Viral|12.02.2021 17:05

Συμφιλίωση δύο αιώνες μετά: Γάλλοι και Ρώσοι στρατιώτες θα ταφούν μαζί

Newsroom

Τα λείψανα περίπου 100 Ρώσων και Γάλλων στρατιωτών εντοπίστηκαν στην μικρή πόλη Βιάζμα, στην ανατολική Ρωσία, σχεδόν δύο αιώνες μετά τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία το 1812.

Οι σκελετοί εντοπίστηκαν τυχαία, σε εργοτάξιο της πόλης και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πρόκειται για τάφο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών ωστόσο, αποκάλυψε ότι πρόκειται για θύματα της εκστρατείας του Ναπολέοντα στη Ρωσία. Το έργο της ταφής τους ανέλαβε το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη ιστορικών πρωτοβουλιών μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας ενώ την τελετή τοποθέτησης τους στα φέρετρα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της γαλλικής και ρωσικής κυβέρνησης

«Είναι ένα σημαντικό γεγονός. Έχει συμβολική αξία. Είναι μέρος της κοινής ιστορίας των δύο χωρών. Θα τιμήσουμε τους Γάλλους στρατιώτες που πέθαναν εδώ και θα τους θάψουμε με τις τιμές που τους αξίζουν», είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας, .
Ιβάν Μάρτιν

Από την πλευρά της, η Σβετλάνα Μακέεβα, αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ανάπτυξης Ρωσογαλλικής Πρωτοβουλίας, τόνισε: «Οι στρατιώτες θα ταφούν μαζί. Ίσως υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό, γιατί παρότι πολέμησαν ο ένας εναντίον του άλλου, τώρα επιτέλους θα μπορέσουν να βρούνε ειρήνη.

πόλεμοςΓάλλοιΡώσοι