Καιρός|17.05.2024 10:47

Καιρός με «δύο πρόσωπα»: Ζέστη και σκόνη στη μία πλευρά, συννεφιά στην άλλη

Newsroom

Η χώρα μοιάζει να είναι... κομμένη στα δύο, καθώς αν και σήμερα έχει πολλή ζέστη, δεν το νιώθουν όλοι σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, ο καιρός είναι διαφορετικός και χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτα από ζέστη, ενώ στα δυτικά και τα νότια η ζέστη θα είναι αισθητή.

Τα «δύο πρόσωπα» του καιρού

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά:

  • Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά. Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή.
  • Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη - (εξ' ου και το "αναβλητικό" του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.
  • Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35.
  • Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική . Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη)  34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές "καύσωνα". 
  • Σχετικά με τη σκόνη,  οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο,  με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).
  • Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας.

«Κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης

Θερμοκρασίες στα ύψη, αφρικανική σκόνη και αέριες μάζες διαμορφώνουν το σκηνικό του καιρού από σήμερα έως το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, αναμένονται συννεφιές και πρόσκαιρες λασποβροχές, ενώ σιγά σιγά ξεκινάει και η θερμή μεταφορά αερίων μαζών. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, που ενδεχομένως θα αγγίξουν έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου!

Στην Κρήτη το θερμόμετρο ίσως φτάσει τους 38 βαθμούς!

Σήμερα, ειδικότερα, προς δυτικά, κεντρικά και νότια αναμένονται συννεφιές και δεν αποκλείονται οι λασποβροχές, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Από τη Θεσσαλία και πιο βόρεια οι συννεφιές θα είναι πιο αραιές και αναμένεται και ηλιοφάνεια. Παράλληλα, η αφρικανική σκόνη θα κυριαρχήσει σχεδόν σε όλη τη χώρα, με τις πιο αυξημένες συγκεντρώσεις προς δυτικά, κεντρικά και νότια.

Ο υδράργυρος ανεβαίνει λίγο ακόμα σήμερα, με θερμοκρασίες κοντά στους 28-30 βαθμούς και στην Κρήτη δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το θερμόμετρο τους 36 με 38 βαθμούς!

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική θα κυριαρχήσουν συννεφιές με πιθανότητα για πρόσκαιρες και ασθενείς λασποβροχές. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 28 - 29 βαθμούς με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης προβλέπονται συννεφιές και σκόνη, με τους ανέμους να έχουν μέτριες εντάσεις και τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 24-25 βαθμούς.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
καιρός σήμερακαιρός κακοκαιρία ΑττικήΚλέαρχος Μαρουσάκηςειδήσεις τώραπρόγνωση καιρούαφρικανική σκόνηΘοδωρής Κολυδάς