Sir William Arthur Lewis: Η Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο
NewsroomΣτον Sir William Arthur Lewis είναι αφιερωμένο το σημερινό (10/12) doodle της Google. Άγγλος οικονομολόγος, γνωστός για την συμβολή του στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης. Το 1979, ο Άρθουρ Λιούις (Sir W.Arthur Lewis) μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομικών με τον αμερικανό Θίοντορ Σουλτς για την ανάλυση των οικονομικών διαδικασιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 στο Κάστρις της Αγίας Λουκίας, ενός νησιού που βρίσκεται στην Ανατολική Καραϊβική, στις λεγόμενες Δυτικές Ινδίες. Τότε ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, από το 1979 η Αγία Λουκία είναι ανεξάρτητο κράτος.
Λαμπρός μαθητής ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ηλικία 14 ετών και αφού εργάστηκε ως υπάλληλος ως τα 18 του, έγινε δεκτός με υποτροφία στην Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), όπου σπούδασε οικονομικά και έλαβε διδακτορικό το 1940. Το 1948 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ’ όπου αποχώρησε το 1958 για να αναλάβει την διεύθυνση του πανεπιστημιακού κολεγίου των Δυτικών Ινδιών.
Όταν το 1962 το κολέγιο αυτό αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, ο Λιούις έγινε ο πρώτος του αντιπρύτανης. Το 1963 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ από τη βρετανική κυβέρνηση και αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο οποίο παρέμεινε διδάσκοντας μέχρι τον θάνατό του.
Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τον αμερικανό Θίοντορ Σουλτς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Άρθουρ Λιούις υπήρξε η οικονομική της ανάπτυξης και η οικονομική πολιτική. Το υπόδειγμα ανάπτυξης του Λιούις όπου τίθεται ως υπόθεση η δυαδική οικονομία με αναπτυσσόμενο σύγχρονο τομέα, στον οποίο τα κέρδη επανεπενδύονται και ο οποίος απορροφά απεριόριστες ποσότητες εργασίας από τον παραδοσιακό αγροτικό τομέα, είναι ευρύτατα δεκτό και από τα πιο συχνά αναφερόμενα στην οικονομική βιβλιογραφία της ανάπτυξης.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία:: «Θεωρία οικονομικής μεγέθυνσης (1955), «Αρχές του οικονομικού προγραμματισμού» (1966), «Η ανέλιξη της διεθνούς οικονομικής τάξης (1977) και «Ανάπτυξη και Διακυμάνσεις 1870-1913 (1978).
Ο Άρθουρ Λιούις πέθανε στις 15 Ιουνίου 1991 στο Σεντ Μάικλ της νήσου Μπαρμπέιντος, σε ηλικία 76 ετών.
Πηγή: sansimera.gr
- Αίσιο τέλος στο Σέλι: Εντοπίστηκε σώος ο νεαρός σκιέρ - Είχε καταφέρει να φτάσει σε καταφύγιο
- Ξεκινά σήμερα η Γαλάζια Πατρίδα 2025 – «Κύματα ισχύος» από την Τουρκία για μία εβδομάδα
- Φρίκη στην Κεφαλονιά: Σκότωσαν και κρέμασαν γάτα κι έγραψαν «μπράβο» σε ταμπέλα - Σκληρές εικόνες
- Γενναία Ιρανή έβγαλε το τουρμπάνι κληρικού που την επέπληξε: «Τι πάει λάθος με αυτό;» - Δείτε το βίντεο