Πόλεμος στην Ουκρανία: Η χιουμοριστική ανάλυση του διοικητή της επαρχίας Νικολάιβ για την εξέλιξη της σύρραξης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 14η ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ο Βιτάλι Κιμ, διοικητής της ουκρανικής επαρχίας Νικολάιβ κάνει μια ιδιαίτερη στρατιωτική ανάλυση με πολύ χιούμορ για την εξέλιξη της σύρραξης.
Συγκρίνοντας τις εικόνες που φέρουν τα εθνόσημα των δύο χωρών ο Βιτάλι Κιμ αστειευόμενος χαρακτηρίζει ως «κοτόπουλο» τον ρωσικό δικέφαλο αετό και ως «πηρούνι» την ουκρανική τρίαινα και σχολιάζει στο βίντεο που ανέβασε ότι «μια χώρα με ένα κοτόπουλο στο εθνόσημό της δε θα νικήσει ποτέ μια χώρα με ένα πιρούνι στο εθνόσημό της».
Ο διοικητής της επαρχίας παίζει πολύ με την ψυχολογία και προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό των συμπατριωτών του χρησιμοποιώντας το χιούμορ και με συχνά βίντεο τους μαθαίνει μεταξύ άλλων πώς να χρησιμοποιούν τη βενζίνη ή πώς να καίνε λάστιχα.
Το εθνόσημο της Ρωσίας
Το εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προέρχεται από την πάλαι ποτέ Ρωσική Αυτοκρατορία και επαναφέρθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Από την εποχή του Ιβάν Γ΄ (1462-1505) έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις στο εθνόσημο, ωστόσο το σημερινό προέρχεται άμεσα από τις προηγούμενες εκδόσεις. Τα χρώματα προέρχονται από τον 15ο αιώνα και ο αετός ανάγει χρονικά στην εποχή του Τσάρου Πέτρου Α΄ του Μεγάλου.
Τα δύο σημαντικά στοιχεία των Ρωσικών συμβόλων είναι ο δικέφαλος αετός και ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνοντας τον δράκο.
Αυτά ήταν πριν από την εποχή του Πέτρου Α΄. Από την εποχή του Ιβάν Γ΄, η σφραγίδα του παρίστανε έναν καβαλάρη να σκοτώνει το δράκο και μόλις το 1730 επίσημα (διά διατάγματος του Τσάρου) ορίστηκε ότι αυτός ήταν ο Άγιος Γεώργιος. Η αρχαιότερη παρόμοια εικόνα ενός καβαλάρη (1390) απαντάται στις σφραγίδες του Βασιλείου Α΄, του Πρίγκιπα της Μόσχας. Στην εποχή του Ιβάν Γ΄ προστέθηκε και το ερπετό ή δράκος. Στην περιγραφή του σύγχρονου εθνοσήμου δεν αναφέρεται ο καβαλάρης ως Άγιος Γεώργιος, κυρίως για να φανεί η διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Ο δικέφαλος αετός καθιερώθηκε από τον Ιβάν Γ΄ έπειτα από το γάμο του με τη Βυζαντινή Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα, ανιψιάς του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄. Έτσι, η Ρωσία από το γάμο αυτό υιοθέτησε το επίσημο βυζαντινό κρατικό σύμβολο, που ήταν ο αετός με τα δύο κεφάλια. Η πρώτη γνωστή αναφορά του δικέφαλου αετού ως Ρωσικό σύμβολο είναι το 1497.
Μετά το 1625, το έμβλημα άλλαξε και ο δικέφαλος αετός διακοσμήθηκε για πρώτη φορά με τρία στέμματα. Σήμερα αυτά συμβολίζουν την ενότητα και κυριαρχία της Ρωσίας, τόσο ως σύνολο όσο και κατά τμήματα (περιοχές- δημοκρατίες). Το εθνόσημο έλαβε την τελική μορφή του το 1993 και καθιερώθηκε με νόμο στις 20 Δεκεμβρίου του 2000 από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το εθνόσημο της Ουκρανίας
Το εθνόσημο της Ουκρανίας έχει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της Ουκρανίας: γαλάζιος θυρεός με κίτρινη τρίαινα, σύμβολο των αρχαίων σλαβικών φύλων που τελικά υποτάχθηκαν στους Ρως.
Η ιστορία του σύγχρονου εθνόσημου ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Η πρώτη γνωστή αρχαιολογική μαρτυρία και ιστορικό τεκμήριο για το σύμβολο βρίσκεται στις σφραγίδες της δυναστείας των Ρούρικ. Η αρχαιότερη από αυτές είναι αυτή του ηγεμόνα Σβιατοσλάβου του Κιέβου, ο οποίος πέθανε το 972).
Δεν υπάρχει σωστή ερμηνεία του συμβόλου, ωστόσο οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι πρόκειται για τοτέμ από τους Ρουρικίδες, που υποσκελίστηκε από χριστιανικά σύμβολα (εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ) από τον 11ο αιώνα και έπειτα.
Η τρίαινα δε θεωρούνταν εθνικό σύμβολο μέχρι το 1917, οπότε και προτάθηκε από τον ιστορικό Μιχαήλο Χρουσέβσκι.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr