Airborne.Cam: Η δωρεάν εφαρμογή που υπολογίζει τον κίνδυνο covid σε κλειστούς χώρους
Η υπολογιστική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Mια νέα μελέτη που δημοσίευσε ο Guardian δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω πολλών οδών, συμπεριλαμβανομένων σταγονιδίων που περιέχουν ιούς που μεταδίδονται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, μιλάει ή βήχει. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εξηγήσουν γιατί ο νέος κορονοϊός φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα πιο βαριά σταγονίδια, όπως αυτά που εκκρίνονται με τον βήχα, πέφτουν στο έδαφος σε μικρή απόσταση από αυτόν που βήχει, τα μικρότερα σωματίδια που εκπέμπονται με την ομιλία, ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και παραμένουν περισσότερο στον αέρα, με αποτέλεσμα μία απλή συζήτηση με κάποιον φορέα του κορονοϊού να ενέχει παρόμοιους -αν όχι μεγαλύτερους- κινδύνους από το να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού που βήχει.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Cambridge και Imperial College London, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A». «Χρειάζεστε μάσκες, χρειάζεστε αποστάσεις και χρειάζεστε καλό εξαερισμό, ώστε αυτά τα σωματίδια να μην συσσωρεύονται σε εσωτερικό χώρο και να αφαιρούνται με ασφάλεια», δήλωσε ο καθηγητής Πέντρο Ντε Ολιβέιρα, ειδικός στη μηχανική ρευστών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του ανέφεραν πώς εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιικό φορτίο ατόμων με Covid και την εκτιμώμενη δόση που απαιτείται για να προκαλέσει λοίμωξη.
Για παράδειγμα, «το να περνάς μια ώρα σε κατάστημα 250 τ.μ. με μέγιστη χωρητικότητα 50 ατόμων έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να έχει περίπου 8% εκτιμώμενη πιθανότητα να μολυνθεί με κορονοϊό, υποθέτοντας ότι υπάρχουν πέντε μολυσμένα άτομα στο κατάστημα και κανείς δεν φοράει μάσκα».
Οι ερευνητές δημιούργησαν και μια δωρεάν online εφαρμογή Airborne.cam η οποία βοηθά να υπολογίσει κάποιος τον κίνδυνο να μολυνθεί σε κλειστό χώρο μόνο από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Η υπολογιστική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους.
Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής ο καταστηματάρχης ή ο ξενοδόχος για παράδειγμα, μπορεί να εισάγει στο σύστημα τα εξής στοιχεία:
- Τετραγωνικά χώρου
- Αερισμός χώρου ή μη
- Μέγιστο αριθμό ατόμων
- Χρήση μάσκας ή μη
Κατόπιν υπολογισμού, το σύστημα παρουσιάζει σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τον αέρα.
Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr