Τηλεόραση|10.09.2024 18:34

Ο Τιμωρός: Μόνο η εκδίκηση τον κρατάει ζωντανό - Δείτε το καθηλωτικό τρέιλερ

Newsroom

Έρημος. Χρυσή και αχανής. Καραβάνια με καμήλες. Ένας άντρας, μέσα σε αυτό το τοπίο, οδηγεί ένα μαύρο τζιπ. «Δε γύρισα για απαντήσεις. Για να εκδίκηση γύρισα» είναι τα πρώτα λόγια του του Μάρκου, του «Τιμωρού», στην ομώνυμη σειρά του Alpha.

Κι ύστερα γυρνάει το χρόνο πίσω, σαν η άμμος της ερήμου να έχει μπει στην κλεψύδρα του χρόνου. Η ίδια άμμος, η ίδια έρημος. Και θυμάται το ταξίδι στο Μαρόκο με τον αδελφικό του φίλο σε αυτή την έρημο και συνειδητοποιεί το τι του είχε συμβεί. Ολόκληρο το παζλ της ζωής του συμπληρώνεται. Κάθε κομμάτι.

«Αυτός με πρόδωσε. Σε αυτό το μέρος έγιναν όλα. Σε αυτό το μέρος σταμάτησε ο χρόνος για μένα» βλέπουμε στο τρέιλερ, με τα καθηλωτικά πλάνα και τις δυνατές σκηνές στο οποίο αποκαλύπτονται οι εξελίξεις από τα πρώτα επεισόδια της σειράς.

Η ιστορία μας μεταφέρει 19 χρόνια πίσω, στο Μαρόκο, στο Μαρακές, όπου δύο νέα παιδιά, δύο παιδικοί φίλοι, ξέγνοιαστοι, κάνουν τις διακοπές τους. Όμως πίσω από φαίνεσθαι υπάρχει το είναι. Όταν σηκώσει κανείς την κουρτίνα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μάρκος, τότε, δεν το ξέρει. Είναι αθώος. Αποκαλύπτεται, μέσω των άλλων, η δολοπλοκία, το γιατί συνέβη όλο αυτό, η πλεκτάνη εναντίον του. Η επιτυχής απόπειρα καταστροφής της ζωής του.

«Φτάσατε καλά. μην ξεχάσεις να πάρεις το φυλαχτό που σου ζήτησα. Μάρκο σ΄αγαπώ» είναι τα λόγια της αγαπημένης του Έλλης στο τηλέφωνο.

«Ο Μάρκος δεν πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα. Ξέρει πολλά για μένα Και αυτός και ο πατέρας του» είναι τα λόγια του Λεωνίδα, πατέρα του κολλητού του και επιχειρηματία με κύρος και δύναμη, στο τηλέφωνο.

«Τι μου ζητάς να κάνω; Να σκοτώσω το φίλο μου;»

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Μέχρι το πρωί θα έχει πεθάνει».

Η επόμενη εικόνα είναι η φυλακή, όπου ο Μάρκος βρίσκεται με τον συγκρατούμενό του. «Καλώς ήλθες στην κόλαση μικρέ. Σημασία έχει να καταλάβεις ποιοι σου τη στήσανε και γιατί» του λέει ο Γεράσιμος.

«Σημασία έχει να βγω από δω μέσα» ελπίζει ο Μάρκος. Κάτι που δεν το καταφέρνει πάρα 18 χρόνια μετά.

Στο σήμερα, ο Μάρκος κάνει τον απολογισμό του. Απολογισμός σκληρός, βασανιστικός. Το τραύμα της προδοσίας δεν έχει επουλωθεί, η πληγή παραμένει ανοιχτή. «Τα έχασα όλα σε μια στιγμή. Δεν πρέπει να κάνω μία καινούργια αρχή». Δεν είναι η «καινούργια αρχή» το ζητούμενό του αλλά το να βρει τις απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που τον βασανίζουν:

«Πρέπει να μάθω γιατί με πρόδωσε ο καλύτερός μου φίλος».

«Πώς πέθανε ο πατέρας μου».

«Γιατί η Έλλη δεν έψαξε ποτέ να με βρει».

Τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν όλα. Τώρα θα δοθούν οι απαντήσεις. Μόνο η εκδίκηση τον κρατάει ζωντανό!

Τα πρώτα γυρίσματα στην έρημο 

Πώς είναι να περπατάς στην έρημο; Να αισθάνεσαι τα πόδια σου πάνω στην καυτή άμμο; Να κατασκηνώνεις κάτω από τον πυκνό, καθαρό κι ατελείωτο νυχτερινό ουρανό; Η ομάδα και οι πρωταγωνιστές του «ΤιμωρούΤιμωρού», για τις ανάγκες των γυρισμάτων της σειράς, έζησαν την εμπειρία της ερήμου. Μαζί τους θα τη ζήσουν και οι τηλεθεατές, όταν θα προβληθούν οι αντίστοιχες σκηνές. Σκηνές πολύ δυνατές που καθορίζουν τις εξελίξεις του «Τιμωρού».

Μικραίνοντας πίσω η πόλη του Μαρακές, ανοίγεται μπροστά ένα διαφορετικό τοπίο. Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής που ακολουθεί η ομάδα, οικοδομικοί γερανοί διακρίνονται αριστερά στις εκτάσεις παράλληλα με το δρόμο - σημάδι ότι η πόλη θα επεκταθεί κι άλλο. Στη συνέχεια εργαστήρια για πήλινα αντικείμενα, αλλά και φοίνικες κι ελιές, μια αγροτική κατοικία με καμήλες ξεχωρίζουν στο αμμώδες έδαφος. Ένα κάστρο ψηλά σε ένα λόφο στα δεξιά, μερικά φυτά χαμηλής βλάστησης στα αριστερά κι ύστερα, όσο η διαδρομή εξελίσσεται, το τοπίο γίνεται όλο πιο ξηρό, χωρίς καθόλου βλάστηση. Άμμος και πέτρες εναλλάσσονται.

Προορισμός της ομάδας του «Τιμωρού» είναι η έρημος του Μαρακές αλλά πριν την προσεγγίσει, θα περάσει από μικρούς οικισμούς με ροδιές, συκιές και χαμηλή βλάστηση, μέχρι να πάρει το χωμάτινο δρόμο, σε μια διαδρομή σε ανώμαλο έδαφος, με στροφές και δύσκολες ανηφόρες. Τα οχήματα κλυδωνίζονταν δεξιά κι αριστερά, πάνω - κάτω. Το... καραβάνι μετά από αρκετή ώρα διαδρομής, στάθμευσε σε συγκεκριμένο σημείο. Αυτοκίνητα, μίνι βαν, φορτηγά με εξοπλισμό, σκηνές, τέντες, καμηλιέρηδες με τις καμήλες τους, πολύχρωμες πινελιές στο «αρειανό» τοπίο. Η αχανής αυτοκρατορία της ερήμου, οι ατελείωτοι αμμώδεις λόφοι, η επανάληψη του ίδιου οπτικού μοτίβου, η γοητεία και η ηρεμία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα «action» και «cut» ακούστηκαν πολλές φορές. Στην έρημο ο ήχος αντηχεί διαφορετικά και ταξιδεύει αλλιώς.

Σ' ένα flashback της ιστορίας , ο νεαρός Μάρκος (Δ.Κίτσος) και ο νεαρός Αλέξης (Κ.Νικούλι) φτάνουν στην έρημο με τη βοήθεια του Ρασίντ (Σταύρος Καλλιγάς) και στήνουν μια σκηνή για να κατασκηνώσουν. Ανάβουν φωτιά για να περάσουν τη νύχτα. Ένας τραυματισμός κι ένας φόνος αλλάζουν τη ρότα της ζωής τους. Ο Ρασίντ κρατά τη λύση στα όσα συνέβησαν αλλά είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία. Σε αυτό το σημείο, σε αυτή τη τοποθεσία του πλανήτη, οι ζωές των Μάρκου και Αλέξη συμπλέκονται και περιπλέκονται, με μυστικά, ψέματα και μια μεγάλη προδοσία, που θα τους καθορίσει και θα τους διαμορφώσει. Για πάντα.

Στο αεροδρόμιο του Μαρακές, Menara, το προηγούμενο βράδυ, οι κάμερες κατέγραψαν μια σκηνή στο σήμερα: ο Μάρκος (Δ.Λάλος) και ο στενός του συνεργάτης, ο Αντρέας (Ν.Γκέλια) σχεδιάζουν τη στρατηγική τους. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Και για τον Μάρκο, ο δρόμος της εκδίκησης μόλις έχει ξεκινήσει

Δημήτρης ΛάλοςAlphaΜαρόκοΟ Τιμωρός