Viral|10.10.2022 07:45

Διασταυρωμένα γράμματα: Ένας vintage τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και χαρτί

Newsroom

Όταν το χαρτί και τα ταχυδρομικά τέλη ήταν απαγορευτικά ακριβά, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναπτύξουν μια τεχνική για να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί.
Στις μέρες ζούμε σε μια εποχή όπου το χαρτί, τα είδη γραφής και τα ταχυδρομικά τέλη είναι γενικά προσιτά, τόσο πολύ που οι περισσότεροι από εμάς τα θεωρούμε δεδομένα.

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Μέχρι το 1900, το χαρτί στο οποίο γράφονταν οι επιστολές και τα ταχυδρομικά τέλη ήταν τόσο ακριβά που οι άνθρωποι έπρεπε να γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτί προς πολλές κατευθύνσεις προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Η τεχνική αυτή ονομαζόταν σταυροειδής γραφή ή σταυροειδής διαγράμμιση και παρά το γεγονός ότι φαινόταν δυσανάγνωστη, τότε όλοι τη συνήθιζαν και μπορούσαν να διαβάσουν κάθε λέξη με ευκολία.

Τα διασταυρωμένα γράμματα ξεκινούσαν ουσιαστικά ως κανονικά, μόνο που όταν ο συγγραφέας έφτανε στο κάτω μέρος της σελίδας, αντί να αρπάξει ένα νέο φύλλο χαρτί, γύριζε τη γραμμένη σελίδα στο πλάι και έγραφε πάνω από τις γραμμένες γραμμές. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι δεξιοτέχνες της σταυρογραφίας μπορούσαν να γράφουν όχι μόνο σε ορθή γωνία, αλλά και διαγώνια.

Κοιτάζοντας τα παλαιά διασταυρωμένα γράμματα, μοιάζουν περισσότερο με γρίφους που πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρακτική αυτή ήταν τόσο διαδεδομένη κατά τη δεκαετία του 1800 που όποιος μπορούσε να διαβάσει μπορούσε να διαβάσει και αυτό το είδος επιστολών. Προφανώς, τα μάτια συνηθίζουν τόσο πολύ το σύστημα μετά από αρκετή εξάσκηση που απλά αγνοούν το κείμενο στο φόντο, εστιάζοντας μόνο στις λέξεις που είναι γραμμένες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η σταυροειδής γραφή ήταν τόσο διαδεδομένη κάποια στιγμή, ώστε ακόμη και διάσημοι συγγραφείς και λόγιοι όπως ο Χένρι Τζέιμς, η Τζέιν Ώστιν και ο Κάρολος Δαρβίνος τη χρησιμοποιούσαν για να εξοικονομήσουν χαρτί και χρήματα. Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που τέτοιες περίπλοκες τεχνικές δεν είναι πλέον απαραίτητες, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη γοητεία των vintage σταυρωτών γραμμάτων.

χαρτίειδήσεις τώρα