Viral|17.09.2024 05:00

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Επιστήμονες έχουν την απάντηση

Newsroom

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Πρόκειται για έναν γρίφο αιώνων που οι επιστήμονες νομίζουν πως έχουν πλέον την απάντηση.

Φιλόσοφοι, όπως ο Αυγουστίνος και ο Θωμάς Ακινάτης αναλογίστηκαν το ερώτημα και κατέληξαν να βασίσουν την απάντησή τους στη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Βίβλου. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με αυτούς, το κοτόπουλο ήρθε πρώτο, καθώς ο Θεός δημιούργησε τα ζώα. Αλλά καθώς βρισκόμαστε στην εποχή της επιστήμης, το ερώτημα αυτό έχει αναζητηθεί και επιστημονικά.

Τι λέει η επιστήμη 

Σύμφωνα με το BBC Science Focus, υπάρχει μια οριστική απάντηση.

Τα αυγά είναι πολύ παλαιότερα από τα κοτόπουλα. Οι δεινόσαυροι γέννησαν αυγά, τα ψάρια που βγήκαν για πρώτη φορά από τη θάλασσα γέννησαν αυγά και τα παράξενα αρθρωτά τέρατα που κολυμπούσαν στις ζεστές ρηχές θάλασσες της Καμβρίου Περιόδου πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια γέννησαν επίσης αυγά. Δεν ήταν αυγά κοτόπουλου, αλλά ήταν σίγουρα αυγά. Επομένως, το αυγό προϋπήρχε από την κότα.

Όπως τονίζει το BBC, στο ερώτηση τι ήρθε πρώτο, η κότα ή το αυγό της κότας, η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το αυγό. Είναι ένα αυγό που γεννιέται από μια κότα; Ή είναι ένα αυγό από το οποίο εκκολάπτεται ένα κοτόπουλο;

Τα κοτόπουλα είναι το ίδιο είδος με το κόκκινο πουλί της ζούγκλας της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και πιθανότατα υβριδοποιήθηκαν με το γκρίζο πουλί της ζούγκλας όταν εξημερώθηκαν πριν από 10.000 χρόνια. Σε κάποια στιγμή της εξελικτικής ιστορίας, όταν δεν υπήρχαν κοτόπουλα, δύο πουλιά που ήταν σχεδόν - αλλά όχι ακριβώς κο τόπουλα ζευγάρωσαν και γέννησαν ένα αυγό από το οποίο εκκολάφθηκε το πρώτο κοτόπουλο. Αυτό σημαίνει πως το αυγό ήρθε πρώτο και έκανε την κότα. 

Η άλλη εξήγηση είναι πως αφού η κότα ήρθε πρώτη, γέννησε το πρώτο αυγό. Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στην ερώτηση το πώς ορίζουμε το αυγό και την κότα. 

αυγόκόταγρίφοςειδήσεις τώρα