Viral|29.05.2024 20:38

Απίστευτο: Βιβλίο που δανείστηκε φινλανδός από βιβλιοθήκη επεστράφη 84 χρόνια μετά

Newsroom

Ένα βιβλίο που δανείστηκε κάποιος από μια βιβλιοθήκη του Ελσίνκι επιστράφηκε - με καθυστέρηση 84 ετών.

Μια φινλανδική μετάφραση του ιστορικού μυθιστορήματος «Πρόσφυγες» του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ παραλήφθηκε από την βιβλιοθηκάριο Heini Strand τη Δευτέρα στο κεντρικό γραφείο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Oodi του Ελσίνκι.

«Η ημερομηνία λήξης του δανεισμού ήταν η 26η Δεκεμβρίου 1939», δήλωσε η Strand, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν είχε παραλάβει βιβλίο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Η σχέση μεταξύ του ατόμου που επέστρεψε ευτυχώς το βιβλίο και του αρχικού δανειολήπτη παρέμεινε άγνωστη. «Συνήθως αυτού του είδους τα δάνεια που επιστρέφονται δεκαετίες μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι βιβλία που βρίσκονται όταν οι άνθρωποι ψάχνουν τα υπάρχοντα αποθανόντων συγγενών», δήλωσε η Strand.

«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν το σωστό και να επιστρέψουν το βιβλίο που είναι ιδιοκτησία της βιβλιοθήκης ... Νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο», πρόσθεσε.

Μια πιθανή εξήγηση για την καθυστερημένη επιστροφή ήταν ότι η ημερομηνία λήξης έπεσε έναν μήνα μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Φινλανδία τον Νοέμβριο του 1939, σημείωσε η Strand. «Η επιστροφή του βιβλίου μπορεί να μην ήταν το πρώτο πράγμα στο μυαλό του δανειολήπτη όταν πλησίαζε η ημερομηνία λήξης».

Ο χειμερινός πόλεμος μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης μαίνεται μεταξύ των γειτονικών χωρών μέχρι τον Μάρτιο του 1940, όταν υπογράφεται συνθήκη ειρήνης, αναγκάζοντας τη Φινλανδία να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις εδαφών.

«Εάν το άτομο επέζησε του πολέμου, είχε πιθανώς άλλα πράγματα στο μυαλό του από το να επιστρέψει το βιβλίο», δήλωσε η Strand.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1893 και διαδραματίζεται στη Γαλλία του 17ου αιώνα, γραμμένο από τον Βρετανό συγγραφέα που είναι περισσότερο γνωστός για τις ιστορίες του για τον Σέρλοκ Χολμς.

βιβλίοειδήσεις τώραΕλσίνκιβιβλιοθήκη