Όλγα Γεροβασίλη: Με δυναμική ηλεκτρονική παρουσία παραμένει στη σωστή μεριά της ιστορίας

Newsroom

Γράφει η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κ.Ο. Σύριζα

Το ΕΘΝΟΣ κλείνει τα 108 χρόνια από τη γέννησή του. Έλκει το όνομά του από την μεγάλη παραδοσιακή εφημερίδα που εξέφρασε τους πόθους, τις αγωνίες και την πολιτική οπτική της μεγάλης προοδευτικής παράταξης για περισσότερο από ένα αιώνα. Το ΕΘΝΟΣ γεννήθηκε σε χρόνια δύσκολα και σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο η ποιότητα και η συνέπειά του αποτέλεσαν το πολύτιμο κεφάλαιο τεκμηρίωσης και ανάλυσης της καθημερινότητας και των μεγάλων επίδικων της ελληνικής κοινωνίας.

Στη δύσκολη μετεμφυλιοπολεμική και προδιδακτορική περίοδο έθεσε με σαφήνεια την ατζέντα της τότε ελληνικής προοδευτικής παράταξης και στάθηκε αμείλικτη απέναντι στους «Αποστάτες» και το Παλάτι. Ακόμη και μέσα στη δικτατορία, η εφημερίδα αντιπαρατέθηκε με παρρησία στο παράνομο καθεστώς των Συνταγματαρχών και των εσωτερικών και διεθνών στηριγμάτων του. Πολλά στελέχη της, πλήρωσαν αυτή τη στάση με διώξεις και καταδίκες, ενώ η εφημερίδα, δια του οικονομικού στραγγαλισμού, οδηγήθηκε τελικά στην αναστολή της έκδοσής της.

Μέσα στα τελευταία 40 αυτά χρόνια, το ΕΘΝΟΣ διατήρησε την ιδιαίτερη πολιτική ταυτότητά του. Η τεχνολογική εξέλιξη και η σταδιακή επικράτηση της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, το επηρέασαν αλλά η φωνή του δε σίγησε. Άλλαξε μορφή μα όχι ψυχή. Εδώ και 3 χρόνια, το ethnos.gr με δυναμική ηλεκτρονική πλέον παρουσία παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη σωστή μεριά της ιστορίας. Οι συνεχιστές του Νικολόπουλου, των Κυριαζή, του Φυντανίδη, του Καψή, διατηρούν την αξιοπρέπεια και την μαχητικότητα  με την οποία ταυτίστηκε ο τίτλος ΕΘΝΟΣ. Ευχή μας είναι να συνεχίσουν να δικαιώνουν αυτό το όνομα και την πολύτιμη δημοσιογραφική και πολιτική παρακαταθήκη που το συνοδεύει.

Όλγα Γεροβασίλη