Η Sanna Marin δεν είναι η μόνη ευχάριστη είδηση από τη νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας
Στην Ελλάδα, των διπλάσιων κατοίκων, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 10% του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί... δεν βρήκαμε άλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από το πρωί της Δευτέρας 9/12 ένα είναι το όνομα που μονοπωλεί το διαδίκτυο: Sanna Marin. Ετών 34, η Marin επιλέχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο οποίο και ανήκει για να αναλάβει την πρωθυπουργία της Φινλανδίας και αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη 10/12.
Η επιλογή της Marin να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού των 5 κομμάτων, έφερε στο δημόσιο διάλογο ταυτόχρονα αρκετά ζητήματα και όλα αναφορικά με τα δικαιώματα και τις διακρίσεις. Κι αυτό γιατί η Sanna Marin έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια με δύο μαμάδες, από τη στιγμή που θα ορκιστεί θα αποτελεί τη νεαρότερη αρχηγό κράτους στον κόσμο, μεγαλώνοντας μάλιστα ένα παιδί ηλικίας μόλις 22 μηνών, το οποίο και έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της.
Αναμφίβολα, η Marin αποτελεί μια γυναίκα που στο πρόσωπό της καταρρίπτονται «ταμπού» και ρατσιστικές αντιλήψεις, αφού έχοντας μεγαλώσει με ομόφυλο ζευγάρι, η ίδια είναι ετεροφυλόφιλη, υπήρξε το πρώτο πρόσωπο στην οικογένειά της που αποφοίτησε από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει την οικογένεια με την καριέρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα τα ηνία μιας ολόκληρης χώρας.
Γιατί η «είδηση» δεν είναι μόνο η Sanna Marin
Όσο αυτονόητο μπορεί να μοιάζει για χώρες όπως η Φινλανδία ότι μια γυναίκα συμμετέχει στα κοινά από μικρή και μπορεί να φτάσει να ηγηθεί της χώρας κάποια στιγμή, άλλο τόσο δεν είναι για χώρες όπως η δική μας.
Η Φινλανδία έχει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας (5.513.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018) και αυτή τη στιγμή, στα 4 από τα 5 κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ηγούνται γυναίκες (στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει επικεφαλής ο πρώην πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, μέχρι το συνέδριο του κόμματος).
Όλα αυτά όταν, στην Ελλάδα των σχεδόν 11.000.000 κατοίκων, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο BBC τον περασμένο Ιούλιο, ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Zeinab Badawi γιατί στο κυβερνητικό σχήμα των 22 υπουργών συμμετέχουν μόλις 2 γυναίκες και συνολικά στο Υπουργικό Συμβούλιο των 51 μελών οι γυναίκες είναι μόνο 5, εκείνος ανέφερε πως ζήτησε από πολλές γυναίκες να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αλλά δεν βρήκε καθώς οι γυναίκες είναι πολύ πιο διστακτικές από τους άντρες να μπουν στην πολιτική. «Δεν είμαι χαρούμενος ως προς τη σύνθεση των φύλων της κυβέρνησής μας, το αναγνώρισα δημόσια αυτό», συμπλήρωσε, μάλιστα.
Η Sanna Marin συνιστά την τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Φινλανδίας που κάθεται στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Στην Ελλάδα, των διπλάσιων κατοίκων, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 10% του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί... δεν βρήκαμε άλλες.
Και, κάπως έτσι, ο δρόμος προς την ισότητα μοιάζει μακρύς αλλά και η ανάγκη να τον περπατήσουμε ακόμη επιτακτικότερη.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr