Τηλεόραση|07.04.2022 13:00

Άγιος Παΐσιος: Καθηλώνει το τελευταίο επεισόδιο - Ο Αρσένιος φεύγει για το Άγιον Όρος

Newsroom

Ο πρώτος κύκλος της βιογραφικής σειράς «Άγιος Παΐσιος - Από τα Φάρασα στον Ουρανό» ολοκληρώνεται απόψε (7/4) στις 22:30. Στο ένατο επεισόδιο, παρακολουθούμε τον Αρσένιο στα τελευταία χρόνια της κοσμικής ζωής, στο πλευρό της οικογένειάς του στην Κόνιτσα και στη συνέχεια, στα πρώτα του βήματα στον μοναχισμό στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Πιο αναλυτικά, ο Αρσένιος, ακολουθώντας τη συμβουλή του Γέροντα Κυρίλλου, επιστρέφει στο σπίτι του για να βοηθήσει την οικογένειά του να ανταποκριθεί στον καθημερινό αγώνα και να φτιάξει την προίκα της μικρής αδελφής του, της Χριστίνας. Μένει στην Κόνιτσα και δουλεύει σκληρά για τρία χρόνια. Έχοντας εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένειά του, φεύγει οριστικά για το Άγιον Όρος.

Πηγαίνει στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου και υπό την καθοδήγηση του Ηγούμενου Καλλίνικου ο νεαρός δόκιμος ακολουθεί την πνευματική ζωή. Διακρίνεται για τον μεγάλο του ζήλο, τη θυσιαστική του αγάπη, την ταπείνωση και το πνεύμα αγάπης που έχει για όλους τους αδελφούς. Μάλιστα, υπομένει αγόγγυστα τη σκληρή συμπεριφορά ενός σκληρού μοναχού.

Τελικά, γίνεται μικρόσχημος μοναχός και παίρνει το όνομα Παΐσιος. Αποχαιρετά τη μητέρα του στέλνοντάς της μια φωτογραφία του και ένα ποίημά του, στο οποίο περιγράφει τον μεγάλο του πόθο για την πνευματική ζωή, για να της πει ότι μητέρα του από εδώ και πέρα θα είναι η Παναγία.

Προκόπης Αγαθοκλέους: «Μίλησα με Πατέρες που μοιράστηκαν μαζί μου την πνευματική του συνύπαρξη με τον Άγιο»

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους υποδύεται τον Άγιο Παΐσιο στην νεαρή του ηλικία. Αν και μόλις 34 χρονών, ο Κύπριος ηθοποιός έχει καταφέρει να φτάσει τις «κορυφές» που επιθυμούσε τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Κατάγεται από τη Λεμεσό και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 2007. Το 2015 συμμετείχε στην παγκόσμια περιοδεία του έργου «Still Life» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με το οποίο παρουσιάστηκε σε δεκάδες θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

 

Πιστεύει στον Θεό και η πιο δύσκολη στιγμή των γυρισμάτων της σειράς «Άγιος Παΐσιος - Από τα Φάρασα στον Ουρανό» πρακτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η στιγμή όπου μαζί με άλλους στρατιώτες αναζητούν το χαλασμένο καλώδιο στην προσπάθειά τους ν' αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το τάγμα. Η σκηνή γυρίστηκε σε ένα μέτρο χιόνι, βράδυ, στους μείον 2. Ψυχικά και πνευματικά η δυσκολότερη σκηνή ήταν αυτή της Θεοπτίας. Όπου ο Αρσένιος σε νεαρή ηλικία βλέπει, στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην Κόνιτσα, τον Χριστό.

«Όταν ερεύνησα αυτόν τον άνθρωπο αισθάνθηκα να κατεβαίνει ο Άγιος στο δικό μου ύψος. Μίλησα με Πατέρες που τον έζησαν και έζησα μαζί του για έναν χρόνο. Κατάλαβα τι είναι η πίστη στον Θεό, από την πίστη κάποιοι τυφλώνονται ή φανατίζονται. Μπήκα στην διαδικασία της νηστείας και ακολούθησα και την βιολογική του κατάσταση» έχει δηλώσει ο ίδιος για τον ρόλο του.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Μανδρή, με την οποία έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. «Της πήρα ένα πολύ ωραίο δαχτυλίδι από ένα ταξίδι στην Βραζιλία. Μετά πήγαμε μια βόλτα στην θάλασσα στο ηλιοβασίλεμα με ένα κρασί στο χέρι. Όταν γονάτισα για να της κάνω πρόταση γάμου, γονάτισε και εκείνη μαζί μου. Μου είπε ότι σε αυτόν τον γάμο θα είμαστε ίσιοι» είχε εξομολογηθεί ο ηθοποιός στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα».

Άγιο ΌροςΆγιος Παΐσιοςειδήσεις τώραΠροκόπης Αγαθοκλέους