Viral|01.06.2022 17:50

Καχύποπτοι οι Φινλανδοί: Μετέτρεψαν το χωριό του Άγιου Βασίλη σε… πλήρως εξοπλισμένο πολεμικό καταφύγιο

Newsroom

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν βρήκε την Φινλανδία απροετοίμαστη.

Ακόμη και το θεματικό πάρκο του Άγιου Βασίλη, στην «γενέτειρά» του στον χιονισμένο Βορρά, είναι έτοιμο να παραμερίσει τα ξωτικά του και να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία: καταφύγιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση επίθεσης.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το θεματικό πάρκο του Άγιου Βασίλη στην πόλη Ροβανιέμι στην Λαπωνία και φωτογραφίζονται μαζί με τον ένοικό του. Στους σπηλαιώδεις υπόγειους διαδρόμους του βρίσκονται το ταχυδρομείο του Άη-Βασίλη, το σχολείο των ξωτικών, καταστήματα με είδη χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα δέντρα και τάρανδοι. Ωστόσο, ο βασικός σκοπός του χώρου μόνο εορταστικό χαρακτήρα δεν έχει.

Λαξεμένο σε έναν λόφο ύψους 50 μέτρων, το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να αντέξει βομβαρδισμούς ή επίθεση με χημικά ή πυρηνικά όπλα και δύναται να φιλοξενήσει 3.600 ανθρώπους.

Διαθέτει κρεβάτια εκστρατείας, κουτιά πρώτων βοηθειών, ακόμη και εξοπλισμό για την διάνοιξη σήραγγας που σε βγάζει πάλι στην επιφάνεια σε περίπτωση κατάρρευσης του οικοδομήματος.

Ένα πηγάδι παρέχει νερό παρότι όσοι τυχόν καταφύγουν εκεί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους δικά τους τρόφιμα.

Παρότι τα περισσότερα αντικείμενα που αφορούν τον Άη- Βασίλη θα πρέπει να απομακρυνθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως καταφύγιο, κάποια παιχνίδια από το κατάστημα πώλησης αναμνηστικών δώρων θα παραμείνουν εκεί για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν.

«Σε περίπτωση κρίσης, οι κάτοικοι του Ροβανιέμι θα είναι προστατευμένοι εδώ», λέει ο 54χρονος επικεφαλής ασφαλείας του Ροβανιέμι Τάπιο Χιετακάνγκας. «Και αν οι οικογένειες έρθουν εδώ και χρειαστεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, είναι ένας καλός χώρος αν σκεφτούμε την άνεση για τα παιδιά», συνεχίζει.

Το καταφύγιο του Άη-Βασίλη είναι μόλις ένα από τα περίπου 50.000 που κατασκευάστηκαν μετά τους δύο πολέμους με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση (Σ.τ.Σ: Το 1939, όταν ξέσπασε ο «χειμερινός πόλεμος» τριών μηνών και το 1941-1944 με τον λεγόμενο «Πόλεμο της συνέχειας»).

Σε καιρό ειρήνης φιλοξενεί πισίνες, αθλητικά κέντρα ή κλειστούς χώρους στάθμευσης: το γιγαντιαίο αυτό δίκτυο αποτελεί τμήμα της καθημερινής ζωής σε όλη την Φινλανδία.

Μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για έκτακτη χρήση που θα μπορεί να στεγάσει περίπου το 80% από τα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μέσα σε μερικές ώρες σε περίπτωση που μια στρατιωτική σύρραξη απλωθεί πέραν του 1.300 χιλιομέτρων συνόρου Φινλανδίας-Ρωσίας ή ακόμη και σε περίπτωση καταστροφής πυρηνικού εργοστασίου στη Ρωσία.

Ιδιώτες προμηθευτές πληρώνονται από την κυβέρνηση για να διατηρούν πλεόνασμα σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

πυρηνικά όπλαειδήσεις τώραΦινλανδίαπυρηνικά