Γυναίκα στις ΗΠΑ είναι 55 χρονών αλλά δηλώνει… 13!
Το φαινόμενο… Ολυμπιακοί Αγώνες στην ηλικία της γυναίκας από το Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Λιζ Ντούρεν από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας ανήκει στο περιορισμένο εκείνο κλαμπ των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί σε δίσεκτο έτος. Γεννήθηκε δηλαδή σε κάποια από τις χρονιές, σαν την φετινή, όπου ο Φλεβάρης έχει μία ημέρα παραπάνω. Η Λιζ γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1968.
Για αυτό και η Λιζ, αν και μετρά 55 χρόνια ζωής έχει την δυνατότητα να δηλώνει μια έφηβη... ετών 13! Σαν «παιδί δίσεκτου έτους» δεν μπορεί να γιορτάζει επίσημα τα γενέθλιά της κάθε χρόνο, αλλά κάθε 4 χρόνια, όπως γράφει η NY Post.
Φέτος κλείνει τα 56 και είναι μόλις η 14η φορά που τα γενέθλιά της επαναλαμβάνονται στη ζωή της και σχεδιάζει να τα γιορτάσει με ένα ιδιαίτερο πάρτι με θέμα τον ET.
Μεγαλώνει κάθε 4 χρόνια
Από τότε που ήταν μικρή, η Λιζ αγαπούσε τα γενέθλιά της, που ήταν τόσο σπάνια και ξεχωριστά όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που γίνονται κάθε 4 χρόνια. Η οικογένειά της έκανε ένα πρώτο πάρτι γενεθλίων όταν έκλεισε τα τέσσερα και κατέληξε στο πρωτοσέλιδο της τοπικής της εφημερίδας.
I’m a leap year baby – I should be 55 but I’m only 13 and so still throw kids parties for my birthday https://t.co/RZJbOnJELR pic.twitter.com/e0HJYRxTUf
— New York Post (@nypost) February 22, 2024
Γιατί τα δίσεκτα έτη έχουν περισσότερες ημέρες;
Μία φορά στα 4 χρόνια ο Φεβρουάριος δεν έχει 28, αλλά… 29 ημέρες! Αυτό, με απλά λόγια, είναι ένα δίσεκτο έτος.
Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.
Έτσι, προκειμένου να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, έχει αποφασισθεί να προσμετράται άλλη μια μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία.
Με άλλα λόγια, κάθε τέσσερα χρόνια ο Φεβρουάριος «κερδίζει» μία παραπάνω ημέρα στο ημερολόγιο, προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.
Πως… «γεννήθηκε» το δίσεκτο έτος;
Η 29η Φεβρουαρίου «γεννήθηκε» όταν ο αστρονόμος Σωσιγένης, αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε, το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.
Το... κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα, είναι ότι... χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο έτος. Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr