Διαδρομές σε σπάνιους υγροτόπους: Παρατηρώντας φοινικόπτερα και αργυροπελεκάνους
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, επισκεπτόμαστε μέρη όπου φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, θηλαστικών, ερπετών, ψαριών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Υγρότοποι Ραμσάρ, έντεκα μεγάλοι ελληνικοί υγρότοποι έχουν αναγνωριστεί ως «Διεθνούς Σημασίας» της συνθήκης Ρασμάρ, για την διατήρηση απειλούμενων ειδών αλλά και σημαντικών πληθυσμών, ιδιαίτερα πουλιών. Η σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην Περσική πόλη Ραμσάρ και τέθηκε σε ισχύ – και στην Ελλάδα - στις 21 Δεκεμβρίου 1975.
Κοτύχι – Στροφιλιά -Δάση κουκουναριάς, διβάρια και χελώνες καρέτα καρέτα
Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, μια περιοχή που μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 143.000 στρέμματα περίπου.
Δέκα τρεις διαφορετικές ενότητες εντάσσονται στις περιοχές προστασίας της φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, χωρίς τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που καταλαμβάνει περίπου 60.000 στρ. Είναι το Δάσος Στροφυλιά το μεγαλύτερο (22.000 στρ.) και ωραιότερο δάσος κουκουναριάς της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι -η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου (7.500 στρ.) και φυσικό ιχθυοτροφείο το οποίο αξιοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους ιχθυοσύλληψης, τα λεγόμενα διβάρια-, η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, η λιμνοθάλασσα Αραξος, το Ελος Λάμια, τα βραχώδη υψώματα με την ονομασία Μαύρα Βουνά, οι περιοδικά κατακλυζόμενες με νερό εκτάσεις, τα υγρά λιβάδια της περιοχής, οι αμμώδεις παραλίες όπου σχηματίζονται θίνες (σ.σ. η χελώνα καρέτα καρέτα εναποθέτει τα αυγά της το καλοκαίρι μέσα στην άμμο), οι καλαμιώνες, τα υδατορέματα της ευρύτερης περιοχής που καταλήγουν στις λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος, η αλυκή Λεχαινών και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού κόλπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ διοργανώνουν στο Κέντρο Πληροφόρησης παρατήρηση ορνιθοπανίδας, διαδρομή στο πεδίο, πεζοπορία στο δάσος κτλ.
* ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ – ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΟΤΥΧΙ, στο Λάππα Αχαΐας (37 χλμ. νότια της Πάτρας και 60 χλμ. βόρεια του Πύργου) λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 16.00, παρέχοντας ενημερωτικό υλικό ενώ ξεναγήσεις για οργανωμένες ομάδες και γκρουπ πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης. Διαδρομή στους υγρότοπους, στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, παρατήρηση πουλιών και γνωριμία με μεθόδους αλιείας στο παραδοσιακό διβάρι. Αλλη διαδρομή αναφέρεται στο δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς και παρουσιάζει το δάσος κουκουναριάς και το δάσος βελανιδιάς και μια άλλη διαδρομή αναφέρεται στη διαδοχή των οικοτόπων ξεκινώντας από τους υγρότοπους και τις εποχικά κατακλυζόμενες εκτάσεις, μέσα από το παράκτιο πευκοδάσος και μέχρι την παραλιακή ζώνη με τους αμμόλοφους (τηλ. 26930 31939, www.strofylianationalpark.gr).
Στυμφαλία - Μυθικοί άθλοι και ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τα πουλιά
Στην Ορεινή Κορινθία, βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία, σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, και είναι η μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου.
Συνδέεται δε με τον έκτο άθλο του Ηρακλή όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, στην περιοχή ο Ηρακλής αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Ορνιθες, όπου τις παρέσυρε να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά.
Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προβάλλουν στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, δύο αξιόλογα ντοκιμαντέρ με θέμα τη συνύπαρξη πουλιών και ανθρώπου στους υγροτόπους και στην ύπαιθρο. Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» (2015, 42’) σε σκηνοθεσία Δάφνης Τόλη και «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» (2016, 20’) σε σκηνοθεσία Γιάννη Φλούλη, με ελεύθερη είσοδο.
*ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ, στον εσωτερικό του χώρο θαυμάζετε ένα ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής (τηλ. 27470 22296, www.piop.gr).
Αττική – Πεζοπορία στα μονοπάτια της ιστορίας
Στη Δυτική Αττική, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Ποικίλου όρους, βρίσκεται η λίμνη Κουμουνδούρου, μια παράκτια, πολύ ρηχή λίμνη με μέσο βάθος 2 μ. και επιφάνεια περίπου 188 στρ. Κατά την αρχαιότητα η λίμνη ήταν γνωστή με το όνομα «Ρειτός» ενώ από το 1974 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece» και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. διοργανώνουν πεζοπορία στο Ποικίλο Ορος και ξενάγηση από ψηλά της Λίμνης Κουμουνδούρου αλλά και γενικότερα του ορεινού όγκου Αιγάλεω, Ποικίλου.
Ο τόπος συνάντησης έχει οριστεί επί της Λεωφ. Αθηνών 374, στο Ψυχιατρείο Δαφνίου, στις 10.15 το πρωί, και η πεζοπορία θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες, αγναντεύοντας από το λόφο της Ηχούς τη λίμνη Κουμουνδούρου.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερχείλισης της Λίμνης Κουμουνδούρου (Λίμνες των αρχαίων Ρειτών) και λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας των μεταναστευτικών πουλιών αποφεύγονται οι επισκέψεις στον οικότοπο κατά τους χειμερινούς μήνες.
* ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ, εκπαιδευτική δραστηριότητα διάρκειας 75 λεπτών, που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, στο Πάρκο «Α.Τρίτσης», στο Ιλιον Αττικής, και απευθύνεται σε παιδιά Γ,Δ,Ε και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, όπου θα φτιάξουν φωλιές από πηλό, καλωσορίζοντας τα χελιδόνια. Η εκπαιδευτική δράση θα υλοποιηθεί 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου (www.ornithologiki.gr, τηλ. 210 2316977).
Θερμαϊκός Κόλπος - Φοινικόπτερα, νεροβούβαλοι και κοπάδια ελεύθερων αλόγων
Στις Δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, στο νομό Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με έκταση 338 τ.χλμ., περιλαμβάνει τα δέλτα και τις εκβολές τεσσάρων ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα), τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και Αλυκής Κίτρους, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την κοίτη του Αξιού έως και το Φράγμα της Ελλης. Ιδανικός βιότοπος για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών, βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 300 είδη πουλιών, 350 είδη και υποείδη φυτών, 40 θηλαστικών, 18 ερπετών, 9 είδη αμφιβίων, 7 είδη ασπονδύλων.
Σ’ ότι αφορά τις σημερινές δράσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Κίνηση Εθελοντών Πολιτών «Κόκκινος Δρόμος» πραγματοποιεί στις 11.00 π.μ. ενημερωτική ημερίδα η οποία θα έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, καθώς θα επικεντρωθεί στην αμφίδρομη σχέση φύσης-ανθρώπου, παρουσιάζοντας προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της άσκησης, της ανακύκλωσης και της επαφής με τη φύση.
Η ημερίδα με τίτλο «Η ανεξερεύνητη Ζωή μας δίπλα στον Υδροβιότοπο» πραγματοποιείται στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου (Δαβάκη 3) από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με ομιλίες και παράλληλα διαδραστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά (Facebook Κόκκινος Δρόμος Καλοχωρίου).
Επίσης, στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου, εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «19 Ματιές στον Υδροβιότοπο του Καλοχωρίου», με διάρκεια έως τις 9/2.
* ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ, επτά στο σύνολο που προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Αυτές είναι, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – εκβολές Γαλλικού – Δέλτα Αξιού, Χαλάστρα – Καλύβες μυδοκαλλιεργητών – Φάρος Αξιού – «Δάνειο», Νέα Μάλγαρα – Δυτικό ανάχωμα Αξιού- μυδοκαλλιέργειες Λουδία, Δυτική εκβολή Λουδία – Αλμυραύλακας, Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης - Αλυκές Κίτρους- Αμμοθίνες Κορινού, Ανατολικό – «Λιβάδι του λαγόγυρου»- παραποτάμιο δάσος Ανατολικού, Φράγμα Ελλης – παραποτάμιο δάσος Αξιού – «Νησί» Αξιού (www.axiosdelta.gr, τηλ. 2310 794811).
Αμβρακικός Κόλπος - Δελφίνια, ήταυροι, αργυροπελεκάνοι σε 24 λιμνοθάλασσες
Στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας, η ποικιλομορφία του Αμβρακικού Κόλπου τον καθιστά μοναδικό, καθώς στα νερά του εκβάλλουν δυο ποταμοί, ο Αραχθος και ο Λούρος.
Είκοσι τέσσερις λιμνοθάλασσες, μικρές και μεγάλες, περιλαμβάνει ο Αμβρακικός, η συνολική έκταση των οποίων ξεπερνάει τα 70 τ.χλμ. Φιλοξενούν δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών και ψαριών και λειτουργούν ως φυσικά εκτροφεία ψαριών και καρκινοειδών, με αποτέλεσμα να παράγουν μεγάλους αριθμούς ψαριών και πολλών άλλων ζωντανών οργανισμών. Σ’ ότι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, αυτές είναι οι Λογαρού, Τσουκαλιό και Ροδιά, με έκταση αντίστοιχα 26, 17 και 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού έχει προγραμματίσει περιβαλλοντικές δράσεις που απευθύνονται σε δημοτικά σχολεία της Πρέβεζας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με το περιβάλλον και τους υγροτόπους και τα παιδιά θα συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια ενώ εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα ακολουθήσει ορνιθοπαρατήρηση στις λιμνοθάλασσες Μάζωμα και Τσοπέλι.
* ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ, σκοπός του οποίου είναι η προστασία, διατήρηση, και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου. Ενδιαφέρουσες διαδρομές όπως Δυτικός Αμβρακικός με αφετηρία την Πρέβεζα, Κεντρικός και Ανατολικός Αμβρακικός με αφετηρία την Αρτα σας δίνει την ευκαιρία, να παρατηρήσετε, μεταξύ άλλων, υδρόβια, παρυδάτια, αρπακτικά και στρουθιόμορφα πουλιά, να δείτε ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, αρχαία κάστρα, μονές κτλ. (τηλ. 26810 71919).
Πρέσπες - Υγρά λιβάδια, παραδοσιακοί οικισμοί και βυζαντινά μνημεία
Στη Δυτική Μακεδονία, η περιοχή των Πρεσπών με τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, σε υψόμετρο 850 μ., αποτελεί, ήδη από το 1974 Εθνικό Δρυμό, μεγάλο μέρος του οποίου συγκαταλέγεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Η περιοχή χαίρει ιδιαίτερης αξίας αφού ξεχωρίζει με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον και το υποβλητικό τοπίο, τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα - πολλά από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί είναι ενδημικά, δηλαδή εμφανίζονται μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο-, τους παραδοσιακούς της οικισμούς, τα βυζαντινά μνημεία (ασκηταριά, εκκλησίες, βασιλικές κτλ.), τον αναστηλωμένο παραδοσιακό νερόμυλο στον Αγιο Γερμανό κτλ.
Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα νότια το οποίο ανήκει στην Αλβανία ενώ τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται τρεις χώρες – Ελλάδα, Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας- με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να ανήκει στην τελευταία. Μάλιστα, φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών - η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια- στόχος του οποίου είναι η προστασία των οικολογικών αξιών της περιοχής μέσω της τριεθνούς συνεργασίας.
