Μωρό καρχαρίας γεννήθηκε σε δεξαμενή που ζούσαν μόνο θηλυκά - Τι λένε οι επιστήμονες
NewsroomΣε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν παγκόσμια πρωτοτυπία για το είδος, ένα «θαυματουργό» μωρό καρχαρία γεννήθηκε σε μια δεξαμενή γεμάτη θηλυκούς καρχαρίες στη Σαρδηνία της Ιταλίας.
Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στη φύση, από διάφορα είδη φυτών, εντόμων, ερπετών, πτηνών και ψαριών, αλλά ποτέ σε καρχαρίες, γεγονός που εξηγεί γιατί το προσωπικό του Acquario Cala Gonone σοκαρίστηκε όταν είδε το νεαρό μωρό ανάμεσα σε όλα τα θηλυκά. Η γέννηση του θαυματουργού μωρού καρχαρία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά η ομάδα του ιταλικού ενυδρείου λέει ότι καμία άλλη εξήγηση δεν έχει νόημα.
Δεδομένου ότι το έμβρυο λαμβάνει γενετικό υλικό από ένα μόνο άτομο, η παρθενογένεση είναι μια διαδικασία που ουσιαστικά σχηματίζει κλώνους του γονέα, με πανομοιότυπο DNA. Οι εξετάσεις της Ispera, όπως ονομάστηκε το νέο μωρό καρχαρίας, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι είναι κλώνος της μητέρας του.
«Η μητέρα ζει στη μεγάλη πελαγική δεξαμενή με ένα άλλο θηλυκό δείγμα. Αν επιβεβαιωθεί από την ανάλυση DNA, θα είναι η πρώτη παγκοσμίως τεκμηριωμένη παρθενογένεση που καταγράφεται από τον Mustelus Mustelus. Ispera, το όνομα που επιλέχθηκε για τη μικρή, στα σαρδηνικά σημαίνει ελπίδα και μια γέννηση στην εποχή [COVID-19] είναι σίγουρα», έγραψε το Acquario Cala Gonone στο Facebook.
Σύμφωνα με τις ιταλικές ειδήσεις, η μυστηριώδης σύλληψη συνέβη σε μια δεξαμενή καρχαριών που κατοικείται από δύο θηλυκούς καρχαρίες τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να υπάρχει αρσενικό στον ορίζοντα.
«Επιστημονική ανακάλυψη με σημαντικό ενδιαφέρον»
«Ένας από τους πιο συνηθισμένους μηχανισμούς που επιτρέπουν αυτό το είδος αναπαραγωγής είναι εκείνος όπου το ωάριο γονιμοποιείται από ένα άλλο ακόμα ανώριμο ωάριο, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί σχεδόν σαν σπέρμα», έγραψε ο Acquario Cala Gonone. «Η παρθενογένεση μπορεί να είναι προαιρετική σε είδη που αναπαράγονται κανονικά σεξουαλικά, όπως σε ορισμένα ερπετά, ψάρια και ακόμη και πτηνά, και θα μπορούσε να ευνοηθεί σε πληθυσμούς πολύ χαμηλής πυκνότητας, όπου τα θηλυκά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να συναντήσουν τον σύντροφό τους».
«Θα αποτελούσε επομένως μια επιστημονική ανακάλυψη με σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έρευνες με στόχο την επαλήθευση του τρόπου με τον οποίο η παρθενογένεση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι παλαμίδες ακόμη και στη φύση» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Θα σας κρατάμε ενήμερους!», καταλήγει.
Σεισμός στην Κόρινθο: «Χορός» μετασεισμικών δονήσεων - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Κορονοϊός - Πρόεδρος Παιδιάτρων: «Ντόμινο» κρουσμάτων σε παιδιά, μόλις ανοίξουν τα σχολεία
Αφγανιστάν: Από τα Black Hawk στα Humvees - Ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Ταλιμπάν
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα