Λάρισα: Αρχαία θέατρα, κοκτέιλ και πάρκα… με ευχές
Μια πόλη ζωντανή που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της έντονη νυχτερινή ζωή, μοναδικές εκδηλώσεις και περιπλανήσεις στην ιστορία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και του ομώνυμου δήμου, και έδρα της Περιφέρειας, βρίσκεται στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου, στις όχθες του Πηνειού. Του ποταμού που διασχίζει το κέντρο της πόλης και μαζί με το πάρκο Αλκαζάρ δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται πάνω από 200.000 κατοίκους, η δε πόλη είναι χτισμένη αλλεπάλληλα στην ίδια τοποθεσία από την αρχαιότητα, και κατείχε πάντα ένα στρατηγικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής θέσης, στο κέντρο της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Είναι συγκοινωνιακός κόμβος και διαμετακομιστικό κέντρο, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Ο ρόλος της στην ελληνική οικονομία υπήρξε πάντα καθοριστικός, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Παράλληλα, αναπτύσσεται στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και της υγείας, έχει δυο πανεπιστημιακά τμήματα - Ιατρικής και Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας-, ενώ είναι έδρα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας (ΤΕΙ) με 4 σχολές και πάνω από 20.000 σπουδαστές.
Ανοιχτή Πόλη
«Περνάμε από την εσωστρέφεια στην ‘Ανοιχτή Πόλη’» αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, προσθέτοντας ότι πρώτη επιλογή της Λάρισας, σε θέματα τουρισμού, είναι η ανάδειξή της ως city break προορισμός, και δεύτερη επιλογή ο μαθητικός τουρισμός.
Η Λάρισα, η οποία κατοικείται σχεδόν 8.000 χρόνια, είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις, φημίζεται για τις ποικίλες μουσικές, θεατρικές και άλλες πολιτιστικές της εκδηλώσεις, για την έντονη νυχτερινή ζωή της αλλά και για τις ποσότητες καφέ που καταναλώνονται.
«Η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ στην Ελλάδα καταναλώνεται στη Λάρισα, γι’ αυτό και τη λένε ‘η πόλη του καφέ’» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του δήμου Λαρισαίων, κατά τη διάρκεια της 35ης Philoxenia, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου.
Από τη Λάρισα ξεκίνησε η ετήσια γιορτή του καλού ποτού, του κοκτέιλ και της τοπικής γαστρονοµίας, ιδιωτική πρωτοβουλία φίλων, εδώ και τέσσερα χρόνια, προσκαλώντας κορυφαίους bartenders από Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα, για µία εβδοµάδα µε σκοπό την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας της πόλης και της σκηνής του ποτού και της διασκέδασης.
Επίσης, να σημειώσουμε, ότι οι πιο δυνατές αγορές που επιλέγουν την πόλη της Λάρισας είναι τα Βαλκάνια, με τους Σέρβους να είναι νούμερο ένα, ενώ ακολουθούν οι Πολωνοί και οι Τούρκοι.
Αρχαία Θέατρα
Στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της χώρας και το μοναδικό ενταγμένο σε αστικό ιστό. Πρόκειται για το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης, το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο τον 3ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του Μακεδόνα βασιλιά Αντίγονου Γονατά. Το Α' Αρχαίο Θέατρο υπολογίζεται πως είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 10.000 θεατών. Εκεί, πραγματοποιούνταν λατρευτικές εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, μουσικά δρώμενα, ωδικοί αγώνες και πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονταν με το κορυφαίο διοικητικό όργανο της πόλης, το Κοινό των Θεσσαλών.
Το Β’ Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου, δυτικά του Α' αρχαίου Θεάτρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος και επισκέψιμος κατόπιν συνεννοήσεως με την 15η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Διαχρονικό μουσείο
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Μεζούρλου, στις νότιες παρυφές της Λάρισας. Τα 2.000 περίπου εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή.
«ΧΩΡΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ: ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αρχοντικού Φαβρ στο Μεταξοχώρι Αγιάς» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης που έχει πάρει παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, και παρουσιάζει σειρά από τοιχογραφίες και οροφογραφίες, οι οποίες έχουν αποτοιχιστεί από το Αρχοντικό Φαβρ, διατηρητέο ιστορικό μνημείο στο Μεταξοχώρι Αγιάς.
Ωρες λειτουργίας, καθημερινά 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης, είσοδος 3 ευρώ, δωρεάν για παιδιά (τηλ. 2413 508242).
Μύλος του Παππά
Βιομηχανικό κτίριο αλευροποιίας (μύλος), βρίσκεται πίσω από το λόφο του Φρουρίου, και από την ίδρυσή του, το 1893, αποτελεί μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης με σημαντική παρακαταθήκη αναμνήσεων.
Οι ιδρυτές του Μύλου, Κωνσταντίνος Παππάς, Κωνσταντίνος Σκαλιώρας και Χρήστος Δημητριάδης αφού αγόρασαν στη συνοικία Ταμπάκικα έκταση 10 στρεμμάτων ίδρυσαν στη συνέχεια εταιρεία και έθεσαν σε λειτουργία τον μύλο στα 1893, την εποχή που η Λάρισα διατηρούσε ακόμα έντονα το χρώμα της τούρκικης πόλης.
