Παππούς αποχαιρετά το εγγόνι του: Η φωτογραφία από τη Συρία που συγκλονίζει
Αθανασία ΚουλέταΟ πόλεμος μόνο δεινά φέρνει. Σκοτώνει, γκρεμίζει, χωρίζει οικογένειες. Ό,τι εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Συρία, μετά την τουρκική εισβολή, δεν αποτελεί εξαίρεση. Μία από τις πολλές τέτοιες εικόνες που έρχονται από την πολύπαθη Συρία και συγκλονίζει είναι η φωτογραφία που τράβηξε με τον φακό του ο ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή Daniel Estrin και αναπαριστά έναν παππού που αναγκάζεται να μείνει στην εμπόλεμη ζώνη, να αποχαιρετά τον εγγονό του που καταφεύγει με την οικογένειά του στο Ιράκ για να σωθεί.
Αυτή είναι μία από τις φορές που τα λόγια μοιάζουν ελάχιστα για να αποτυπώσουν τη στιγμή. Ο Estrin, περιγράφοντας τη σκηνή σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, είπε: «Καθώς επιβιβαζόμασταν στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στο Ιράκ, είδαμε ένα 4χρονο αγόρι να αποχαιρετά τον παππού του μέσα από το παράθυρο. Ο παππούς του, ο Ισάμ, δεν έχει άδεια διαμονής στο Ιράκ και έκλαιγε γιατί δεν ήξερε πότε θα ξαναδεί τον εγγονό του».
Παράλληλα, ο Estrin σημείωσε ότι ο 4χρονος ρωτούσε τον παππού του γιατί δεν τους ακολουθεί στο ταξίδι και του έλεγε ότι θα του λείψει πολύ, με τον παππού να απαντά: «Θα σε συναντήσω πιο μετά». Δεν ξέρει αν θα μπορέσει ποτέ να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στον εγγονό του αλλά και πώς να του πει ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που φιλούν ο ένας τον άλλο;
Ο παππούς Ισάμ δήλωσε στον Estrin: «Ο χωρισμός έχει σκοτώσει ανθρώπους, έχει καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά. Ο πόλεμος δεν έχει νόημα. Κανείς δεν κερδίζει από αυτόν παρά μονάχα εκείνοι που τον προκαλούν. Οι άνθρωποι ξεριζώνονται και τα παιδιά σκοτώνονται».
Και να σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό ο Ερντογάν το έχει βαφτίσει «Πηγή της Ειρήνης». Τι ειρωνεία...
Με πληροφορίες από npr.org
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες