Καιρός|08.05.2024 14:41

Ραγδαία αλλαγή του καιρού: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας 9 βαθμούς

Newsroom

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 9 Μαΐου και της Παρασκευής 10 Μαΐου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού θα είναι η ανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από την Κεντρική Μεσόγειο προς τη Νότια Ελλάδα.

Πέφτει η θερμοκρασία ακόμα και 9 βαθμούς - Τα χαρακτηριστικά του καιρού

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου θα είναι:

  • Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 10/05 στα βόρεια τμήματα της Κρήτης είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές.
  • Η πτώση της θερμοκρασίας έως 8-9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης 08/05.
  • Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ομάδα χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης κοντά στην επιφάνεια δεν θα είναι υψηλές.
  • Η ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.
  • Η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο.

Μαρουσάκης: Πότε έρχονται αφρικανική σκόνη και βροχές

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα ανατολικά - βορειοανατολικά με αποτέλεσμα από αύριο, Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο η θερμοκρασία να πέσει, ενώ θα σημειωθούν βροχοπτώσεις αλλά θα μεταφερθεί και αφρικανική σκόνη, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία 

Συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας θα δώσει βροχές και καταιγίδες ακόμη και στα νότια θαλάσσια τμήματα από την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα μετατοπιστεί πιο ανατολικά και νότια, με τους βοριάδες να προσεγγίζουν τα 7 μποφόρ.

Το Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας αρχίζει να μετατοπίζεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με μια αστάθεια κυρίως προς τα κεντρικά και βόρεια τις απογευματινές ώρες, με τον βοριά να κυριαρχεί.

Γενικά το Σαββατοκύριακο θα κάνει ψύχρα, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 23-24 βαθμούς και την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει και πάλι ο υδράργυρος.

Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη

Παράλληλα, η αφρικανική σκόνη θα κινηθεί στην κεντρική και νότια Ελλάδα και κυρίως προς την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σε μέτρια ωστόσο ένταση.

Πλησιάζει και ισχυρό κύμα ζέστης

Τέλος, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στις 16-18 Μαΐου έρχεται ένα ισχυρό κύμα ζέστης, με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

βροχέςθερμοκρασίαάνεμοικαταιγίδεςκακοκαιρίαχαλάζιαφρικανική σκόνη