Τηλεόραση|19.05.2019 11:15

Eurovision: Σάλος με τους Ισλανδούς, τη Μαντόνα και τις παλαιστινιακές σημαίες

Newsroom

Οι εφημερίδες Ηaaretz και Times of Israel μεταδίδουν πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ενδέχεται να τιμωρήσουν την μπάντα Hatari από την Ισλανδία, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωση της ζωντανής μετάδοσης, μέλη της αποστολής σήκωσαν πανό και σημαίες της Παλαιστίνης, παραβιάζοντας τη ρητή απαγόρευση του μουσικού διαγωνισμού για την προώθηση πολιτικών θέσεων.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού θα συζητήσει «τις συνέπειες αυτής της δράσης», ενώ ένα μέλος των Hatari δημοσίευσε βίντεο στο Instagram όπου έδειχνε έναν οργισμένο υπάλληλο της διοργάνωσης να ζητά από το συγκρότημα να παραδώσει τα πανό. 

T

Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν επιτρέπεται η προβολή μηνυμάτων που προωθούν οποιονδήποτε οργανισμό, θεσμό, πολιτική αιτία ή άλλη, εταιρεία, εμπορικό σήμα, προϊόντα ή υπηρεσίες και η παραβίαση του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.  

Οι Ισλανδοί Hatari είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι η «πολιτική πραγματικότητα του Ισραήλ είναι αντικρουόμενη και παράλογη». Το συγκρότημα, του οποίου το τραγούδι «Hate Will Prevail» επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισλανδία ήταν πολιτικά ξεκάθαρο για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό πριν φτάσει στο Ισραήλ. 

Τα μέλη του BDSM μουσικού γκρουπ Hatari δηλώνουν αντικαπιταλιστές, αντισυστημικοί, αντιγιουροβιζιονικοί και παρά τις αρχικές σκέψεις της Ισλανδίας να συνταχθεί με τον Ρότζερ Γουότερς και να μποϊκοτάρει για πολιτικούς λόγους τη φετινή Eurovision, τελικά αποφάσισαν να συμμετέχουν. Η μπάντα αμφισβητεί ανοιχτά τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και τα μέλη της στρέφονται κατά των πολιτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Λένε ότι είναι παράλογο που επιτρέπουν στη χώρα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και πως το Ισραήλ θα έπρεπε να είναι εκτός Eurovision. Το τραγούδι τους έχει στόχο - σύμφωνα με τα όσα λένε - να αφυπνίσει τις μάζες. 

  

Μετά την παρουσίαση των πανό, ο φορέας για την Παλαιστινιακή Καµπάνια για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δημοσίευσε ένα tweet με εικόνα του περιστατικού και «αδειάζει» τους Hatari, αλλά και τη Μαντόνα. «Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών απορρίπτει συντριπτικά χειρονομίες αλληλεγγύης από διεθνείς καλλιτέχνες που διασχίζουν την ειρηνική γραμμή μας». Αναφέρονται επίσης σε δήλωση της καμπάνιας που κάλεσε τους Hatari να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό και αναφέρει πως όσοι δεν το έκαναν δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη βλάβη που επιφέρουν στον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με κάποια δράση ή κίνηση υπέρ της Παλαιστίνης.

T

Οι ιθύνοντες της Eurovision είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι και από τη συγκεκριμένη κίνηση της βασίλισσας της ποπ. Η Μαντόνα κατάφερε να εμφανίσει στη σκηνή τη σημαία της Παλαιστίνης. Στις πλάτες δύο χορευτών που ήταν αγκαλιασμένοι υπήρχαν οι σημαίες Ισραήλ και Παλαιστίνης. Βίντεο και φωτογραφίες από την εμφάνιση της Μανόνα ειναι ακριβοθώρητα στο Διαδίκτυο και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί το βίντεο της εμφάνισής της στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube. H EBU αντέδρασε άμεσα χθες με δήλωση για την κίνηση της Μadonna. «Η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το γνώριζε αυτό», τονίζει η ανακοίνωση δείχνοντας τη δυσαρέσκεια τη διοργάνωσης.

Η Μαντόνα με τη σειρά της απάντησε δημοσιεύοντας βίντεο με το απόσπασμα που δείχνει τους χορευτές. Η τραγουδίστρια γράφει πως είναι χαρούμενη επειδή έστειλε μήνυμα για ειρήνη και συμφιλίωση, ενώ η περφόρμανς τελείωσε με τη λέξη wake-up, δηλαδή «ξύπνα».

T

Η βασίλισσα της ποπ δεν ασπάζεται την εβραϊκή θρησκεία, αλλά ακολουθεί το θρησκευτικό κίνημα Καμπάλα, έχει κάνει πολλά ταξίδια στο Ισραήλ, ενώ έχει εμφανιστεί live τρεις φορές στη χώρα. 

ΙσλανδίαEurovision 2019Hatari