Viral | 23.01.2020 09:13

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παραστεί σε πορεία ενάντια στις αμβλώσεις

Αθανασία Κουλέτα

Ανάμεσα στα καπέλα με κεντρικό σύνθημα «Make America great again» και στις ζητωκραυγές όποτε αναφερόταν στο χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο και τελικά δεν συνέβη ποτέ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συγκεντρώσει στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και όσους τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Τώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Γερουσία για την καθαίρεσή του ή μη και πρέπει να βγει αλώβητος από αυτή τη δίκη ενόψει και των επόμενων προεδρικών εκλογών, στρέφεται σε εκείνους που του είναι περισσότερο χρήσιμοι: το συντηρητικό αλλά και φανατικό του κοινό. 

Έτσι, ο μεγιστάνας γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα παραστεί σε πορεία ενάντια στις αμβλώσεις, την ερχόμενη Παρασκευή. Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος, μάλιστα, με ανάρτησή του στο αγαπημένο του Twitter, όπου κοινοποίησε ένα βίντεο της σελίδας «March for Life» (=Πορεία για τη Ζωή), γράφοντας στη λεζάντα: «Τα λέμε την Παρασκευή... Μεγάλο πλήθος!».

Η κίνησή του αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις. Ενδεικτικά, στη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ έχει διορίσει ειδικούς δικαστές κατά των αμβλώσεων, ενώ η κυβέρνησή του καταβάλει συνεχόμενες προσπάθειες για περαιτέρω αποκλεισμό των υγειονομικών υπηρεσιών για τις αμβλώσεις από τα ομοσπονδιακά κονδύλια.

Η πρόεδρος της ένωσης «Πορεία για την Ζωή», Jeanne Mancini, δήλωσε τα εξής: «Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα δώσει το παρών και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βιώσει προσωπικά ο ίδιος πόσο παθιασμένοι είναι οι συμμετέχοντες στις πορείες μας για την προστασία της ζωής και του αγέννητου παιδιού». Από την άλλη, η Ilyse Hogue, πρόεδρος της ένωσης «NARAL Pro-Choice America», που υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, εγκαλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ για «στροφή στην εξαπάτηση και την παραπληροφόρηση σχετικά με τις αμβλώσεις, ώστε να δώσει φωνή σε μια μειονότητα, καθώς αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη πραγματικότητα της κατάρρευσης της προεδρίας του». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκαθεν ασκούσε πολιτική με όρους τηλεοπτικούς. Σε μια συγκυρία που η δύναμή του τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάνει εκείνο που ξέρει καλύτερα: μετατρέπει την πραγματική ζωή σε ριάλιτι, με την ελπίδα να ψηφίζεται ως ο «αγαπημένος του κοινού» και, εντέλει, να κερδίσει στον τελικό. 

Με πληροφορίες από CNN

αμβλώσειςπορείαΝτόναλντ Τραμπ