Viral|10.04.2020 11:09

Κορονοϊός: Ούτε τώρα είναι ίσοι πλούσιοι και φτωχοί και αυτή η δημοσιογράφος εξηγεί το γιατί

Αθανασία Κουλέτα

Από την πρώτη στιγμή που οι επιστήμονες απέκτησαν κάποια έγκυρα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό που χτυπά τον πλανήτη εδώ και τρεις μήνες, ακούμε συχνά να αναπαράγεται η φράση «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις». Είναι, όμως, πράγματι, έτσι; 

Η Emily Maitlis, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC στο σόου «Newsnight», κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά και εξηγώντας γιατί δεν έχουν την ίδια τύχη με τον κορονοϊό πλούσιοι και άνθρωποι του μόχθου, να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. «Δεν επιβιώνεις από τον ιό με τη δύναμη του χαρακτήρα, ό,τι κι αν μας πουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού», αναφέρει στην αρχή του μηνύματός της η Maitlis, δίνοντας μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. 

«Και η ασθένεια αυτή δεν είναι ένας τρομερός ισοπεδωτής, από τις συνέπειες του οποίου όλοι, φτωχοί και πλούσιοι, υποφέρουν το ίδιο», συνεχίζει. «Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να αποδομηθεί. Εκείνοι που είναι στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα, οδηγοί λεωφορείων, όσοι γεμίζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, νοσηλευτές, φροντιστές ατόμων σε σπίτια, το προσωπικό των νοσοκομείων, υπάλληλοι καταστημάτων, είναι δυσανάλογα οι πιο χαμηλόμισθοι του εργατικού δυναμικού της χώρας. Επομένως, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό επειδή είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτόν», συμπληρώνει. 

«Εκείνοι που ζουν σε πολυκατοικίες και μικρά διαμερίσματα βρίσκουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμη πιο δύσκολη. Όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι. Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας με τεράστιες διακλαδώσεις στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας και παράλληλα είναι ένα ζήτημα κοινωνικής πρόνοιας με τεράστιες διακλαδώσεις ως προς τη δημόσια υγεία», συμπληρώνει. 

«Απόψε, καθώς η Γαλλία βυθίζεται στην ύφεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει την πιο βαθιά οικονομική ανατροπή που συνέβη ποτέ στην Ιστορία, αναρωτιόμαστε τι είδους "κοινωνικό συμβόλαιο" θα έπρεπε να συνάψουμε ώστε να σταματήσει η ανισότητα που γίνεται όλο και πιο ισχυρή», καταλήγει στο μήνυμά της. 

Τι περισσότερο μπορεί να προσθέσει κανείς σε αυτό; 

πλούσιοιδιακρίσειςφτωχοίΚορονοϊός