Ποιος θα κάτσει στις ηλεκτρικές καρέκλες της ΕΡΤ
«Σπαζοκεφαλιά» για τη Ν? το νέο ?Σ της εταιρείας και υψηλός ο βαθµός δυσκολίας για την εξεύρεση προσώπων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η «υπόθεση ΕΡΤ» µοιάζει µε σταυρόλεξο για ικανούς λύτες. Στη Ν∆, οδεύοντας προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και µε διαφαινόµενη τη νίκη, είχαν αρχίσει να αναζητούν πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας, την «επόµενη µέρα». Ακόµα και απλοί αποδέκτες καταστάσεων στην ενδοχώρα του ΕΡΤικού σύµπαντος που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δηµοσιότητας και αντιλαµβάνονται τι συµβαίνει, διερωτώνται ποιοι θα είναι εκείνοι οι -αν µη τι άλλο- παράτολµοι που θα δεχθούν να καθίσουν στις αναντάµ παπαντάµ αποκαλούµενες «ηλεκτρικές καρέκλες» προέδρου, διευθύνοντος συµβούλου και µελών ∆Σ της εταιρείας.
«Ψάχνουν, στη Ν∆, πρόσωπα -όχι κατ’ ανάγκη κοµµατικά- από την αγορά, αλλά µε τη χρονίζουσα εσωτερική κατάσταση και τις µεταρρυθµιστικές προθέσεις της κυβέρνησης, µοιάζει να είναι υψηλός ο βαθµός δυσκολίας εξεύρεσης προσώπων για το ∆Σ της εταιρείας» αναφέρει συστηµατικός παρατηρητής της ΕΡΤικής πραγµατικότητας µε ορθολογική σκέψη και ψύχραιµη φωνή. Το σενάριο, που εµφάνιζε αλλοτινό επιτελικό στέλεχος επί εποχής ∆Τ-ΝΕΡΙΤ να επιστρέφει στην Αγία Παρασκευή, αν και είχε ρεαλιστική υπόσταση, «το πιθανότερο είναι να παραµείνει σενάριο διότι, αν και ο συγκεκριµένος άνθρωπος αρχικώς είχε διάθεση, έπαψε να “εκπέµπει” ενδιαφέρον, θεωρώντας ότι όποιος αναλάβει δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων». Στο µεταξύ εντός ραδιοµεγάρου επικρατεί ηρεµία (πριν από την καταιγίδα;). Πλην όµως ήδη έχουν καταγραφεί προωθητικές ενέργειες και κινήσεις, ενώ κάποιοι έχουν λάβει «θέση µάχης», όπως λέγεται.
Μεταβατική περίοδος για την ΕΡΤ
Στην τρέχουσα -µεταβατική- περίοδο οι δηµοσιογράφοι Γιάννης Τρουπής και Φώτης Καφαράκης προωθήθηκαν µε άτυπο εποπτικό ρόλο, όπως αναφέρεται, στις ειδήσεις. Παραµένουν στις θέσεις τους οι Γιάννης Σµυρλάκης, Νίκος Μερτζάνης, Ευγενία Πασχαλίδου, αλλά µέχρι νεωτέρας. Ο Μερτζάνης πιο συγκεκριµένα θα ολοκληρώσει τον κύκλο εκποµπών του «Μπροστά στα γεγονότα», στις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στη σχετική σύµβαση, οι αρµοδιότητές του ως εντεταλµένου σύµβουλου ενηµέρωσης έχουν ισχύ έως τις 31/12, µε ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου), ενώ εκείνη του Σµυρλάκη λήγει -θεωρητικά- τον Απρίλιο 2020.
Η Πασχαλίδου, από το µόνιµο προσωπικό (και πτυχιούχος) -«που µόνον συριζαία δεν είναι»- αν και ανάλαβε αξιολογικά και έπειτα από προβλεπόµενη σχετική διαδικασία καθήκοντα διευθύντριας ειδήσεων τον περασµένο Φεβρουάριο, εικάζεται ότι θα αντικατασταθεί. Στο µεταξύ φαίνεται ότι η «∆εύτερη µατιά» της Κατερίνας Ακριβοπούλου έχει επιλεχθεί να ολοκληρώσει φυσιολογικά τον κύκλο της. Εως τις 26 Ιουλίου θα συνεχίσει και η ειδησεογραφική «Αλλη διάσταση». Ο νέος ένοικος του Μαξίµου έχει από καιρό αφήσει να «κυκλοφορήσει» ότι το «βασικό πρόβληµα στην ΕΡΤ είναι ο “καλφαγιαννισµός”». Μόνον που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγµατα.
Κύκλοι του ραδιοµεγάρου αναφέρουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκεται σε κατάσταση µέγιστης επαγρύπνησης και ετοιµότητας. «Θέλει να αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανθρώπων του Μητσοτάκη να επιβάλουν ένα νέο modus στην ΕΡΤ» λένε παροικούντες τη Μεσογείων 432, συµπληρώνοντας ότι η ζωή µπορεί να προλάβει τις εξελίξεις διότι «ο Παναγιώτης (σ.σ. Καλφαγιάννης) βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση και ως φυσικός διάδοχός του θεωρείται ο γ.γ. του συνδικαλιστικού οργάνου, ∆ηµήτρης Κούνης, ο οποίος θα συνεχίσει µε το ίδιο αγωνιστικό πνεύµα». Όχι αµελητέας δυναµικότητας είναι και η ΕΕΕΡΤ (Ένωση Εργαζοµένων ΕΡΤ). Ότι βρίσκεται «απέναντι» από την ΠΟΣΠΕΡΤ δεν σηµαίνει ότι είναι πλάι στην κυβέρνηση, αν και µε «γέφυρες» σε αυτή. Τουναντίον. «Εν ολίγοις, σηµαντικό κοµµάτι του κόσµου της ΕΡΤ έχει καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, µε σχέσεις στο ΚΙΝΑΛ» περιγράφουν γνώστες της ΕΡΤικης πραγµατικότητας, «οι βενιζελικοί από την εποχή της συγκυβέρνησης παραµένουν, και υπάρχουν και εκείνοι που υπηρέτησαν στη ΝΕΡΙΤ αλλά δεν υπηρέτησαν τη ΝΕΡΙΤ. ∆ηλαδή δεν επιθυµούσαν την οποιαδήποτε αλλαγή της δηµόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά έκαναν αµειβόµενη υποµονή» τονίζουν και περιγράφουν µε γλαφυρό χιούµορ ότι υπάρχουν στελέχη που δηλώνουν Ν∆ αλλά «αν τα τρίψεις µε γυαλόχαρτο, “θα πέσει πράσινη σκόνη”». Που σηµαίνει ότι όλοι αυτοί -«που είναι η πλειονότητα»- εν δυνάµει µπορεί να δηµιουργήσουν πρόβληµα και σε ρητορικό επίπεδο και σε επίπεδο λειτουργίας της εταιρείας, µε συνεχιζόµενες κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση πάει σε ριζικές αλλαγές.
Περιφερειακά γραφεία
Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να καταργήσει την ΕΡΤ, όµως εικάζεται ότι περιττά θεωρούνται οι ΕΡΤ Σπορ και ΕΡΤ2 µαζί µε τα περίπου 25 περιφερειακά γραφεία και ραδιόφωνα. Στην περίοδο Ταγµατάρχη - Τσακνή είχε γίνει προσπάθεια συµµαζέµατος µε ενοποίηση και µετασχηµατισµό των περιφερειακών δοµών σε πολυδύναµα γραφεία. «Οι µεταρρυθµίσεις της κυβέρνησης για κάποιους στην περιφέρεια “χαλάνε τη µανέστρα” διότι απλώς δεν εργάζονταν» αναφέρουν κύκλοι της ΕΡΤ. Και ενώ συµβαίνουν αυτά, µε βάση το ισχύον οργανόγραµµα έγιναν µετακινήσεις προσωπικού (συχνά µε εκδικητική διάθεση) σε θέσεις µε αρµοδιότητες συναφείς ή παρεµφερείς µε άλλων, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται συνθήκες για συγκρουσιακές καταστάσεις. Ολα αυτά προκαλούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που προσπαθεί να βρει τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι να πιστεύουν στην αναγκαιότητα των µεταρρυθµίσεων, να µπορέσουν να τις εφαρµόσουν -µε τροποποιήσεις όπου χρειάζεται- και, το δυσκολότερο, να τις υλοποιήσουν.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr