Ούτε Emil, ούτε Dorothy: Ο Κολυδάς απαντά γιατί η ΕΜΥ δεν έδωσε όνομα στην κακοκαιρία που έρχεται
Κώστας ΑσημακόπουλοςΗ ονοματοδοσία στα βαρομετρικά χαμηλά είναι μια πρακτική που ξεκίνησε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών.
Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών.
Πρώτη η «Αριάδνη»
Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία των συστημάτων καθιερώθηκε το 2017 από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo. Η αρχή είχε γίνει με το βαρομετρικό χαμηλό «Αριάδνη» που είχε επηρεάσει τη χώρα μας σχεδόν για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από 5 έως 11 Ιανουαρίου 2017. Ονόματα δεν δίνονται σε κακοκαιρίες «ρουτίνας» αλλά σε εκείνες που σύμφωνα με τις προγνώσεις έχουν τέτοια δυναμικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πρακτική της ονοματοδοσίας διευκολύνει την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση του πληθυσμού αλλά και το συντονισμό των υπηρεσιών στα διάφορα επίπεδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Η ΕΜΥ υπεύθυνη από το 2021
Από τo 2021 την ευθύνη της ονοματοδοσίας ανέλαβε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και μετά από συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ. Από κοινού οι τρεις υπηρεσίες συγκρότησαν ομάδα με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.
Δεν αλλάζουν τα ονόματα
Έχει συμφωνηθεί από όλες τις υπηρεσίες των κρατών πως αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει.
Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει το ίδιο όνομα που έχει δώσει η Ιταλία, να το υιοθετηθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
Δεν υιοθετήθηκαν τα ονόματα
Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν και ορισμένες περιπτώσεις που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν υιοθέτησε τα ονόματα που έδωσαν υπηρεσίες άλλων κρατών και κυρίως της Ιταλίας. Με την πρακτική αυτή η ΕΜΥ προφανώς υποβαθμίζει τη δυναμική του συστήματος και το αντιμετωπίζει ως ένα απλό σύστημα για να μην ευτελίζεται η διαδικασία. Η εκτίμηση κάθε φορά της κατάστασης είναι ένας βασικός παράγοντας ώστε να ενεργοποιηθεί σωστά ο κρατικός μηχανισμός και να ενημερωθεί σωστά και έγκαιρα ο πληθυσμός.
Διαρκές στοίχημα
Αυτό είναι ένα διαρκές στοίχημα των έμπειρων επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας οι οποίοι νυχθημερόν αφιερώνονται στο «κυνήγι» και την αποκωδικοποίηση των βαρομετρικών χαμηλών. Κι όλα αυτά παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις δε διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία σε σύγκριση πάντα με τις πιο προηγμένες μετεωρολογικές υπηρεσίες χωρών όπως οι ΗΠΑ.
Ούτε Dorothy, ούτε Emil
Και ερχόμαστε στο βαρομετρικό χαμηλό που η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας ονόμασε αρχικά Dorothy και στη συνέχεια έγινε Emil. Παρότι όλα τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και οι πολίτες αναφέρουν πως «έρχεται το βαρομετρικό χαμηλό Emil» η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 29/2 που γράφονταν το ρεπορτάζ έχει υποβαθμίσει σε ένα «ανώνυμο» βαρομετρικό, δηλαδή, δεν υιοθέτησε κάποιο όνομα. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια είναι η σημασία του;
«Στην Ελλάδα θα έρθει ένα μέτωπο»
Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς μιλώντας στο ethnos.gr ξεκαθάρισε την κατάσταση και με απλούς όρους αναλύει το τι ακριβώς έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες με τα διαδοχικά βαρομετρικά συστήματα:
«Οι Ιταλοί έδωσαν όνομα στο σύστημα Δωροθέα που πράγματι επηρέασε την Ιταλία. Η Δωροθέα όμως έμεινε στάσιμη. Στροβιλίστηκε γύρω από τον εαυτό της και έμεινε στο ίδιο σημείο. Από το βαρομετρικό Δωροθέα δημιουργήθηκε και ένα άλλο σύστημα στον κόλπο της Σύρτης στις ακτές της Τυνησίας και της Αλγερίας που πήρε το όνομα Εμίλ. Αυτό πάλι το σύστημα κινείται βόρεια και θα εξασθενίσει στην Αδριατική μέχρι αύριο (1/3). Επομένως στην Ελλάδα έρχεται απλά ένα μέτωπο από αυτά τα συστήματα. Πράγματι θα δώσει βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας και στην Αττική αλλά δεν είναι ούτε η Δωροθέα, ούτε ο Εμίλ. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει κριθεί απαραίτητο να του δοθεί νέο όνομα. Η αλήθεια είναι πως εκ του αποτελέσματος ίσως και να μην έπρεπε να δοθούν δύο ονόματα, αλλά ο σκοπός ήταν να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Νομίζω πως αυτός ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Εμείς τώρα εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο κάθε λεπτό...».
«Αν γίνει νέο βαρομετρικό θα δοθεί νέο όνομα»
Όπως τόνισε ο καθηγητής Κολυδάς όλη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινόμενου επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν υπάρχει τάση δημιουργίας νέου βαρομετρικού αυτή τη φορά στην περιοχή της Ελλάδας αλλά αυτό θα είναι σε θέση να το γνωρίζουν τις επόμενες ώρες: «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία ενός νέου βαρομετρικού στην περιοχή μας αύριο Παρασκευή 1/3. Αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε τις επόμενες ώρες. Αν συμβεί θα πρέπει να δοθεί νέο όνομα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε ένα νέο όνομα, αυτή τη φορά από τη δική μας ομάδα που συνεργαζόμαστε με την Κύπρο και το Ισραήλ. Είναι ακόμα νωρίς να πούμε κάτι περισσότερο. Ότι νεότερο υπάρχει θα ενημερώσουμε άμεσα».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό