Viral | 26.05.2020 14:26

Κάμινγκς: Αν είσαι σύμβουλος του Τζόνσον σπας την καραντίνα και λες «Δεν μετανιώνω»

Αθανασία Κουλέτα

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποχρεώθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου lockdown ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού (σε κάποιες χώρες του πλανήτη η καραντίνα είναι ακόμη σε ισχύ), υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν «λογικό» να σπάνε τα περιοριστικά μέτρα, «πατώντας» στο αξίωμα που κατέχουν. 

Τις τελευταίες ημέρες, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες του συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, Ντομινίκ Κάμινγκς και όχι γιατί ο τελευταίος έκανε κάτι για το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνει θετική δημοσιότητα. Εν μέσω καραντίνας κι ενώ o ίδιος και η σύζυγός του παρουσίαζαν συμπτώματα κορονοϊού, αποφάσισε να διανύσει οικογενειακώς περισσότερα από 400 χιλιόμετρα για να βρεθούν στο σπίτι των γονιών του, με σκοπό να απομονωθούν εκεί. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρείχε την κάλυψή του στον σύμβουλό του. 

Τα... ταξιδάκια του Κάμινγκς στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αποκάλυψαν ο Guardian και η Mirror, προκαλώντας οργή στον λαό της Βρετανίας και - αν μη τι άλλο - αμηχανία στην κυβέρνηση της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στη Ντάουνινγκ Στριτ, θεωρητικά για να κατευνάσει τα πνεύματα, μάλλον τα έκανε χειρότερα, αφού μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ότι θεωρεί πως έδρασε λογικά, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ενώ δεν του έχει καν περάσει από το μυαλό και πως για τον θυμό του κόσμου ευθύνονται - ποιος άλλος; - τα μίντια και ο τρόπος που παρουσίασαν την υπόθεση. «Δεν μετανιώνω γι' αυτό που έκανα, ενήργησα λογικά και νόμιμα», είναι μία από τις φράσεις που ακούστηκαν από το στόμα του, με περίσσεια αυτοπεποίθηση. 

Ο Κάμινγκς στη συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ/AP Images

Ο Τζόνσον «βάζει πλάτη» στο δεξί του χέρι 

Μπορεί όλη η χώρα να συζητά το σκάνδαλο Κάμινγκς και βουλευτές των Συντηρητικών να ζητούν την παραίτησή του, όμως ο Μπόρις Τζόνσον στηρίζει απόλυτα τον ανώτερο σύμβουλό του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο Κάμινγκς «ενήργησε νόμιμα, υπεύθυνα και με ακεραιότητα» και πως απλώς ακολούθησε το πατρικό του ένστικτο, στην προσπάθειά του να βρει την καλύτερη δυνατή νοσοκομειακή περίθαλψη για τον 4χρονο γιο του, στην περίπτωση που τη χρειαζόταν. 

Ωστόσο, «ανάγκη τέχνας κατεργάζεται» λέει ο σοφός λαός και φαίνεται πως αυτό επαληθεύεται πλήρως στην περίπτωση του Τζόνσον ο οποίος, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς τον Κάμινγκς στο πλευρό του, το πολιτικό του μέλλον ως πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι αβέβαιο. Κι αυτό γιατί μπορεί ο Τζόνσον να είναι τυπικά ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, όμως επί της ουσίας ο Κάμινγκς βρίσκεται ως ενορχηστρωτής πίσω από καίριες αποφάσεις.

Το πανό που ενώνει τους Βρετανούς

Οι Βρετανοί, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω Brexit και της αβεβαιότητας που αυτό φέρνει στην καθημερινότητά τους, αισθάνονται από αμήχανοι έως εξοργισμένοι με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που δείχνει να τηρεί η κεφαλή της κυβέρνησής τους στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. 

Κάπως έτσι, το πανό που εμφανίστηκε σε σπίτι στον ίδιο δρόμο με εκείνον που διατηρεί την κατοικία του στο βόρειο Λονδίνο ο Ντομινίκ Κάμινγκς, φαίνεται να ενώνει με μία φράση από τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ, τους περισσότερους Βρετανούς: «Όλα τα ζώα είναι ίσα μεταξύ τους αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τ' άλλα».

AP Images

Πόση αλήθεια συμπυκνωμένη σε λίγες μόνο λέξεις...

Με πληροφορίες από The Guardian, BBC

Μπόρις ΤζόνσονΜεγάλη ΒρετανίακαραντίναΚορονοϊόςΝτομινίκ Κάμινγκς