Τηλεόραση|15.08.2024 11:46

Δυναμική επιστροφή της κωμωδίας στην ελληνική τηλεόραση - Ο κόσμος αναζητά το γέλιο

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η ελληνική τηλεόραση φαίνεται να επιχειρεί μια δυναμική επιστροφή στην κωμωδία, ένα είδος που είχε σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί απέφευγαν να επενδύσουν σε κωμικά προγράμματα, κυρίως λόγω των απαιτήσεων και της πολυπλοκότητας που συνοδεύει την παραγωγή μιας καλής κωμωδίας. Για να αποδοθούν με επιτυχία οι ατάκες και οι σκηνές, χρειάζονται ταλαντούχοι ηθοποιοί και σωστή σκηνοθεσία. Επιπλέον, η συγγραφή κωμικού σεναρίου που να προκαλεί γέλιο αλλά και συγκίνηση αποτελεί έναν δύσκολο στόχο για κάθε δημιουργό. Ο φόβος της πολιτικής ορθότητας και η ανησυχία μήπως η κωμωδία δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κοινού έχει κρατήσει πολλούς διευθυντές ψυχαγωγικών προγραμμάτων, σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς σε απόσταση από το είδος αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών επένδυσε κυρίως σε καθημερινές δραματικές σειρές, οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό λόγω των θεμάτων τους, που συχνά περιλάμβαναν ένταση, πάθη και κοινωνικά ζητήματα. Η στροφή προς δράματα εποχής («Προξενιό της Ιουλίας», «Αυτή η Νύχτα Μένει») και η ενασχόληση με θέματα όπως η τοξική αρρενωπότητα και η κακοποίηση («Σασμός», «Maestro», «Η Γη της Ελιάς») αποτέλεσε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα κανάλια, καθώς αυτά τα ζητήματα φαίνεται να αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του κοινού και ν' ανεβάζουν τα νούμερα τηλεθέασης. Παράλληλα, οι σύγχρονες ξένες κωμωδίες που προβάλλονται από τις πλατφόρμες streaming, όπως το «Only Murders in the Building», «Ted Lasso», «Russian Doll» και το «Grace and Frankie», έθεσαν ψηλά τον πήχη, καθιστώντας δύσκολη την ανταπόκριση των ελληνικών παραγωγών.

Ωστόσο, οι καιροί φαίνεται να αλλάζουν. Τα κανάλια αρχίζουν να βρίσκουν το θάρρος να πειραματιστούν με νέες κωμωδίες, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτό το πολύτιμο είδος. Τα πρόσφατα παραδείγματα σειρών με κωμικά στοιχεία όπως τα «Νούμερα», το «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα», η «Τούρτα της Μαμάς», οι «Φόνοι στο Καμπαναριό», «Στα 4» και οι «Σέρρες» που κέρδισαν την προσοχή του κοινού, δείχνουν ότι υπάρχει νέος ενθουσιασμός και διάθεση για δημιουργία. Η νέα χρονιά υπόσχεται να φέρει όχι μόνο γνώριμες και αγαπημένες κωμωδίες, αλλά και φρέσκα σενάρια, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να γελάσουν, απολαμβάνοντας ιστορίες που θα τους ταξιδέψουν μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική τηλεόραση σε μία κωμωδία

Είκοσι τρία χρόνια μετά την ταινία «Το Κλάμα Βγήκε Από Τον Παράδεισο», αφιερωμένη  στον ελληνικό κινηματογράφο, έρχεται στον Alpha «Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» μια σάτιρα, φόρος τιμής στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης, μέσα από την κωμική ματιά του δίδυμου των επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Μ' ένα all-star cast ηθοποιών, σ' ένα all-dream σκηνικό, αλμοδοβαρικά, υπέρλαμπρα ρούχα και εμβληματικό μακιγιάζ, θ' απολαύσουμε την στροφή της τηλεόρασης από το γκλάμουρους βλαχομπαρόκ στην ελληνική ύπαιθρο και θα γελάσουμε με γαργαλιστικές ατάκες που όλοι έχουμε λατρέψει. Ένα camp τηλεοπτικό αριστούργημα με σπιρτόζικες ιστορίες και αναμνήσεις που έχουν «γράψει» βαθιά μέσα μας και ίσως μας έχουν διαμορφώσει τηλεοπτικά.

Ο Αντώνης Λουδάρος δηλώνει «πολύ τυχερός και πολύ χαρούμενος που υπάρχω σε αυτή την ιστορία. Τα παιδιά έχουν γράψει ένα καταπληκτικό κείμενο που γέλασα πάρα πάρα πολύ όταν το διάβασα. Πρόκειται για πολύ ακριβή παραγωγή, είναι πάρα πολλοί χώροι θα δούμε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση». Όσο για το ρόλο του, όπως είπε «είναι ο βαρόνος Σεβαστός, ο πολύ πλούσιος που μηχανορραφεί, κάνει τα πάντα, δε θα υπολογίσει ανθρώπινη ζωή, είναι αδίστακτος». Ο Γιάννης Απέργης υποδύεται πάρα πολλούς ρόλους «έχω χάσει το μέτρημα, κάνω πάρα πολλές γυναίκες. Είναι δυο αδέλφια που μεταμφιέζονται συνέχεια, ο ένας για να κρυφτεί από μια βεντέτα ανάμεσα στους Φορτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες, και ο άλλος για χάρη της αγάπης και του έρωτα μεταμφιέζεται γυναίκα για να πάει να βρει κρυφά την αγαπημένη του».

Τη μουσική της σειράς υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους (σύνθεση) και η Αφροδίτη Μάνου (στίχοι) με 14 πρωτότυπα τραγούδια που θα διανθιστούν με φαντασμαγορικές, Δαλιανιδικές χορογραφίες. Τα κομμάτια ερμηνεύουν μεταξύ άλλων οι Μελίνα Ασλανίδου, Πέγκυ Ζήνα, Πέτρος Ιακωβίδης, Γιώργος Λιβάνης, Κατερίνα Λιόλιου, Νίκος Μακρόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Josephine, καθώς και η Αφροδίτη Μάνου. Όλοι οι καλλιτέχνες εμφανίζονται σε επεισόδια της σειράς.

«Αρχελάου 5» στο Παγκράτι

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ ανανεώνεται με δύο νέες κωμωδίες. Η νέα καθημερινή νεανική σειρά, «Αρχελάου 5», δίνει ραντεβού από τον Σεπτέμβρη με το τηλεοπτικό κοινό στην πιο πολυσύχναστη και νεανική γειτονιά της Αθήνας, το Παγκράτι. Οι χαρακτήρες, γεμάτοι αντιθέσεις και αντιφάσεις, θα γεμίσουν με φρέσκο αέρα και χαμόγελα τα σπίτια μας. Μεγάλοι έρωτες, ισχυρές φιλίες, προδοσίες, ρίξεις, τσακωμοί και πολλές ακόμα απρόσμενες εξελίξεις θα διαταράξουν τη ζωή πολλών διαφορετικών ανθρώπων που ήρθαν κοντά με αφορμή ένα μπαρ στην Αρχελάου 5. Ένα μπαρ που, παρά το γεγονός ότι θα μπει στο στόχαστρο πολλών, θα συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα και ν' αλλάζει συνεχώς τη ζωή και την καθημερινότητα όλων.

Παράλληλα, η κωμωδία «Μαμά στα κρυφά», βασισμένη στο ιταλικό format «Non dirlo al mio capo», πραγματεύεται τις περιπέτειες μιας εργαζόμενης μαμάς και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Ζαπατίνας, ενώ το σενάριο ο Πάνος Αμαραντίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Αντίνοο Αλμπάνη, Τζένη Θεωνά, Ευγενία Δημητροπούλου και Νικολέττα Καρρά.

Ενα γηροκομείο... σκέτη τρέλα!

Πριν από μερικές ημέρες, ο ΑΝΤ1 έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα από τα γυρίσματα της νέας του κωμωδίας «VIΠ». To Buona Mattina δεν θυµίζει σε τίποτα ένα κλασικό γηροκοµείο. Οι φροντιστές είναι φίλοι µε τους φιλοξενούµενους, τα δωµάτια είναι λαμπερά και το γρασίδι είναι πάντα πράσινο, ίσως µετά από µερικά cocktail και… ροζ! Είναι ένας πολυτελής παράδεισος για τους απόμαχους της…  καλής ζωής και έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του για όλα τα «παλιά μοντέλα» που θέλουν να περνάνε καλά. Το σενάριο υπογράφουν οι Γωγώ Φώτου, Μάκης Πιτταράς και τη σκηνοθεσία ο Μιχάλης Βογιατζάκης. Πρωταγωνιστούν οι Τάσος Χαλκιάς, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χριστίνα Τσάφου, Πάρις Θωμόπουλος κ.ά.

Από την άλλη, η ξεκαρδιστική κωμωδία «Εχω παιδιά» έρχεται το φθινόπωρο στο MEGA για να φωτίσει έναν κόσμο αστείων και απρόβλεπτων καταστάσεων. Πώς είναι να μεγαλώνεις παιδιά στην Αθήνα του 2024; Υπάρχει εγχειρίδιο καλού γονιού; Η Σάρα και ο Μιχάλης έχουν παιδιά και πλέον η ζωή τους ως ζευγάρι βρίσκεται σε... άλλη διάσταση. Η καθημερινότητα τους προσγειώνεται από το ροζ συννεφάκι σε μια ξεκαρδιστική «συνωμοσία», όπου η καθημερινή ρουτίνα γίνεται περιπέτεια. Το περιβάλλον του ζευγαριού προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και όλα μαζί φτιάχνουν τη ζωή «με παιδιά». Μια ζωή γεμάτη απρόοπτα, εκρηκτικές καταστάσεις και πολύ γέλιο. Η κωμωδία θα καταρρίψει τους μύθους του υποδειγματικού γονέα, ιδανικού συζύγου, επιτυχημένης καριέρας και τέλειας οικογένειας. Ένα δυνατό καστ ταλαντούχων και αγαπημένων ηθοποιών (Ευγενία Σαμαρά, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Αθηνά Οικονομάκου, Λάμπρος Φισφής, Μάκης Παπασημακόπουλος, Μπέσσυ Μάλφα κ.α.) ενσαρκώνει χαρακτήρες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και αντιμετωπίζουν με χιούμορ συναρπαστικές καθημερινές περιπέτειες. Το σενάριο της σειράς υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής και τη σκηνοθεσία ο Διονύσης Φερεντίνος.

Επιστρέφει το «IQ 160»

Η σειρά «IQ 160» επιστρέφει με δεύτερο κύκλο επεισοδίων στο νέο πρόγραμμα του STAR. Νίκος Κουρής και Σμαράγδα Καρύδη, ως αστυνόμος Καλαντζής και Πηνελόπη Μουρίκη αντίστοιχα, μπαίνουν σε νέες περιπέτειες, ενώ το πάθος τους φουντώνει μετά το περιβόητο φιλί. Έχουν περάσει έξι μήνες, από τα δραματικά γεγονότα της Ιταλίας. Η Πηνελόπη, διαλυμένη από την προδοσία του πρώην άντρα της, εγκαταλείπει τον Αργύρη και το αστυνομικό σώμα και πιάνει πάλι δουλειά ως καθαρίστρια. Φαίνεται, όμως, πως δεν μπορεί να μείνει μακριά ούτε από τα μυστήρια, ούτε από τους μπελάδες! Όταν η εργοδότριά της, τής εκμυστηρεύεται ότι κάποιος την απειλεί, εκείνη αναλαμβάνει δράση, αναζητώντας τον ένοχο, αλλά τα πράγματα, πηγαίνουν τελείως στραβά και η Μουρίκη βρίσκεται κατηγορούμενη για... φόνο!

Η αναβίωση της κωμωδίας στην ελληνική τηλεόραση σηματοδοτεί μια αισιόδοξη στροφή προς το γέλιο και τη διασκέδαση, προσφέροντας στους τηλεθεατές την ευκαιρία ν' απολαύσουν ιστορίες που θα τους κάνουν να ξεχαστούν. Η επιστροφή του είδους συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη ευαισθησία, ενώ ταλαντούχοι καλλιτέχνες και έμπειροι δημιουργοί ενώνονται για να προσφέρουν ένα φρέσκο και ποιοτικό περιεχόμενο. Με τη νέα σεζόν να υπόσχεται ακόμα περισσότερες κωμικές στιγμές, η ελληνική τηλεόραση αποδεικνύει ότι το χιούμορ παραμένει διαχρονική αξία, ικανή να ενώσει και να εμπνεύσει το κοινό.

Γηροκομείοκωμωδίατηλεοπτικές σειρές