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών διοργανώνει τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Η προστασία της βιοποικιλότητας». Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο δημοτικό σχολείο στον Αγιο Γερμανό και στο γυμνάσιο στο Λαιμό Πρεσπών, και αντίστοιχα και στις άλλες δυο χώρες.
* ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ, γνωρίστε την άγνωστη πλευρά της Πρέσπας μέσα από ένα δίκτυο 10 πεζοπορικών και 3 ποδηλατικών μονοπατιών, ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών, θαυμάζοντας το τοπίο και τη φύση, διασχίζοντας οικισμούς και βυζαντινά μνημεία. Στα πεζοπορικά μονοπάτια ακολουθείται σήμανση από πασσάλους με πληροφορίες κατεύθυνσης και συμπληρωματικά από κορδέλες μπλε και λευκού χρώματος ή/και χρωματισμούς ίδιων αποχρώσεων πάνω σε πέτρες και βράχους. Σε όλα τα σημεία έναρξης υπάρχουν εισαγωγικές πινακίδες που περιέχουν χάρτες και γενικές περιγραφές των διαδρομών. Στα ποδηλατικά μονοπάτια ακολουθείται ψηφιακή σήμανση (www.spp.gr).
Κυνουρία - Οικότοποι, κάστρα και παραδοσιακοί οικισμοί
Στη Βόρεια Κυνουρία, επαρχία της Αρκαδίας, στην ανατολική Πελοπόννησο, ο υγρότοπος του Μουστού, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος της περιοχής, βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Αστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία, και περιλαμβάνει δύο λίμνες. Πρόκειται για τη λίμνη του Μουστού η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια – τάφρους, και μία μικρότερη, του Χερρονησίου που σχηματίζεται από τα νερά της πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί άμεσα με τη θάλασσα.
Η λιμνοθάλασσα Μουστού είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει οριστεί ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης. Βόρεια του Μουστού, υπάρχουν άλλοι τρεις μικροί φυσικοί υγρότοποι, ενώ νότια είναι ο μικρός υγρότοπος του Φωκιανού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασιάς έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στο δημοτικό σχολείο Πελετών, στη Νότια Κυνουρία, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Η παρουσίαση εστιάζει στους υγροτόπους, τη λειτουργία τους, τις απειλές κτλ.
* ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, του Φορέα, λειτουργούν εκτός από το Αστρος και στο Λεωνίδιο, την Καστάνιτσα, τον Αγιο Πέτρο, στόχος των οποίων είναι η πληροφόρηση προς τους πολίτες καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις σπάνιες ομορφιές του Πάρνωνα (τηλ. 27550 22021, εσωτερικό 5, www.fdparnonas.gr).
Κερκίνη - Νεροβούβαλοι, αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί
Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Κερκίνης, ένας από τους 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας και μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας και Περιοχή Ειδικής Προστασίας.
Στη λίμνη η οποία δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, κοντά στο χωριό Λιθότοπος, και την κατασκευή αvαχωμάτωv στα ανατολικά και δυτικά, έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 300 είδη πουλιών, εκ των οποίων 10 είδη φωλιάζουν σε μικτές αποικίες στο παραποτάμιο δάσος.
Επίσης, στην περιοχή της λίμνης υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, τα οποία είναι ζώα προσαρμοσμένα να ζουν σε υγροτόπους. Φυτά (περισσότερα από 800 είδη), αμφίβια (11 είδη), ερπετά (26 είδη), θηλαστικά (περισσότερα από 58 είδη), ψάρια (30 είδη) και ασπόνδυλα (τουλάχιστον 4.700 είδη) συμπληρώνουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στο λιμανάκι του Λιθότοπου και ώρες 10.00 – 14.00, έχει ενημέρωση σχετικά με τον υγρότοπο, παρατήρηση πουλιών ενώ οι υπεύθυνοι θα εστιάσουν κυρίως στους αργυροπελεκάνους, περίοδος αναπαραγωγής τους, που τραβούν την προσοχή και με τα πολύ έντονα χρώματά τους.
* ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, στο χωριό Κερκίνη, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, με ενημερωτικό υλικό και χάρτες σχετικά με την περιοχή, τα αξιοθέατα, τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης. Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 16.00, Σ/Κ 10.00 – 14.00. Επίσης, αυτήν την περίοδο «τρέχει» μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σχετικά με τις αξίες των υγροτόπων αλλά και το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης (τηλ. 23270 28004, www.kerkini.gr).
Μεσολόγγι – Αιτωλικό - Ιβάρια, χέλια, αλάτι και αυγοτάραχο
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου. Αποτελεί δε έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό.
Σ’ ότι αφορά το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, εκβολών και κάτω ρου ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Εχινάδων νήσων περιλαμβάνει το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των δυο ποταμών, όπου διακρίνονται ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτοι, αλμυρόβαλτοι, λασποτόπια, υδροχαρή δάση, καλαμώνες, λίμνες κτλ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, τη Δευτέρα 3/2, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε δυο νηπιαγωγεία στο Αγρίνιο σχετικά με τον ρόλο των υγροτόπων, παράλληλα με περιβαλλοντικά παιχνίδια ενώ την Τρίτη 4/2 μαθητές γυμνασίου από τη Ναύπακτο θα επισκεφτούν τον Φορέα όπου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση, ορνιθοπαρατήρηση και επίσκεψη πεδίου σε υγροτοπική περιοχή.
* ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, στο Αιτωλικό, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, με πληροφοριακό υλικό σχετικά με την περιοχή, εξορμήσεις και δραστηριότητες στη φύση, ενημέρωση για τις παραδοσιακές ασχολίες όπως η αλιεία που γίνεται στα «ιβάρια» με ειδικές παγίδες που τοποθετούνται στα στόμια επικοινωνίας των λιμνοθαλασσών με την ανοιχτή θάλασσα, η παραγωγή αλατιού στις θέσεις Τουρλίδα και Ασπρη, γεωργία, κτηνοτροφία κτλ. Οργανωμένες ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης για γκρουπ, σχολεία, οργανωμένες ομάδες (τηλ. 26320 55094, www.fdlmes.gr).
Βιστωνίδα – Νέστος - Λιμνοθάλασσες, ιχθυοκαλλιέργειες και αμμοθίνες
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων.
Για τη λίμνη Βιστωνίδα η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός, ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται σε μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η Ισμαρίδα ή αλλιώς λίμνη Μητρικού είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, νότια της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με έκταση περίπου 3.200 στρέμματα και ένας από τους σημαντικούς τακτικούς σταθμούς στην Ελλάδα για διάφορα είδη πτηνών. Μεγάλο μέρος της καλύπτεται από νούφαρα και στο ΒΑ τμήμα της απλώνονται εκτεταμένοι καλαμώνες.
Σ’ ότι αφορά το Δέλτα του Νέστου, στα νότια σύνορα των νομών Καβάλας και Ξάνθης, από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω έκτασης και ποικιλίας των βιοτόπων του, δημιουργήθηκε από τις αποθέσεις των φερτών υλών που αποθέτει ο ποταμός στις εκβολές του.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 3/2 σε δυο δημοτικά σχολεία από την περιοχή της Ξάνθης, ενημέρωση για τους υγροτόπους, θα γίνει παρατήρηση ορνιθοπανίδας, δειγματοληψία νερού από τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους. Αντίστοιχα, το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου θα κάνει σχετική ενημέρωση σε σχολείο από το Παλιό Καβάλας και περίπατο στο δάσος της Κεραμωτής.
* ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ, με δυο Κέντρα Πληροφόρησης, των Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας στο χωριό Πόρτο Λάγος, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με ώρες λειτουργίας για το κοινό Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 16.00 (τηλ. 25410 96646) και Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή Καβάλας, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 16.30 (τηλ. 25910 51831, www.fd-nestosvistonis.gr).
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr