιείται το έργο έχει εμβαδόν 628 στρ. και οι εργασίες αναδάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2021. Επιπλέον, οι εργασίες συντήρησης του έργου έχουν τουλάχιστον πενταετή χρονικό ορίζοντα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ENEL GREEN POWER HELLAS AE, με δεδομένο ότι πρόκειται για δασώσεις αποκλειστικά και μόνο με το δασοπονικό είδος καστανιάς και για την αποτροπή κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών, επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί καρποσυλλογή από την καστανιά της περιοχής, με σκοπό τη φύτευση μικρών δέντρων από το συγκεκριμένο είδος στον χώρο της αναδάσωσης.
Να σημειώσουμε ότι η περιοχή του Καστανόλογγου αποτελεί αφετηρία προς τις κορυφές της Οχης, συνδέεται δε με μονοπάτι με το φαράγγι του Δημοσάρη, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της Οχης.
*
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΑΡΗ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πεζοπορικές διαδρομές, η διάβαση του οποίου φέρνει τον πεζοπόρο σε επαφή με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Η πιο ελκυστική και κλασσική διαδρομή έχει ως αφετηρία το διάσελο Πετροκάναλο (ύψος 954 μ.) και καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού, μετά από 10 χλμ. κατάβασης (περίπου τρεις ώρες). Το μονοπάτι είναι βατό και το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από την σκιά των πλατανιών. Στα δυο τρίτα της διαδρομής βρίσκεται το χωριό των Λενοσαίων. Το φαράγγι του Δημοσάρη σχηματίζει τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής της Οχης. Εχει βόρειο προσανατολισμό, και έτσι δέχεται τους βόρειους ανέμους, την ομίχλη και τις αυξημένες κατακρημνίσεις του Αιγαίου.
Info
-Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα (30 χλμ. από Αθήνα, 10 χλμ. από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») για Μαρμάρι, με καθημερινά δρομολόγια από το πρωί μέχρι το βράδυ, και συχνότητα 2-4, ανάλογα την ημέρα και την εποχή. Διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα, κόστος εισιτηρίου 9 ευρώ/άτομο, 21 ευρώ/όχημα. Το Μαρμάρι απέχει 13 χλμ. από την Κάρυστο. Επίσης, ακτοπλοϊκώς από το πορθμείο Αγίας Μαρίνας (32 χλμ. από Αθήνα, 19 χλμ. από αεροδρόμιο ) για το λιμάνι των Ν. Στυρών με 7 δρομολόγια καθημερινά, 9 την Κυριακή. Διάρκεια ταξιδιού 45 λεπτά, κόστος εισιτηρίου 4,10 ευρώ/άτομο, 15,10 ευρώ/όχημα. Τα Νέα Στύρα απέχουν 36 χλμ. από την Κάρυστο. Οδικώς, μέσω Χαλκίδας για Κάρυστο (118 χλμ.) διαδρομή διάρκειας περίπου δυο ωρών.
Tips
-Φαράγγι Αρχάμπολης: Bρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της Oχης, 7 χλμ. νότια από το ακρωτήριο του Καφηρέα. Το μικρό φαράγγι έχει μοναδική άγρια ομορφιά, καταλήγει δε σε μια μικρή όμορφη παραλία. Κοιτώντας από ψηλά, κατά μήκος του φαραγγιού, διακρίνει κανείς απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού, τα τείχη μιας αρχαίας πόλης.
-Φαράγγι Αγίου Δημητρίου: Το διασχίζει ένας νέος δρόμος που οδηγεί από το χωριό Αγιος Δημήτριος προς Καλλιανού και Κάβο Ντόρο. Υπάρχουν και δύο όμορφα μονοπάτια, που διασχίζουν το φαράγγι. Με αφετηρία τον Αγιο Δημήτριο, το ένα προχωράει χαμηλά μέσα στο φαράγγι και καταλήγει στην παραλία Σχοινοδαύλεια, και το άλλο προχωράει ψηλά, πάνω από το φαράγγι και φθάνει στον οικισμό Καλέργου. Από εκεί κατηφορίζει απότομα στη ρεματιά του Δημοσάρη και καταλήγει στην παραλία Καλλιανού.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr