Ψάρι στο μέγεθος ανθρώπινου νυχιού κάνει ήχους πιο δυνατούς και από ένα αεροσκάφος
Είναι τόσο μικρό όσο ένα... νύχι!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά αυτό το ημιδιαφανές ψάρι μεγέθους μόλις 12 χιλιοστών, μπορεί να παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, με τον ήχο να είναι το ίδιο δυνατός με αυτόν που ακούει ένα άτομο που στέκεται 100 μέτρα μακριά από ένα επιβατικό αεροσκάφος λίγο πριν την απογείωση!
Ο λόγος για το Danionella cerebrum, το ψάρι που ανακαλύφτηκε τη δεκαετία του 1980 αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα το 2021, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις μικροσκοπικές διαφορές μεταξύ αυτού και του Danionella translucida.
Είναι τόσο μικρό όσο ένα... νύχι!
Σύμφωνα με το odditycentral τα δύο είδη ψαριού είναι τόσο μικρά - περίπου στο μέγεθος ενός ανθρώπινου νυχιού - και τόσο παρόμοια που οι διαφορές μεταξύ τους μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο με μικροσκόπιο.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε επίσης ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του Danionella cerebrum, ένα χαρακτηριστικό που όχι μόνο το ξεχωρίζει από το αδελφάκι του στο γένος, αλλά και το τοποθετεί πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο δυνατά ζώα στον κόσμο. Το μικροσκοπικό ημιδιαφανές ψάρι χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηχητικών μυών και χόνδρων τυμπανισμού για να παράγει ήχους τόσο δυνατούς όσο ένας πυροβολισμός. «Αυτό το μικροσκοπικό ψάρι μπορεί να παράγει ήχους πάνω από 140 ντεσιμπέλ σε απόσταση 10 έως 12 mm - αυτό είναι συγκρίσιμο με τον θόρυβο που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος από ένα αεροπλάνο κατά την απογείωση σε απόσταση 100 m και αρκετά ασυνήθιστο για ένα ζώο τόσο μικροσκοπικού μεγέθους», δήλωσε ο Dr. Ralf Britz, ιχθυολόγος στις Συλλογές Φυσικής Ιστορίας Senckenberg.
Μετακινεί το πλευρό του για να παράγει ήχο
Αλλά ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί αυτό το μικροσκοπικό ψάρι για να παράγει τον εκκωφαντικό ήχο είναι ακόμη πιο συναρπαστικός.
Οι βιντεοσκοπήσεις υψηλής ταχύτητας αποκάλυψαν ότι, προκειμένου να παραχθούν δυνατοί ήχοι, ένα πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κολυμβητική κύστη του ψαριού μετακινείται από έναν ειδικό μυ που αντέχει στην κόπωση σε ένα κομμάτι χόνδρου που τυμπανίζει.
«Αυτή η συσκευή επιταχύνει τον χόνδρο που τυμπανίζει με μια δύναμη άνω των 2.000g και τον εκτοξεύει κατά της κολυμβητικής κύστης για να παράγει έναν γρήγορο, δυνατό παλμό», εξήγησε ο Δρ Μπριτζ.
Όσον αφορά τον σκοπό των ήχων των οποίων κάνουν μόνο τα αρσενικά ψάρια, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει ακόμα γιατί, αλλά πιθανολογούν ότι τα ψάρια το κάνουν για να πλοηγηθούν στα θολά νερά ή ως επίθεση σε ανταγωνιστές κατά το ζευγάρωμα.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr