Monty Python: Η έμπνευση πίσω από τις μαθήτριες που περπάτησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια
«Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε -ειδικά στα social media- το παράξενο περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ομάδα κοριτσιών, που δεν είχαν καμία σχέση με τα σχολεία του δήμου, παρήλασε ανάμεσα στα γκρουπ μαθητών του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας και του Γενικού Λυκείου Νέας Χαλκηδόνας - λίγο πριν τα σχολεία φτάσουν στην κεντρική πλατεία όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων.
Στην αρχή όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για μαθήτριες κάποιου σχολείου του δήμου καθώς, εκτός ότι ήταν ντυμένες ανάλογα, είχαν τον ίδιο σχηματισμό με τα υπόλοιπα σχολεία, κρατώντας μάλιστα και την ελληνική σημαία. Φυσικά, όμως, δεν είχαν κάποια ταμπέλα που να υποδεικνύει ποιο σχολείο εκπροσωπούσαν.
Δείτε το βίντεο:
Τα κορίτσια υπογράφουν ως «10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης»
Tα κορίτσια που προκάλεσαν αίσθηση με την παρέμβασή τους στη σχολική παρέλαση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχαν σκοπό να ταρακουνήσουν και να προβληματίσουν. Με επιστολή που απέστειλαν στην «Εφ.Συν» τα 10 κορίτσια αναλύουν τους λόγους που επέλεξαν να παρελάσουν ... «υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python».
Σε κείμενό τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».
Οι ίδιες εξήγησαν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».
Monty Python - «The Ministry of Silly Walks» - Η έμπνευση πίσω από το περπάτημα των κοριτσιών
Οι Μόντι Πάιθον (Monty Python -γνωστοί και ως The Pythons) είναι το θρυλικό όνομα της ομάδας παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον» (Monty Python's Flying Circus), της εμβληματικής κωμωδίας που άρχισε να εκπέμπεται στη Μεγάλη Βρετανία το 1969, αλλά και μιας σειράς εκπομπών, κινηματογραφικών έργων, ηχογραφήσεων και θεατρικών παραγωγών από το 1969 μέχρι το 1989.
Τα μέλη της ομάδας των Μόντυ Πάιθον είναι οι Γκράχαμ Τσάπμαν (Graham Chapman), Έρικ Άιντλ (Eric Idle), Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam), Τέρι Τζόουνς (Terry Jones), Τζον Κλιζ (John Cleese) και Μάικλ Πέιλιν (Michael Palin). Τα κωμικά και σατιρικά έργα τους είχαν μεγάλη επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα στη Βρετανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας μετέπειτα Βρετανούς δημιουργούς.
Το συγκεκριμένο έργο που ενέπνευσε τα κορίτσια που παρέλασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια λέγεται «The Ministry of Silly Walks» και είναι ένα σκετς από το σόου Monty Python's Flying Circus, 2η σεζόν, με υπέρτιτλο «Face the Press» (15 Σεπτεμβρίου 1970). Πρόκεται για μια σάτιρα της γραφειοκρατικής ανεπάρκειας, και δείχνει τον John Cleese ως δημόσιο υπάλληλο σε ένα φαντασιακό Βρετανικό υπουργείο, το οποίο έχει αρμοδιότητα να παράγει παράξενους βηματισμούς.
Οι Pythons χάραξαν μια πορεία που τους κατέστησε θρύλους. Μαζί κατάφεραν μια γερή τομή στον πυρήνα της βρετανικής κωμωδίας με χιούμορ πνευματώδες και επικριτικό, που είχε πλήθος λογοτεχνικών και φιλοσοφικών αναφορών. Η επιρροή τους κρατάει ακόμη – το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει την εκπομπή τους στην πέμπτη θέση των 100 πιο δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών όλων των εποχών.
Σημαντικά έργα των Monty Python:
- «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον» κωμωδία σε τηλεοπτική σειρά η οποία παράχθηκε και παρουσιάστηκε στο BBC της Μεγάλης Βρετανίας από το 1969 με 45 επεισόδια μέχρι το 1974.
- Το «And Now for Something Completely Different» (1971), κινηματογραφική ταινία με σκετς από την τηλεοπτική σειρά.
- Το «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail) (1975) σατιρική κινηματογραφική ταινία για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου.
- Το «Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης!» (Monty Python's Life of Brian) (1979), μια κινηματογραφική σάτιρα με την ιστορία ενός νεαρού Εβραίου που θεωρήθηκε μεσσίας.
- Το «Monty Python Live at the Hollywood Bowl» (1982), η ταινία από μια ζωντανή παρουσίασή τους, στην οποία έπαιξαν μερικά από τα πιο ωραία κωμικά τους σκετς.
- Το «Μόντι Πάιθονς, το νόημα της ζωής» (1983), μια κινηματογραφική συλλογή από σκετς για το νόημα της ζωής, με αρκετό μαύρο χιούμορ.
Νέα Φιλαδέλφεια: Σφοδρή αντίδραση του δημάρχου Γιάννη Βούρου
Σφοδρή ήταν η αρχική αντίδραση του δημάρχου Γιάννη Βούρου, ο οποίος έκανε λόγο για «γελοία υποκείμενα» και πόσταρε τα εξής στο Facebook:
«Δυστυχώς, τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων, χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του '40, και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά, φορώντας στολή παρέλασης, παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει, καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του».
Το κείμενο των κοριτσιών που μιμήθηκαν τους Monty Python
Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;
Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.
Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.
Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.
Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.
Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.
Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.
Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.
Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.
ΥΓ. : Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.
10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης».
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr