Φυλακή στη Βραζιλία αντικατέστησε τα σκυλιά με... φρουρούς χήνες: Γιατί τα πτηνά είναι καλύτερα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα σωφρονιστικά καταστήματα, στην εποχή μας, διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης τα οποία και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απόδραση των κρατουμένων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Ανεξαρτήτως από τις τεχνολογικές εξελίξεις, όμως, ένα εφεδρικό, «αναλογικό» σύστημα ανίχνευσης είναι πάντα καλή ιδέα, στην περίπτωση που τα άλλα συστήματα αποτύχουν. Κατά κανόνα, ως «αναλογικά» μέσα χρησιμοποιούνται οι φύλακες αλλά και οι ειδικοί σκύλοι – φρουροί. Ορισμένα ιδρύματα, όμως, χρησιμοποιούν κάποιες απίθανες, εναλλακτικές λύσεις. Σε κάποια σωφρονιστικά ιδρύματα στη Βραζιλία, όμως, τα σκυλιά έχουν αντικατασταθεί με χήνες οι οποίες είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικές αλλά και λιγότερο κοστοβόρες από τα τετράποδα. Ο λόγος; Εχουν εξαιρετικά καλή ακοή, και βγάζουν δυνατούς ήχους κάθε φορά που αντιλαμβάνονται περίεργους θορύβους – σαν αυτούς που θα έκαναν κρατούμενοι που προσπαθούν να αποδράσουν – ειδοποιώντας, με αυτό τον τρόπο, τους ανθρώπους – φύλακες.
«Ο χώρος ευνοεί την επιτήρηση αυτού του είδους»
Ο διευθυντής της φυλακής, φυλακής Marcos Roberto de Souza, είπε στο Reuters ότι, «έχουμε την ηλεκτρονική και την ανθρώπινη επιτήρηση, αλλά και αυτή των χηνών που αντικατέστησαν τα σκυλιά. Τη νύχτα είναι πολύ ήσυχα. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως, πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο μέρος. Ο χώρος ευνοεί την επιτήρηση αυτού του είδους».
Το σμήνος των χηνών – φρουρών, είναι επιφορτισμένο με την περιπολία ενός χώρου μεταξύ εσωτερικού φράκτη της φυλακής και του κύριου εξωτερικού τοίχου της. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στις βραζιλιάνικες φυλακές περισσότερα από 12 χρόνια. Το 2011, η φυλακή Sobral στο Σάο Πάολο απασχόλησε τον διεθνή τύπο επειδή εισήγαγε ένα σμήνος ειδικά εκπαιδευμένων χηνών που σφυρίζει, για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους – φρουρούς για πιθανώς ύποπτη δραστηριότητα.
Όπως σημειώνει σχετικά το Oddity Central, και στην Κίνα, οι χήνες βοηθούν τις συνοριακές περιπολίες προκειμένου να μην εισέρχονται μετανάστες στη χώρα, εδώ και δύο χρόνια. Θεωρούνται πολύ αποτελεσματικότερες από τους σκύλους στην ανίχνευση θορύβων και στην καθοδήγηση των φροντιστών τους προς την πηγή.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr