Καιρός|29.05.2024 19:51

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Κύμα ζέστης και αφρικανική σκόνη

Newsroom

Κύμα ζέστης αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες έως και 37 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, θα κάνει επανεμφάνιση και η αφρικανική σκόνη

Ο υδράργυρος ανεβαίνει σταδιακά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται θερμοκρασίες που ίσως πλησιάσουν και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα με τον καύσωνα όμως επιστρέφει και η αφρικανική σκόνη.

Η θερμή μάζα από την Αφρική θα φέρει σκόνη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς όμως οι συγκεντρώσεις της να είναι επικίνδυνες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι από το Σάββατο και κυρίως από την Κυριακή και μετά, θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους  35 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βοιωτία, να φτάσει και τους 37 βαθμούς. Η ζέστη αυτή θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην συνέχεια θα πάμε σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Τι αναφέρει ο  Κλέαρχος Μαρουσάκης

Αναλυτικά ο ίδιος αναφέρει πώς: «Από το Σάββατο θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να τραβά την ανηφόρα όπου αυτό θα γίνει πιο αισθητό από Κυριακή και μέχρι περίπου τα μέσα της άλλης εβδομάδας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια κοντά στους 34° με 36° τοπικά σε κλειστές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και για λίγο πιθανόν και 37° βαθμούς κελσίου.

Γι' αυτή τη θερμή εισβολή σημειώνουμε τα παρακάτω:

  1. Παρατηρώντας τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό ψυχρής λίμνης προς την περιοχή της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου με υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις ανατολικότερα.
  2. Από το παραπάνω προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινού τύπου θερμή εισβολή κατά την οποία υψηλές βαρομετρικές πιέσεις οδηγούν τη θερμή μάζα προς την περιοχή μας
  3. Έτσι λοιπόν αυτή η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη ακόμη και από αστάθεια προς τα κεντρικά και βόρεια, παράγοντες που ενδεχομένως να τροποποιήσουν το θερμοκρασιακό προφίλ ορισμένων περιοχών οδηγώντας τον υδράργυρο πιο κάτω από τα προβλεπόμενα.
  4. Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς πιθανολογείται στις αρχές της νέας εβδομάδας όπου από τα μέσα αυτής και στη συνέχεια οι ενδείξεις θέλουν αποκλιμάκωση και μετάβαση σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες. 
  5. 5. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια σύντομης γενικά διάρκειας θερμή μεταφορά (3-4 ημέρες), χωρίς ακρότητες και με αρκετά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά,

Στους επόμενους δύο χάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα μέγιστα των θερμοκρασιών όπου κρατάμε επιφυλάξεις για ενδεχομένως πιο κάτω τιμές όπως επίσης και τη νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις αρχές της νέας εβδομάδας.»

ειδήσειςκαιρόςαφρικανική σκόνηκαύσωναςκαιρός σήμεραθερμοκρασίαειδήσεις τώρα