Eurovision: 10 αξέχαστα τραγούδια στην ιστορία του θεσμού - Από τους ABBA και το «Volare» μέχρι τους Lordi
NewsroomΓια να γιορτάσουμε τον αγαπημένο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, επιχειρούμε να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα: ποιο είναι το καλύτερο τραγούδι που ακούστηκε ποτέ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision; Αυτό παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό προς συζήτηση και εξαρτάται σίγουρα από προσωπικές προτιμήσεις, αλλά το δημοσίευμα του udiscovermusic.com σταχυολογεί τα 10 καλύτερα τραγούδια της Eurovision όλων των εποχών με χρονολογική σειρά.
Domenico Modugno: Nel Blu Dipinto Di Blu (τρίτη θέση, Ιταλία, 1958)
Το "Nel Blu Dipinto Di Blu" του Domenico Modugno είναι το μοναδικό τραγούδι που αν και δεν νίκησε, κοσμεί αυτή τη λίστα με τα καλύτερα τραγούδια της Eurovision. Αν και δεν κέρδισε την πρώτη θέση το 1958, συνέχισε να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της Eurovision όλων των εποχών. Μπορεί να σας είναι περισσότερο γνωστό με τον εναλλακτικό τίτλο του, "Volare", και τις πολλές διασκευές του από καλλιτέχνες όπως ο Dean Martin, ο Louis Armstrong και ο David Bowie.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1958, το τραγούδι πέρασε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 και ήταν το Νο.1 single του Billboard για το έτος. Η αρχική ηχογράφηση της επιτυχίας από τον Modugno έγραψε επίσης ιστορία ως ο πρώτος νικητής στις κατηγορίες Record Of The Year και Song Of The Year στα πρώτα ετήσια βραβεία Grammy, το 1958.
Lulu: Boom Bang- a- bang (κοινός νικητής, Ηνωμένο Βασίλειο, 1969)
Το 1969 ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν είχε έναν νικητή, αλλά τέσσερις! Λόγω της έλλειψης συστήματος ισοβαθμίας εκείνη την εποχή, οι κριτές του 1969 δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τραγουδιών της Eurovision εκείνης της χρονιάς, μοιράζοντας τελικά τον τίτλο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας. Εδώ εστιάζουμε στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από τη σκωτσέζικη δύναμη Lulu.
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα περίτεχνο όσον αφορά στους στίχους (ένας πιθανός λόγος για τις μεταγενέστερες παρωδίες του τραγουδιού), το "Boom-Bang-A-Bang" είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ποπ των 60s. Με την κυκλοφορία του ως single, το τραγούδι έφτασε στο Νο. 2 του UK Singles Chart και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Απαγορεύτηκε προσωρινά και μπήκε στη μαύρη λίστα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, λόγω του δυνητικά αμφιλεγόμενου τίτλου του.
ABBA: Waterloo (νικητής, Σουηδία, 1974)
Πώς μπορούμε να μιλάμε για τη Eurovision χωρίς να αναφέρουμε τους ABBA; Το κουαρτέτο που έχει πλέον αγαπηθεί παγκοσμίως κέρδισε το χρυσό για την πατρίδα του, τη Σουηδία, το 1974. Πέρα από τα πασίγνωστα πλέον ρούχα που φορέθηκαν για την παράσταση, το ίδιο το τραγούδι αποτελεί παράδειγμα για το πώς να συναρμολογήσεις έναν τέλειο ποπ ύμνο - κάτι που το συγκρότημα συνέχισε να επαναλαμβάνει και να τελειοποιεί για χρόνια μετά τον διαγωνισμό.
Brotherhood of Man: Save your kisses for me (νικητής, Ηνωμένο Βασίλειο, 1976)
Ακολουθώντας τα βήματα της νίκης των ABBA δύο χρόνια νωρίτερα, αυτό το βρετανικό κουαρτέτο αποτελούνταν από δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Η ιστορία του τραγουδιού ήταν αυτή ενός άνδρα που πηγαίνει στη δουλειά του, αποχαιρετώντας με αγάπη, φαινομενικά, τη γυναίκα του - αν και η τελευταία γραμμή αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα τραγουδάει στο τρίχρονο παιδί του. Στολισμένη με φαρδιά παντελόνια και εξοπλισμένη με εύκολες χορευτικές κινήσεις, αυτή η ποπ ερμηνεία ψηφίστηκε στην πρώτη θέση.
Olsen Brothers: Fly On The Wings Of Love (νικητής, Δανία, 2000)
Όταν ήρθε ο μεγάλος τελικός το 2000, οι ειδικοί είχαν χαμηλές προσδοκίες για το "Fly On The Wings Of Love", μια κλασική μπαλάντα. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, το τραγούδι ξέφυγε, παραμένοντας στην κορυφή από την αρχή μέχρι το τέλος και κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια της Eurovision στην ιστορία του διαγωνισμού. Συνέχισε μάλιστα να γίνεται επιτυχία στα κλαμπ, όταν το ισπανικό χορευτικό συγκρότημα XTM και ο DJ Chucky κυκλοφόρησαν μια διασκευή του τραγουδιού το 2003.
Lordi: Hard Rock Hallelujah (νικητής, Φινλανδία, 2006)
Αναμφισβήτητα οι πιο αμφιλεγόμενοι νικητές της Eurovision, οι Φινλανδοί ροκάδες με τις τρομακτικές μάσκες Lordi κατατρόπωσαν τον ανταγωνισμό όταν κέρδισαν τη Eurovision του 2006 στην Αθήνα με το "Hard Rock Hallelujah".
Η νίκη του συγκροτήματος αντιπροσώπευε την πρώτη νίκη της Φινλανδίας στη Eurovision μετά από 45 χρόνια. Ένας από τους πολύ λίγους θριάμβους που σχετίζονταν με το hard rock σε ένα σόου που ειδικεύεται κυρίως στη soft pop, το "Hard Rock Hallelujah" έχει έκτοτε υπηρετήσει καλά τους Lordi. Εξακολουθούν να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, κυκλοφορώντας το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, Sexorcism, το 2018.
Lena: Satellite (νικητής, Γερμανία, 2010)
Η Λένα ήταν μόλις 18 ετών όταν κατέκτησε τον διαγωνισμό το 2010, και αυτή η νεανικότητα ήταν που φάνηκε να δίνει μια ανάσα δροσιάς στον τελικό. Ανάμεσα στις μπαλάντες και τα χορευτικά κομμάτια που παρουσιάστηκαν εκείνη τη χρονιά, το "Satellite" ξεχώρισε ως ένα απλό αλλά γεμάτο αυτοπεποίθηση ποπ νούμερο. Η ίδια η ερμηνεία ήταν λιτή και έθεσε το τραγούδι, το οποίο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό, στο προσκήνιο.
Loreen: Euphoria (νικητής, Σουηδία, 2012)
Πλατινένιο σε οκτώ χώρες, 17 No.1 και επίσημα το τραγούδι της Eurovision με τις περισσότερες λήψεις όλων των εποχών, το "Euphoria" της Loreen καλύπτει όλα τα κριτήρια για να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καλύτερα τραγούδια της Eurovision. Η eurodance επιτυχία αποθεώθηκε από τους πάντες - ιδανική τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για τις πίστες. Πάνω απ' όλα, η φωνητική απόδοση της Loreen ήταν απίστευτα εντυπωσιακή, ανεβαίνοντας σε μερικές αξιοζήλευτες υψηλές νότες που έκλεψαν την παράσταση.
Emmelie De Forest: Only Teardrops (νικητής, Δανία, 2013)
Η πρώτη από τις δύο συμμετοχές από τη Δανία σε αυτή τη λίστα, το "Only Teardrops" συνδυάζει παραδοσιακές folk επιρροές με χορευτικά στοιχεία. Παίρνει δύο κλασικές διαδρομές που ακολουθούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και τις συνδυάζει άψογα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τραγούδι της Emmelie De Forest βγήκε πρώτο το 2013.
Conchita Wurst: Rise Like a Phoenix (νικητής, Αυστρία, 2014)
Αν και το τραγούδι αυτό μπορεί να τράβηξε την προσοχή χάρη στο μούσι της Conchita Wurst, το οπερατικό ποπ τραγούδι "Rise Like A Phoenix" ήταν ένα θεαματικό tour de force. Με ένα ρεφρέν που αντηχούσε τον τίτλο του με ένα ισχυρό κρεσέντο, το τραγούδι ψηφίστηκε στην πρώτη θέση το 2014. Κατοχύρωσε ακόμη περισσότερο τη συγγένεια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision με την LGBTQ+ κοινότητα και καταξίωσε τη Wurst σε είδωλο.
Jamala: 1944 (νικητής, Ουκρανία, 2016)
Ξεφεύγοντας από την κλασική καμπάνια των προηγούμενων συμμετοχών, το "1944" της Jamala έφερε μια πολιτική στάση στον διαγωνισμό το 2016. Οι στίχοι του τραγουδιού αντικατοπτρίζουν την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '40, λόγω της υποτιθέμενης συνεργασίας τους με τους Ναζί.
Δίνοντας μια δραματική και ξεσηκωτική παράσταση, η Jamala εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία της προγιαγιάς της που απελάθηκε, μαζί με τα πέντε παιδιά της, ενώ ο προπάππους της τραγουδίστριας πολεμούσε μακριά από την οικογένειά του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»