Καιρός | 25.07.2023 20:10

Κλιματική κρίση: Θα γίνει η Αθήνα μία απέραντη έρημος σαν τη Σαχάρα; Οι δυσοίωνες προβλέψεις του Bloomberg

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σε άρθρο του για την κλιματική κρίση στη χώρα μας, το πρακτορείο Bloomberg προειδοποιεί ότι, «η υπερθέρμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας» ενώ επισημαίνει ότι, όσο περισσότερες είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται, τόσο λιγότερος χρόνος μένει στο οικοσύστημα για να αναζωογονηθεί.

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες- ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο», σημειώνεται στο άρθρο. «Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν», υπογραμμίζεται.

Στο δημοσίευμα γίνεται και ειδική αναφορά στις προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα που κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση», τόνισε ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ. Όπως αναφέρεται, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα και εγείρει ανησυχίες ότι, σύντομα, ορισμένες περιοχές του πλανήτη είναι πιθανό να καταστούν ακατοίκητες.

Εδώ και καιρό, χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, υποφέρουν από την οικολογική καταστροφή που έχει επιφέρει η κατεύθυνση του ζεστού αέρα από τη Σαχάρα προς τον Νότο. Πλέον, εκτός του βορείου άκρου της καυτής ερήμου, απειλείται και η Ευρώπη στην οποία η ακραία ζέστη εντείνεται, ευνοώντας και την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Η χώρα μας είναι μεταξύ αυτών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- που θεωρούνται ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί, όσο εξακολουθούν να θερμαίνουν τον πλανήτη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το 2021, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.

Για την ηπειρωτική Ελλάδα, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου- αριθμός που θα ισοφαρίσει το το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε το 1977 στην Αθήνα, ενώ πιθανολογείται ότι θα προσεγγίσει το ευρωπα<ίκό strong=""> 48,8 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη (20/07) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι, «οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη». Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μακροπρόθεσμα, επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην Αττική.

Υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης

Το Bloomberg σχολιάζει ότι «πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους».

Bloombergειδήσεις τώρακλιματική κρίσηΣαχάραέρημοςΑφρικήζέστηκαύσωνας