Καιρός | 07.09.2023 07:46

Η χώρα στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel: Δρόμοι - ποτάμια, διακοπές ρεύματος και κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα - Νέα έξαρση των φαινομένων το πρωί της Πέμπτης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi
Associated Press / Eurokinissi

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι αμέτρητοι κεραυνοί σφυροκόπησαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας την Αττική ενώ, το πρωί της Πέμπτης(07/09) μετά από μία σύντομη ηρεμία, τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να επανέρχονται.

Δρόμοι πλημμύρισαν ενώ, σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Στις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος, η τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Και σε περιοχές της Κηφισιάς και του Πόρτο Ράφτη, όμως, σημειώθηκε την Τετάρτη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων. Στην Κηφισιά, έκλεισε η οδός Ερυμάνθου από το ύψος της υπόγειας γέφυρας της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας ενώ, στο Πόρτο Ράφτη, εκλεισε η ομώνυμη λεωφόρος, από το ύψος της οδού Μακεδονομάχων έως το λιμάνι.

Στο κέντρο της Αθήνας, διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στην οδό Σεμιτέλου, από το ύψος της Βασιλίσσης Σοφίας λόγω συσσώρευσης υδάτων. Η σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε σε αρκετές περιοχές και κυκλοφοριακό χάος, με προβλήματα στους φωτεινούς σηματοδότες, αλλά και διακοπές ρεύματος.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει σήμερα

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως το μεσημέρι κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να φέρει σήμερα η κακοκαιρία Daniel. Ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα είναι έντονα σε Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα), Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τοπικά στη Βοιωτία), Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα, αλλά και βαθμιαία βελτίωση περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 22 βαθμούς), 18 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 18 έως τους 22 βαθμούς στην Ήπειρο), 22 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 35 βαθμούς στην Κρήτη, 20 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στη θάλασσα Κυθήρων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Ο χείμαρρος παρασέρνει τους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας

Τρομακτικές στιγμές ζει και η Αθήνα, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel την Τετάρτη (06/09).

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook φαίνονται καθαρά πολίτες να παρασέρνονται από τον χείμαρρο στον οποίο έχει μετατραπεί η Βασιλίσσης Σοφίας έξω από τον Ευαγγελισμό. Στο βίντεο, που ανέβηκε στο Facebook πραγματικά συγκλονίζουν οι εικόνες των ανθρώπων που παρασέρνονται αλλά και των συμπολιτών τους που επιχειρούν να βοηθήσουν.  

«Πριν 5 λεπτά ανέβασα με δάκρυα στα μάτια μια φώτο για το  πόσο σιχάθηκα τον κόσμο μετά κ από αυτό που συνέβη χθες στο πλοίο που έπνιξαν έναν άνθρωπο..

Πριν 1 λεπτό μου έστειλαν τυχαία αυτό το βίντεο που συνέβη στον Ευαγγελισμό κ δείχνει πως κάποιοι άνθρωποι βοηθούν άλλους από πνιγμό... Τα δάκρυα έγιναν περισσότερα γιατί τουλάχιστον βλέπεις μια ελπίδα σε αυτό τον κόσμο....», γράφει η χρήστρια Όλγα Σταμπόλλογλου που μοιράστηκε το βίντεο.

 

Δύσκολη η κατάσταση σε Βόλο, Πήλιο, Λάρισα και Καρδίτσα

Στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέβει στους τρεις, καθώς η σορός 82χρονου που καταπλακώθηκε από αμάξι ανασύρθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (6/9) στην Καρδίτσα.

Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Συναγερμός και για την Αττική

Γύρω στις 20:30 της Τετάρτης εστάλη ειδοποίηση από το 112 και στους κάτοικους της Αττικής που τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα.

Χαρακτηριστικά, στο Πήλιο οι δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο. Στον Βόλο οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες πολιορκίας, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στον Βόλο δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα 

Τα πάντα είναι καλυμμένα από λάσπη στο Πήλιο και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και βρίσκονται στη θάλασσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι τεράστιες. Έκκληση κάνουν οι κάτοικοι για φάρμακα και βοήθεια.

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, με πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ. Δεν λειτουργούν ούτε οι συγκοινωνίες.


Η αγορά του Βόλου έμεινε κλειστή για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού. Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.

Υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμιού Καράμπαλη - Προσπάθειες να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα 

Υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα, προς τον οικισμό Μαύρικα ο οποίος και πλημμύρισε αν και προηγήθηκε η εκκένωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί το νερό να πλημμυρίσει την πόλη της Καρδίτσας.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Γ. Καραϊσκάκη Καρδίτσας και σε όσους βρίσκονται στην περιφερειακή Μουζακίου- 'Αρτας προκειμένου να απομακρυνθούν προς το κέντρο Μουζακίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Γ.Καραϊσκάκη και περιφερειακή Μουζακίου - 'Αρτας απομακρυνθείτε προς το κέντρο Μουζακίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της πόλης της Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω πλημμυρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην πόλη της Καρδίτσας απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Πρόγνωση και για δεύτερο σφοδρό κύμα

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, προειδοποίησε για την πορεία που αναμένεται να λάβει η κακοκαιρία Daniel τις επόμενες ώρες, τονίζοντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο και «επικίνδυνο κύκλο».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως από τις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (7/9) μέχρι και τις 7-8 το απόγευμα, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. «Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες ξεκινούν ένα δεύτερο κύκλο. Έναν επικίνδυνο κύκλο», κατέληξε.

Εγκλωβισμένοι στον Μακρύ Γιαλό στη βόρεια Εύβοια

Συνολικά 10 άνθρωποι εξέπεμψαν SOS από τον Μακρύ Γιαλό, όπου είναι εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με το Evima, κάνουν έκκληση για βοήθεια, όπως φαγητό ή μπαταρίες, από θάλασσα ή οδοιπορικώς, να πάει ένας εξ αυτών να τα παραλάβει.

«Χρειαζόμαστε άμεσα τρόφιμα και κάποιον φακό, γιατί είμαστε χωρίς ρεύμα. Επίσης, χρειαζόμαστε και με κάποιον τρόπο να φορτίσουμε ένα κινητό, για να έχουμε μια επικοινωνία, γιατί έχουμε μικρά παιδάκια εδώ έτσι, ώστε αν χρειαστούμε κάτι, να μπορούμε να επικοινωνήσουμε», είπε ένας εκ των εγκλωβισμένων στο τοπικό Μέσο.

Στο σημείο προσπαθούν να φτάσουν για να απεγκλωβίσουν την οικογένεια που βρέθηκε σε χωριό της βόρειας Εύβοιας για διακοπές, συνεργεία του δήμου αλλά και της περιφέρειας, ωστόσο αυτό είναι δύσκολο, καθώς το οδικό δίκτυο έχει κοπεί στα δύο από την ισχυρή βροχόπτωση.

Περισσότερες από 2.400 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική στη Μαγνησία 

Στις 2.421 ανήλθαν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική από το πρωί της Τρίτης (5/9) μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (6/9), κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και 450 διασώσεις και ασφαλείς μετακινήσεις ατόμων.

Οι περισσότερες κλήσεις έγιναν στην περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Μαγνησία, ειδικότερα, να συγκεντρώνει τις περισσότερες για αντλήσεις υδάτων.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, έγιναν 110 κλήσεις, εκ των οποίων οι 80 σε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.660 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 1.050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 280 άτομα
  • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 170 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 90 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 210 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 121 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 40 άτομα
  • στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 550 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 90 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 460 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 50 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 38 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 63 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Επίδαυρο 20 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
  • Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.
  • Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Περιφέρεια Αττικής 110 κλήσεις, εκ των οποίων:
  • Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων
ακραία καιρικά φαινόμεναδιακοπές ρεύματοςκακοκαιρίαπλημμύρεςΑττικήκακοκαιρία Danielειδήσεις τώρα