Καιρός|15.05.2024 22:51

Αφρικανική σκόνη: Πότε αναμένεται η επανεμφάνισή της – Αποπνικτικό κοκτέιλ μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες

Newsroom

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές για τη επανεμφάνιση της αφρικανική σκόνης από την Παρασκευή, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από την Παρασκευή, θα δημιουργήσει και πάλι ένα αποπνικτικό κοκτέιλ.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα θα «ντύσει» πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα στα... πορτοκαλί λόγω του κύματος σκόνης, ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο «X» επεσήμανε: «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής, με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Η πρόγνωση του καιρού

Για αύριο (16/5) προβλέπονται νεφώσεις, περισσότερο αυξημένες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου θα σημειώνονται τοπικά ασθενείς βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ορεινά της Πίνδου, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν αργά το απόγευμα. Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική θα προκαλέσει και λασποβροχές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς), 15 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 10 έως 28 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Πρόγνωση Μαρουσάκη

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα είναι πιο ήπιο από τα προηγούμενα που καταγράφηκαν, ενώ οι αυξημένες συγκεντρώσεις θα εστιάζονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και στην Κρήτη και γενικότερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, υποστήριξε επίσης πως πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα ανέβουν απότομα και ο υδράργυρος θα αγγίξει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

ζέστηυψηλές θερμοκρασίεςειδήσεις τώρααφρικανική σκόνη