Καιρός|27.03.2024 22:21

Συνεχίζεται η εισβολή της αφρικανικής σκόνης: Υψηλές θερμοκρασίες και την Πέμπτη

Newsroom

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών που έφεραν σήμερα (27/3) στη χώρα μας οι θερμοκρασίες που αγγίζουν ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο.

Τόνισε δε στην ΕΡΤ πως «αύριο, θα υπάρχει επίσης σκόνη στην ατμόσφαιρα, ίσως και λίγο περισσότερη από σήμερα». Στην Κρήτη μάλιστα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου με τον κ. Λαγουβάρδο να επισημαίνει πως έχουμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2010.

Νέα θερμή εισβολή θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη

«Έχουμε σημαντική μεταφορά σκόνης που θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο κ. Λαγουβάρδος. Η νέα θερμή εισβολή της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται να επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής, νότιας και κεντρικής Ευρώπης, εξήγησε ο ίδιος.

Με σκόνη και η αυριανή ημέρα 

Αύριο (28/3) θα υπάρχει επίσης σκόνη στην ατμόσφαιρα, ίσως και λίγο περισσότερη από σήμερα, επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος. «Ο κύριος όγκος είναι απόψε το βράδυ και αύριο. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και την αυριανή μέρα, θα δούμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 25-26 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, παραμένοντας όμως πάντα οι πιο υψηλές από τις κανονικές τιμές», είπε.

Συστάσεις πνευμονολόγων: Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες με την αφρικανική σκόνη

Συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει δημιουργήσει «εκρηκτικό κοκτέιλ».

Η Ένωση, σημειώνει πως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. «Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και την εξωτερική άθληση τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης», τονίζει η Ένωση.

«Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους», σημειώνουν οι πνευμονολόγοι.

Τι να κάνετε εάν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

αφρικανική σκόνηζέστηκαιρόςειδήσεις τώραθερμοκρασίαειδήσεις