Ο μύλος διέφερε από τους συνηθισμένους γιατί κινούνταν με ατμό, κάτι που αποτελούσε μεγάλο τεχνολογικό άλμα για την εποχή του. Σκοπός της εταιρείας ήταν η αγορά δημητριακών και η μεταπώλησή τους μετά από επεξεργασία σε αλεύρι ή ζυμαρικά. Ο Μύλος συνεχίζει μέχρι το 1920 την ανοδική του πορεία και εξέλιξη οπότε και καταστρέφεται από πυρκαγιά που οφειλόταν στα ξένα στρατεύματα που στάθμευαν στη Λάρισα. Τη δεκαετία του 1980 σταμάτησε τη δραστηριότητά του.
Σήμερα ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων και λειτουργεί ως πολυδύναμο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και συνεδριακό κέντρο. Ο Μύλος του Παππά, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί το Μουσείο Κούκλας (τηλ. 2410 251657), το Θεσσαλικό Θέατρο, τη Φιλαρμονική, τη Σχολή Μπαλέτου, τη Μουσική Σκηνή «Μύλος 1927», το κουκλοθέατρο «Τιριτόμπα» το μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων (τηλ. 2410 614449, 2410 530083).
Αξιοθέατα
Η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που βρίσκεται στο λόφο του Φρουρίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία της Λάρισας. Πιθανολογείται, πως πρόκειται για την πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον πολιούχο της, Αγιο Αχίλλειο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος μητροπολίτης της. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα πάνω σε τάφο, και πιθανολογείται ότι ανήκει στον Αγιο Αχίλλειο. Σήμερα, διατηρείται μόνο το επίπεδο της θεμελίωσης, ενώ ο νάρθηκας κοσμείται με βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο.
Το Μπεζεστένι, γνωστό σήμερα ως Φρούριο, χτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σκεπαστή αγορά και μετέπειτα ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό.
Στα μνημεία της Λάρισας περιλαμβάνονται ακόμα το Γενί Τζαμί κτίριο του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί μέχρι το 1924 (βρίσκεται απέναντι από το ναό του Αγίου Βησσαρίωνα και το Ωδείο), τα Παλιοχριστιανικά Λουτρά (βαλανεία) στις πλατείες Μπλάνα και Λαμπρούλη, ο Μεσοβυζαντινός ναός, τα Βυζαντινά Νεκροταφεία, το Βυζαντινό Τείχος, η Βυζαντινή Δεξαμενή του 3ου αιώνα, το Μεγάλο Χαμάμ, το Μπαϊρακλί Τζαμί, οι Παλαιές Φυλακές, ο Τάφος του Ιπποκράτη (σ.σ. ο πατέρας της Ιατρικής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα), το Ιατρικό μουσείο το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2413 500325 κ.ά.
*Αναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 20.00, το συγκρότημα Onirama θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για μια συναυλία που θα ξεχειλίζει κέφι, ενέργεια και δυνατή μουσική, για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Την εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων, θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η οποία θα ξεκινήσει από τον Μύλο του Παππά, θα περάσει από το εμπορικό κέντρο, για να καταλήξει στην πλατεία.
Info
-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείται την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε στην έξοδο για Λάρισα. Θα διανύσετε περίπου 360 χλμ. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 150 χλμ. Στη Λάρισα φτάνετε και σιδηροδρομικώς είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη.
-Διαμονή: Η Λάρισα διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών προσφέροντας ευχάριστη διαμονή. Παράλληλα, η ιδανική της θέση αποτελεί για σύντομες εξορμήσεις σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στις γύρω περιοχές
Tips
-Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας: Πρόκειται για τη δεύτερη, πιο σημαντική, πινακοθήκη της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί στο σύγχρονο κτίριο από το 2003. Η Συλλογή του αείμνηστου ιατρού και συλλέκτη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Στο μουσείο επίσης ανήκουν τα περίφημα έπιπλα του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλερ. Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται επίσης 680 έργα τέχνης προερχόμενα από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας και τη συλλογή του Δήμου Λαρισαίων. Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00 (τηλ. 2410 616266).
-Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο: Οι συλλογές του Μουσείου σήμερα αριθμούν συνολικά πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι. Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη 08.00 – 14.00, Τετάρτη – Παρασκευή 08.00 – 20.00, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 14.00. Είσοδος 3 ευρώ, δωρεάν για μαθητές/φοιτητές (τηλ. 2410 239446).
-Χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών: Στο πάρκο Αλκαζάρ, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το κέντρο της πόλης, το «Πάρκο των Ευχών», έκτασης 64 στρεμμάτων, αποτελεί το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο στην χώρα, με εργαστήρια, θεματικά σπιτάκια, καρουζέλ, παγοδρόμιο, το παλάτι της βασίλισσας του πάγου, το σπίτι του Αγιου Βασίλη κτλ. Τρίτη χρονιά που διεξάγεται φέτος, με την επισκεψιμότητα του κόσμου τις προηγούμενες χρονιές να φτάνει περίπου τα 600.000 άτομα. «Το Πάρκο των Ευχών» θα ανοίξει τις πύλες του στις 6 Δεκεμβρίου, στις 20.00, με συναυλία των Onirama, και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2020 (www.parkoefxon.gr).
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr