Καιρός|31.05.2024 10:31

Μαρουσάκης: Προ των πυλών το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης - Πού θα έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Newsroom

Με το πρώτο κύμα ζέστης θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα το Σαββατοκύριακο, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει για τους 35 βαθμούς Κέλσιου. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, αλλά προσεγγίζοντας την ημερομηνία των Ευρωεκλογών θα αποκλιμακωθεί.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη σήμερα θα έχουμε ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος  της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 31 βαθμούς Κελσίου.


Το απόγευμα δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μπόρες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Νότιοι οι άνεμοι  4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. 

Σε ποιες περιοχές θα δούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Ηλιοφάνεια θα έχουμε και στην Αττική. Η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα προσεγγίσει τους 29-30 βαθμούς Κελσίου, Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ηλιοφάνεια μέχρι το απόγευμα. Τις  βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν κάποιες συννεφιές ιδιαίτερα στα ορεινά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιοι με τοπικά μέτριες εντάσεις. Ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους  28-29 βαθμούς 

Από Σάββατο η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, αγγίζοντας την Κυριακή τοπικά τους 37 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία θα είναι αρκετούς βαθμούς (4-6) πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα πιο θερμά γεωγραφικά διαμερίσματα θα είναι η Θεσσαλία, το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, η Βοιωτία, το εσωτερικό της Αττικής, στην ανατολική Πελοπόννησο, το ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πότε υποχωρεί το πρώτο κύμα ζέστης 

Οι θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν στη χώρα μας από τη βόρεια Αφρική θα έχουν συνέπεια να μεταφερθούν Δευτέρα-Τετάρτη μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα.  Από την Πέμπτη και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σιγά-σιγά το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης.

Στις ευρωεκλογές η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ μια αστάθεια θα επηρεάσει τη χώρα, φέρνοντάς βροχές και μπόρες. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στην κεντρική και νότια χώρα θα είναι μεταξύ 20-23 βαθμών Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 01-06-2024

  • Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν κατά τόπους όμβροι.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς, στις νησιωτικές περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02-06-2024

  • Αρχικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 34 και κατά τόπους τους 35 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03-06-2024

  • Αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
  • Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και κατά τόπους τους 36 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΤΡΙΤΗ 04-06-2024

  • Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
  • Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.
θερμοκρασίαΕυρωεκλογέςζέστηευρωεκλογές 2024Κλέαρχος Μαρουσάκηςειδήσεις τώρα