Viral|16.09.2024 07:20

Η Moo-Deng είναι το πιο διάσημο ιπποποταμάκι του διαδικτύου: Από τον ζωολογικό κήπο της Ταϊλάνδης στα feeds όλου του κόσμου

Newsroom

Χάρη στη λεγεώνα θαυμαστών που έχει αποκτήσει σε TikTok, Facebook και Instagram, η Moo-Deng από τον ζωολογικό κήπο Khao Kheow στην Ταϊλάνδη έχει γίνει το πιο διάσημο ιπποποταμάκι του κόσμου.

Η μικρή ιπποποταμίνα, ηλικίας μόλις δύο μηνών, έχει κλέψει τις καρδιές χρηστών των social media σε όλο τον κόσμο, όταν τα πλάνα που την έδειχναν να κάνει τις βόλτες της, να τσιμπάει τον φροντιστή της και να ψεκάζεται με νερό, έγιναν viral. Οι θαυμαστές της Moo-Deng, που πλέον είναι γνωστή σε όλη την Ασία, έχουν φτιάξει κέικ με τη μορφή της και έργα τέχνης που αναδεικνύουν τα ροζ μάγουλα και τα φωτεινά μάτια της. Στη γοητεία της ενέκυψε και αλυσίδα καλλυντικών, παρακινώντας τις πελάτισσες και τους πελάτες να «φορέσουν το ρουζ» τους «σαν ιπποπόταμος», και προωθώντας προϊόντα σε ροζ και ροδακινί τόνους. Μέχρι και στο περιοδικό Time μπήκε το μικρό ιπποποταμάκι, καθώς χαρακτηρίστηκε από την ιστοσελίδα του θρυλικού εντύπου «θρύλος», ενώ σημειώθηκε ότι, «είναι η στιγμή της».

 

«Τη στιγμή που την είδα να γεννιέται αποφάσισα να την κάνω διάσημη»

Πώς έγινε τόσο διάσημη η μικρή Moo-Deng; Ο 31χρονος φύλακας του ζωολογικού κήπου στο Khao Kheow, Atthapon Nundee, εξήγησε ότι ήταν ο ίδιος που ξεκίνησε να δημοσιεύει εικόνες και βίντεο των ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι ξαφνικά βρέθηκε να έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Στο TikTok, 2,5 εκατομμύρια χρήστες ακολουθούν τον λογαριασμό του μωρού ιπποπόταμου, του οποίου το όνομα σημαίνει «χοιρινό που χοροπηδάει» και προέρχεται από ένα διάσημο πιάτο της ταϊλανδέζικης κουζίνας. «Τη στιγμή που είδα τη Moo-Deng να γεννιέται, αποφάσισα να την κάνω διάσημη. Δεν περίμενα ποτέ, όμως, ότι η φήμη της θα εξαπλωνόταν στο εξωτερικό. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει διάσημη στην Ταϊλάνδη, αλλά όχι διεθνώς», δήλωσε ο Nundee.

 

Τα βίντεο των τουριστών επισκεπτών του ζωολογικού κήπου βοήθησαν στην αναγνωρισιμότητα της Moo-Deng στο διαδίκτυο αλλά, όπως σημειώνει ο ίδιος ο Nundee, σε μεγάλο βαθμό έπαιξε ρόλο και ο χαρακτήρας της. «Τη λένε 'bouncy' (σ.σ. αυτή που χοροπηδάει) και είναι αρκετά bouncy, πράγματι». Τα αδέλφια της επίσης έχουν ονόματα πιάτων της Ταϊλάνδης με βάση το χοιρινό: η ετεροθαλής αδελφή της ονομάζεται Moo Wan (γλυκό χοιρινό της Ταϊλάνδης), η άλλη ετεροθαλής αδελφή της ονομάζεται Pha Lor (χοιρινή κοιλιά στιφάδο) και ο αδελφός της ονομάζεται Moo Tun (χοιρινό στιφάδο).

Η δημοφιλία του μικρού ιπποπόταμου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών στο ζωολογικό κήπο, ωστόσο το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ευημερία της. Ήδη, έχουν κατηγορηθεί επισκέπτες οι οποίοι πετούσαν νερό και κοχύλια στο μωρό για να το ξυπνήσουν, προφανώς επειδή ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες. Οι αρχές του ζωολογικού κήπου καταδίκασαν τέτοιες συμπεριφορές, ενώ ο φύλακας δήλωσε ότι έχει εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στον χώρο που βρίσκεται το ζώο, καθώς και ένας φύλακας για να την προσέχει σε μόνιμη βάση. «Τον περισσότερο καιρό κοιμάται», εξήγησε ο Atthapon και πρόσθεσε πως η συμπεριφορά της Moo-Deng είναι αντίστοιχη με αυτή ενός μωρού ανθρώπου – παίζει πολύ και ξεκουράζεται. «Τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα», λέει και τονίζει ότι, η μικρή που είνια μόλις δύο μηνών ζυγίζει ήδη πάνω από 20 κιλά και, τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να αρχίσει να τρώει πρασινάδες.

 

Και οι ενήλικοι πυγμαίοι ιπποπόταμοι, όμως, απολαμβάνουν τις πολλές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως εξηγεί ο Atthapon, «κυρίως κοιμούνται και μουλιάζουν στο νερό επειδή κάνει αρκετή ζέστη». Το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN ως απειλούμενο με εξαφάνιση. Μελέτη του 1993 έδειξε ότι υπάρχουν 2.000 έως 2.5000 πυγμαίοι ιπποπόταμοι που ζουν στη φύση. Κατάγονται από τη Δυτική Αφρική, όπου ζουν σε βάλτους και ρηχά ποτάμια, αλλά απειλούνται από την απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η υλοτομία, η εξόρυξη, καθώς και το κυνήγι.

Ο ιδρυτής του Wildlife Friends Foundation Thailand, Edwin Wiek, αμφισβήτησε ότι υπάρχει ανάγκη για την αναπαραγωγοί πυγμαίων ιπποπόταμων σε ζωολογικούς κήπους λέγοντας ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στα ζώα που ζουν στη φύση. «Αφήστε τους ήσυχους στο περιβάλλον τους, μπορούν να τα πάνε πολύ καλά», σημείωσε στο BBC. Σύμφωνα με τον Atthapon, από την άλλη, ο ζωολογικός κήπος προσφέρει στην Moo-Deng και άλλα ζώα ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση, καθώς και ότι, αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις συμβάλλουν στο έργο διατήρησης των ειδών. «Ελπίζω ότι η τσαχπινιά της θα ευαισθητοποιήσει το κοινό να έρθει και να μάθει περισσότερα για το είδος», τόνισε.

Ταϊλάνδηιπποπόταμοςζωολογικός κήποςειδήσεις τώρα