Μαλάλα: Ταλιμπάν την πυρόβολησαν για να σταματήσει το σχολείο - Εκείνη τελείωσε το πανεπιστήμιο
Αθανασία ΚουλέταΌοσ κλισέ και αν μοιάζει, υπάρχουν παιδιά σε αυτό τον πλανήτη που χρειάζεται να παλέψουν, ακόμη και με τη ζωή τους, για το - αναφαίρετο στις χώρες της Δύσης - δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, το κορίτσι που συγκλόνισε την υφήλιο όταν στις 9 Οκτωβρίου 2012 πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τους Ταλιμπάν, επειδή τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά και να δικεκδικήσει πρόσβαση των κοριτσιών στο σχολείο, πλέον είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα της θέλησης για ζωή.
Η φωτογραφία της στο στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως της είναι δύσκολο να εκφράσει τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που νιώθει, καθώς ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφία, τις Πολιτικές Επιστήμες και την Οικονομία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγινε viral, με τους ακολούθους της να της δίνουν συγχαρητήρια. Ενώ, στη φράση της «Δεν ξέρω τι έρχεται μετά», της απαντούν πως στο «μετά» έχει ήδη αφήσει ως παρακαταθήκη τη δράση της για την πρόσβαση των κοριτσιών στην παιδεία και τις όλο πάθος και ενθουσιασμό δημόσιες ομιλίες της.
Η Μαλάλα, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και μόλις στα 17 της έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, μίλησε για όλα εκείνα τα παιδιά, όλα εκείνα τα κορίτσια που ζουν σε συνθήκες πολέμου και τρόμου. Η 22χρονη - πλέον - Μαλάλα ύψωσε ανάστημα πολύ μεγαλύτερο της ηλικίας και των δυνατοτήτων της, κόντρα στο αιμοβόρο καθεστώς των Ταλιμπάν, γιατί ήθελε να πηγαίνει σχολείο ελεύθερα, χωρίς φόβο. Και τα κατάφερε.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του