Τηλεόραση|07.05.2024 23:32

Eurovision 2024: H iolanda τραγουδά το «Grito» για την Πορτογαλία και εύχεται να επιστρέψουν οι Daft Punk

Newsroom

Η λαμπερή καλλιτέχνης της Πορτογαλίας, η iolanda, φώτησε τη σκηνή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, όπου εκπροσωπεί τη χώρα της στο Μάλμε με το τραγούδι «Grito».

Υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στο 60ό πορτογαλικού Festival da Cancao, το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή της χώρας για τη Eurovision. Αλλά μετά από δύο ημιτελικούς και έναν τελικό 12 τραγουδιών, το «Grito» της iolanda, ένα αργό ποπ τραγούδι με έντονα πορτογαλικά και ιβηρικά στοιχεία, κέρδισε στο τέλος. Και τώρα, η iolanda βρίσκεται στο Μάλμε, λίγες ώρες προτού ανέβει στη σκηνή για να εντυπωσιάσει κοινό και τηλεθεατές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, η iolanda έγραψε το πρώτο της EP, Cura, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023. Μόλις ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το Festival da Cancao και λίγες εβδομάδες μετά εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Sonar της Λισαβόνας. Αφού μοιραστεί τη μουσική της στη σκηνή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, θα επιστρέψει στη Λισαβόνα για μια sold-out συναυλία.

Οι τρεις ευχές και η επιστροφή των Daft Punk

Αυτή η ποπ σταρ άρχισε να γράφει τραγούδια σε ηλικία 14 ετών και έχει εμφανιστεί σε πολλά μπαρ και διαγωνισμούς ταλέντων στο πέρασμά της. Αλλά το πιο παράξενο μέρος που έχει εμφανιστεί ποτέ η iolanda είναι ένα υπαίθριο κέντρο αναρρίχησης. Αν η iolanda μπορούσε να έχει τρεις ευχές, θα ζητούσε παγκόσμια ειρήνη, περισσότερη ενσυναίσθηση και την επιστροφή των Daft Punk .

Υπάρχει ένας κορυφαίος ήρωας της Eurovision για την iolanda, και αυτός είναι η Conchita Wurst, η οποία, όπως λέει, είχε σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει το μυαλό των ανθρώπων. Η drag performer Conchita κέρδισε για την Αυστρία το 2014, με το τραγούδι Rise Like A Phoenix, το οποίο έχει πλέον εδραιωθεί στο hall of fame της Eurovision. Ακριβώς όπως και το τραγούδι της Conchita για το μυθικό πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες, το Grito έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα, με την iolanda να είναι η φλόγα που εξακολουθεί να καίει.

 

Η iolanda έχει πολλές R&B μελωδίες, ενώ εμπνέεται και από παραδοσιακές πορτογαλικές και ισπανικές μελωδίες. Είναι μεγάλη θαυμάστρια της ROSALIA, ιδιαίτερα του τραγουδιού Catalina, το οποίο έχει έναν άγριο ήχο φλαμένκο. Στα αγαπημένα της τραγούδια περιλαμβάνονται επίσης το Paint The Town Red της Doja Cat, το Charismatic της Hailey Knox και το Voila της Barbara Pravi, η συμμετοχή της Γαλλίας στη Eurovision το 2012.

H Πορτογαλίδα ποπ σταρ ασχολείται παράλληλα και με τη δημιουργία περισσότερων εκδοχών του Grito για να βάλει φωτιά στις καρδιές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης μιας ακουστικής εκδοχής που ηχογραφήθηκε στο Panteao Nacional.

Eurovisionειδήσεις τώραEurovision 2024Πορτογαλία