Viral|23.04.2023 20:20

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον λόγο που γκριζάρουν τα μαλλιά μας - Έχετε αναρωτηθεί τι συμβαίνει;

Newsroom

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον λόγο που γκριζάρουν τα μαλλιά γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας που θα αντέστρεφε ή σταματούσε τη διαδικασία.

Ειδικότερα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστικά κύτταρα - καθώς τα μαλλιά γερνούν - μπορεί να χάνουν την ικανότητά τους να «ωριμάζουν» και να διατηρούν το χρώμα των μαλλιών. Επιπλέον, ορισμένα βλαστικά κύτταρα έχουν τη μοναδική ικανότητα να μεταβαίνουν μεταξύ των αναπτυξιακών διαμερισμάτων στους θύλακες την οποία χάνουν με τον καιρό με αποτέλεσμα να δημιουργείται γκριζάρισμα.

Το χρώμα των μαλλιών ελέγχεται από το κατά πόσον οι συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες δεξαμενές των μελανοκυττάρων μέσα στους θύλακες των τριχών λαμβάνουν το σήμα να γίνουν ώριμα κύτταρα που παράγουν τις πρωτεϊνικές χρωστικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για το χρώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης των μαλλιών τα κύτταρα περιστρέφονται συνεχώς μεταξύ των διαμερισμάτων του αναπτυσσόμενου θύλακα της τρίχας. Μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα τα μελανοκύτταρα εκτίθενται σε σήματα που επηρεάζουν την ωριμότητα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα των ποντικιών που βρίσκονται και στον άνθρωπο με τους επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, να υποστηρίζουν πως αν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους τότε θα άνοιγε δρόμο για βρεθεί τρόπος να σταματήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, δήλωσε: «Θα μπορούσε να βοηθούσαμε τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας». 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μελανοκύτταρα μετασχηματίζονται. Η τρίχα γερνάει, αποβάλλεται και στη συνέχεια επανειλημμένα ξαναβγαίνει, έτσι τα μελανοκύτταρα συσσωρεύονται και παραμένουν προκαλώντας διόγκωση του θύλακα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Mayumi Ito, δήλωσε: «Η απώλεια της λειτουργίας των μελανοκυττάρων πιθανολογείται ότι ευθύνεται για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


επιστήμονεςειδήσεις τώραάσπρα μαλλιάμαλλιά