Viral|08.08.2024 19:11

Κλιματική κρίση: Δυο φωτογραφίες με διαφορά 15 ετών έγιναν viral και δείχνουν πόσο γρήγορα ζεσταίνεται ο πλανήτης

Newsroom

Την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη θέλησε να δείξει ένας χρήστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δημοσιεύοντας δυο φωτογραφίες του ίδιου και της συζύγου του από το ίδιο σημείο των ελβετικών Άλπεων με διαφορά 15χρόνων.

Ο Duncan Porter, προγραμματιστής από το Μπρίστολ, δημοσίευσε φωτογραφίες από τον παγετώνα του Ροδανού τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο πάγος και το χιόνι που γέμιζε το φόντο έχει συρρικνωθεί τόσο που πια το βουνό είναι γυμνό ενώ τη θέση του παγετώνα έχει πάρει μια λίμνη.

«Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», έγραψε ο Porter σε μια viral ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το βράδυ της Κυριακής.

Porter και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από το μπαλκονάκι ενός ξενοδοχείου. Δεκαπέντε χρόνια μετά ανυπομονώντας να επιστρέψουν στα βουνά και να δουν μαζί με τις έφηβες κόρες τους Maisie και Emily τον παγετώνα, έκαναν ένα ταξίδι με τροχόσπιτο στην Ευρώπη.

«Αλλά προφανώς οι συνθήκες αυτής της φωτογραφίας ήταν τελείως διαφορετικές» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο Porter. 

Θερμότερος κατά 1,3 Κελσίου ο πλανήτης

Η ρύπανση του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3C από την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια ανάγκασαν τους ανθρώπους στις ορεινές περιοχές να δουν τους παγετώνες που κινούνται αργά να λιώνουν μπροστά στα μάτια τους.

Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», δήλωσε ο Porter, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, υπάρχουν τεράστια πράγματα που μπορούν να κάνουν».

«Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας»

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, τη βόρεια Ασία, τη Σκανδιναβία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο παγετώνας του Ροδανού τα πήγε καλύτερα από ορισμένους άλλους στην Ελβετία, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο στη μιάμιση δεκαετία που μεσολάβησε μεταξύ των δύο φωτογραφιών του Porter.

«Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», δήλωσε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος η οποία επισκέφθηκε τον παγετώνα ως έφηβη. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες, επειδή βλέπεις πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές».

Οι χρήστες του X αντέδρασαν με θυμό και λύπη στην ανάρτηση του Porter, η οποία έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές, απηχώντας την αγωνία του ζευγαριού.

παγετώνεςΕλβετίαυπερθέρμανσηειδήσεις τώραπαγετώναςπλανήτης Γη