Νέα επικαιροποίηση έκτακτου καιρικού δελτίου: Έρχονται καταιγίδες και κεραυνοί τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν πρώτα
NewsroomΙσχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το επικαιροποιημένο με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (25/9).
Πιο αναλυτικά:
Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Αύριο, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).
Την Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.
Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι, στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό, στη Θεσσαλία ο Κικίλιας
Υπενθυμίζεται ότι βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες της Δευτέρας καθώς είναι σε εξέλιξη η κακοκαιρία Elias. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).
Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενώ στη Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Την Τρίτη 26/09, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα 25/09 και Τρίτη 26/09, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη 27/07 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
Η πρόγνωση Μαρουσάκη: 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα θα πέσουν στη Θεσσαλία
Πολλοί τόνοι νερού αναμένονται στη Θεσσαλία, που μετρά ακόμα τις πληγές της, σύμφωνα και με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Οι εκτιμήσεις είναι πως θα πέσουν 300-500 τόνοι ανά στρέμμα από σήμερα έως και την Πέμπτη, που θα αρχίσει να υποχωρεί η κακοκαιρία Elias.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει ήδη προς την περιοχή της βόρειας – βορειοδυτικής χώρας και μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε τα φαινόμενα να επεκτείνονται κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι ισχυρές βροχές, καταιγίδες, άνεμοι ενώ και ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση.
Προσοχή χρειάζεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου φαίνεται πως θα πέσει για άλλη μια φορά μεγάλος όγκος νερού, ανά στρέμμα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 300-500 τόνους από σήμερα, μέχρι και την Πέμπτη.
Σήμερα, θα συναντήσουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Στην Αττική περίπου το απόγευμα αναμένονται βροχές στα δυτικά και βόρεια τμήματα και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 32 βαθμούς.
Πιο έντονα είναι τα φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, ιδίως σε περιοχές που βρέχονται από τον Θερμαϊκό, ενώ οι άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί.
«Το κύμα αυτό κακοκαιρίας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης και συμβουλεύει τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Προειδοποίηση Λέκκα για καταστροφές και κατολισθήσεις
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας έκρουσε το καμπανάκι για τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία, όπως οι κατολισθήσεις.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπισθούν κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα υποσκαφών. Εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται μέσα σε οικιστικές μονάδες», ανέφερε στην ΕΡΤ ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο πλημμύρας, στη Θεσσαλία, όρισε ως προϋπόθεση να μην πέσει μεγάλο φορτίο νερού ανατολικά της οροσειράς του Κόζιακα.
«Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν παρθεί κάποια μέτρα προστασίας. Βεβαίως τα εδάφη είναι κορεσμένα αλλά θεωρώ ότι πρέπει να πέσουνε μεγάλα ποσά (βροχής) σε συγκεκριμένες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».
«Εάν μεγάλος όγκος νερού πέσει ανατολικά της οροσειράς του Κόζιακα και τότε όλο το νερό αυτό θα οδηγηθεί προς τον Πηνειό ποταμό. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα».
Επιπλέον, εξήγησε ότι: «Υποθέτουμε ότι αυτός ο όγκος νερού θα πέσει στη δυτική Θεσσαλία, η οποία όμως δεν είναι ένα ενιαίοι τμήμα, είναι ένα τμήμα το οποίο χωρίζεται σε επιμέρους λεκάνες, δηλαδή υπάρχει μια λεκάνη στη δυτική Θεσσαλία η οποία οδηγεί στον Αχελώο ποταμό, άρα αν πέσουν έντονες βροχοπτώσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί ο Αχελώος μπορεί να χειρίζεται μεγάλα φορτία.
Μιλώντας για την πρόληψη για την πιθανότητα των κατολισθήσεων ο κ. Λέκκας σημείωσε πως μπορούν να δοθούν «ειδικές οδηγίες στα 15 χωριά, στα Άγραφα, και στην περιοχή του Κόζιακα, Ελάτη, Πετρούλι και ειδικές οδηγίες στα χωριά του Πηλίου» όμως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είναι πολύπλοκη η εκδήλωση μιας κατολίσθησης μέσα σε έναν οικιστικό χώρο θέλει πολύ μεγάλη έρευνα και πολύ γρήγορα».
Επιπλέον, έκανε για ειδική αναφορά για τις πληγείσες περιοχές τονίζοντας πως: «Δεν θέλω να μεταφερθούν οι κάτοικοι από τον τόπο τους» και σημείωσε πως η δική τους πρόταση για τα σημεία ή τα σπίτια που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι «μία μικροζωνοποίηση των περιοχών αυτών έτσι ώστε μέσα στο ίδιο το χωριό ή στον περιβάλλοντα χώρο να μπορούν να μετατεθούν δραστηριότητες ή να δομηθεί ένα καινούργιο σύστημα ή να επεκταθεί ο δομικός ιστός έτσι ώστε να είναι περισσότερο ασφαλείς οι κάτοικοι».
Τέλος ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «εκείνο το οποίο θα υπάρχει σαν δόγμα από εδώ και πέρα είναι ότι πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση των συνθηκών και των φαινομένων και με αυτά τα δεδομένα να πλάσουμε σενάρια, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξέλιξη μιας «κινηματογραφικής ταινίας», δηλαδή να μπορούμε να προβλέπουμε το τι θα συμβεί, όχι αόριστα και χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό».
- Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
- Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
- Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
- Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»